"The Syzygy of Cinnamon": Η The Intermission φιλοξενεί την πολυμορφική εγκατάσταση της Tamara Henderson

Η έκθεση θα είναι διαθέσιμη στη γκαλερί μέχρι τον Μάιο.

Tamara Henderson The Syzygy of Cinnamon

Στη γκαλερί The Intermission φιλοξενείται η νέα σειρά έργων της καλλιτέχνιδας Tamara Henderson, μια έκθεση που παρουσιάζεται με τον τίτλο "The Syzygy of Cinnamon" έως τον Μάιο.

Ακολουθεί κείμενο της Julia Dunne σχετικά με την έκθεση:

"Αργά τη νύχτα σε μια μακρινή πρωτεύουσα, ατενίζοντας το ακίνητο μαύρο σώμα μιας λίμνης. Μια λίμνη που ονομάζεται Burley Griffin (προς τιμήν του σχεδιαστή της που όμως δεν πάτησε ποτέ το πόδι του εκεί). Μια λίμνη που κατασκευάστηκε για να κάνει ένα περίεργο τόπο να μοιάζει φιλόξενος. Ένα αρχαίο τοπίο που πλημμύρισε για να δημιουργήσει κάτι που κάποιος μπορεί να βρει οικείο. Αντικατοπτριζόμενο στην επιφάνειά της, το σύμπαν άστραφτε σε δεκατρείς στροφές: λέξεις με σκελετούς από σύρμα, να εκστομίζουν μια ερώτηση.

Tamara Henderson The Syzygy of Cinnamon
Tamara Henderson, The River’s twin was Sleeping Underneath (2021),  A Solid Afterwards Becomes a Gas (2021),  And there we find Gondwana in the Heath (2021), "The Syzygy of Cinnamon" The Intermission x Rodeo. Photo: Stathis Mamalakis

Δανεισμένη από την ελληνική λέξη συζυγία, ο τίτλος αναφέρεται με ποιητικό τρόπο στα δύο που γίνονται ένα. Στον Γνωστικισμό περιγράφονται ως συνεργατικά ζεύγη, λαξευμένα από την ολότητα της ύπαρξης. Για τον Καρλ Γιούνγκ η συζυγία περιγράφει τη σχέση μεταξύ δυικών αρχετύπων, που με τη σειρά τους ορίζουν ένα μεγαλύτερο σύνολο. Για την Tamara Henderson, η συζυγία θυμίζει ένα είδος φιλίας.

Δημιουργημένο σε συνεργασία με τον Αυστραλό καλλιτέχνη Nell Pearson (Byron Bay), το The Canberran Characters, είναι ένα έργο που πήρε σχήμα από μόνο του. Δεκατρείς σκελετοί αναδύθηκαν από τον νυχτερινό ουρανό. Κατά τη διάρκεια έξι μηνών στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, οι Henderson και Pearson διέσχισαν το τοπίο υπό τη μαγεία των σκελετών, για να ανακαλύψουν αυτούς τους χαρακτήρες και να δώσουν μορφή στις αντανακλάσεις τους.

Tamara Henderson The Syzygy of Cinnamon
Installation view: Tamara Henderson, "The Syzygy of Cinnamon", The Intermission x Rodeo. Photo: Stathis Mamalakis

Όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες καταστάσεις, έτσι και σε αυτή, ήταν μια πρόσκληση να σχετιστεί κανείς διαφορετικά με ένα παράξενο τοπίο, να του δώσει νόημα, και να βρει μέσα του μια ανάκλαση του εαυτού. Τα δεκατρία κομμάτια συνδέονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν πέντε μεγαλύτερες φιγούρες. Συλλαβές τονισμένες και μη, ενώνονται μεταξύ τους για να περιγράψουν την εικόνα ενός ποιήματος για ένα τόπο: βούρλα και βουχλόη σε ένα καλάθι, μια σφαίρα πλάσματος, άσφαλτος, κελύφη χελώνας και γυάλινα μάτια, κανέλα και μαλλί και συρματόπλεγμα. The Syzygy of Cinnamon. Παράλληλα με το The Canberran Characters παρουσιάζεται ένας κύκλος από πέντε πίνακες ζωγραφικής, καθένας από τους οποίους παίρνει τον τίτλο του από τους στίχους ενός ποιήματος της Tamara Henderson".

Διαβάστε Επίσης

   

Περισσότερες πληροφορίες

Tamara Henderson. The Syzygy of Cinnamon

  • Μεικτά Μέσα

Σε συνεργασία με τη Rodeo, η γκαλερί The Intermission παρουσιάζει το έργο «The Camberran Characters» που δημιούργησε η Tamara σε συνεργασία με τον Nell Pearson και συμμετείχε στην 34η Μπιενάλε του Σάο Πάολο («Though it's dark, still I sing»), το 2021.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".