Αινιγματικές συνθέσεις από την Κατερίνα Χρηστίδη στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Πρόκειται για την πρώτη μουσειακή έκθεση της καλλιτέχνιδας.

Εκεί έχουμε βρεθεί Κατερίνα Χρηστίδη

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει την πρώτη μουσειακή έκθεση της Κατερίνας Χρηστίδη στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, από τις 27 Απριλίου. Η έκθεση, με τίτλο "Εκεί έχουμε βρεθεί", διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και περιλαμβάνει μια επιλογή ζωγραφικών έργων από το 2005 έως σήμερα.

Η έκθεση της Κατερίνας Χρηστίδη στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων περιλαμβάνει μεγάλα σχέδια με κάρβουνο σε καμβά, σχέδια με τις καθημερινές εμπειρίες της καλλιτέχνιδας, σχέδια προετοιμασίας, "τηλεφωνικά σχέδια", κάποια λάδια σε καμβά και μια σύνθεση με τρισδιάστατες χάρτινες φιγούρες. Ο τίτλος της έκθεσης αποδίδει εύγλωττα την εμπειρία θέασης των έργων της Χρηστίδη. Οι χώροι που ζωγραφίζει είναι χώροι αινιγματικοί και απροσπέλαστοι. Μέσα από διαδοχικές στρώσεις και επικαλύψεις, χαράξεις και πτυχώσεις, η καλλιτέχνις δημιουργεί εικόνες που δύσκολα μπορείς να ταξινομήσεις.

Εκεί έχουμε βρεθεί Κατερίνα Χρηστίδη

Φιγούρες αρχαϊκές, στοιχειώδεις, εμφανίζονται σε περισσότερα από ένα έργα, χωρίς όμως ποτέ να είσαι βέβαιος ότι πρόκειται για τις ίδιες. Ύστερα από πολλές αμφιβολίες και ταλαντεύσεις καταλήγεις στο συμπέρασμα πως αυτό που βλέπεις είναι ένα παιχνίδι ισορροπίας ανάμεσα στο συνειδητό και το υποσυνείδητο, στο πραγματικό και το φανταστικό. 

Χρησιμοποιώντας γεμάτες φόρμες και αποφεύγοντας τη γραμμή, σε αυτά τα μεγάλα σχέδια η Χρηστίδη εξετάζει πώς συνδέεται η φιγούρα με το περιβάλλον της. Ο χώρος τώρα γίνεται εξίσου σημαντικός, δεν προσδιορίζει απλά τη φιγούρα. Έχει από μόνος του μια ξεχωριστή υπόσταση, ένταση και λειτουργία. Διασπασμένα σώματα θυμίζουν τοπία, και το αντίστροφο. Υπάρχουν φιγούρες κεντρικές, οι οποίες πρωταγωνιστούν, και άλλες που βρίσκονται σε δεύτερο πλάνο, ασχημάτιστες, ανέτοιμες να βγουν μπροστά, σχεδόν αθέατες. "Μέσα από τη δουλειά μου επιχειρώ τη διερεύνηση ενός κόσμου άγνωστου, όπως μου αποκαλύπτεται από την καλλιτεχνική διεργασία, ασταθών σχέσεων μεταξύ της φιγούρας και του περιβάλλοντος. Η φιγούρα παίρνει μορφή καθώς δημιουργείται μαζί με το περιβάλλον, άλλοτε αποσπάται από αυτό κι άλλοτε μετατρέπεται σε αναπόσπαστο δομικό στοιχείο του, σε μια σχέση συνεχούς αλληλοεπίδρασης" λέει η καλλιτέχνις. 

Εκεί έχουμε βρεθεί Κατερίνα Χρηστίδη

Στα "καθημερινά σχέδια" η καλλιτέχνις αφήνει τη μνήμη της να δουλέψει, συλλέγοντας πράγματα που είδε, άκουσε ή θυμήθηκε κατά τη διάρκεια μιας μέρας. Κάθε σχέδιο είναι η γρήγορη ανασύσταση μιας συγκεκριμένης εικόνας που εμφανίζεται αυθόρμητα. Κάθε σχέδιο συνοδεύεται από μια φράση, μια σκέψη ή ένα σχόλιο που λειτουργεί ως τίτλος. Χωρίς να έχει τη μορφή ημερολογίου -άλλωστε η δουλειά της Χρηστίδη δεν είναι αυτοβιογραφική- η ενότητα αυτή έχει ανθρωπολογικό χαρακτήρα: η καλλιτέχνις παρατηρεί προσεκτικά τις συμπεριφορές των ανθρώπων και στη συνέχεια φτιάχνει ιστορίες.

Στην έκθεση περιλαμβάνεται επίσης μια σύνθεση με μικρογλυπτά τα οποία είναι τοποθετημένα σε ένα ξύλινο ράφι. Παρουσιάζονται θεατρικά, κόντρα στον τοίχο, σαν μια στρατιά ή παρέλαση από παράξενους χαρακτήρες. Το έργο αυτό είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μπρικολάζ, όπου η καλλιτέχνις δουλεύει σαν παιδί, αυτοσχεδιάζοντας και αξιοποιώντας υλικά και αντικείμενα που τυχαίνει να είναι διαθέσιμα στο περιβάλλον της. Οι χάρτινες φιγούρες της Χρηστίδη είναι χειροπιαστές, πιο αληθινές σε σχέση με τους φασματικούς χαρακτήρες των σχεδίων της. Ωστόσο και εδώ υπάρχει η ελευθερία και η αμεσότητα στον τρόπο απόδοσης της φόρμας που μοιάζουν να είναι το ζητούμενο για την ίδια. Ο έλεγχος και το απρόβλεπτο συνυφαίνονται στη δουλειά της Χρηστίδη παράγοντας καθηλωτικές εικόνες. 

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ.

Εγκαίνια: 27/4 (6-9 μ.μ.)

Info: Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων | 27/4-18/6 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Σαβ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ., Κυρ.: 10 π.μ. – 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Λεωνίδου & Μυλλέρου, Μεταξουργείο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
23/04/2024

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές για τις μέρες που έρχονται.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.