"The Syzygy of Cinnamon": Η The Intermission φιλοξενεί την πολυμορφική εγκατάσταση της Tamara Henderson

Η έκθεση θα είναι διαθέσιμη στη γκαλερί μέχρι τον Μάιο.

Tamara Henderson The Syzygy of Cinnamon

Στη γκαλερί The Intermission φιλοξενείται η νέα σειρά έργων της καλλιτέχνιδας Tamara Henderson, μια έκθεση που παρουσιάζεται με τον τίτλο "The Syzygy of Cinnamon" έως τον Μάιο.

Ακολουθεί κείμενο της Julia Dunne σχετικά με την έκθεση:

"Αργά τη νύχτα σε μια μακρινή πρωτεύουσα, ατενίζοντας το ακίνητο μαύρο σώμα μιας λίμνης. Μια λίμνη που ονομάζεται Burley Griffin (προς τιμήν του σχεδιαστή της που όμως δεν πάτησε ποτέ το πόδι του εκεί). Μια λίμνη που κατασκευάστηκε για να κάνει ένα περίεργο τόπο να μοιάζει φιλόξενος. Ένα αρχαίο τοπίο που πλημμύρισε για να δημιουργήσει κάτι που κάποιος μπορεί να βρει οικείο. Αντικατοπτριζόμενο στην επιφάνειά της, το σύμπαν άστραφτε σε δεκατρείς στροφές: λέξεις με σκελετούς από σύρμα, να εκστομίζουν μια ερώτηση.

Tamara Henderson The Syzygy of Cinnamon
Tamara Henderson, The River’s twin was Sleeping Underneath (2021),  A Solid Afterwards Becomes a Gas (2021),  And there we find Gondwana in the Heath (2021), "The Syzygy of Cinnamon" The Intermission x Rodeo. Photo: Stathis Mamalakis

Δανεισμένη από την ελληνική λέξη συζυγία, ο τίτλος αναφέρεται με ποιητικό τρόπο στα δύο που γίνονται ένα. Στον Γνωστικισμό περιγράφονται ως συνεργατικά ζεύγη, λαξευμένα από την ολότητα της ύπαρξης. Για τον Καρλ Γιούνγκ η συζυγία περιγράφει τη σχέση μεταξύ δυικών αρχετύπων, που με τη σειρά τους ορίζουν ένα μεγαλύτερο σύνολο. Για την Tamara Henderson, η συζυγία θυμίζει ένα είδος φιλίας.

Δημιουργημένο σε συνεργασία με τον Αυστραλό καλλιτέχνη Nell Pearson (Byron Bay), το The Canberran Characters, είναι ένα έργο που πήρε σχήμα από μόνο του. Δεκατρείς σκελετοί αναδύθηκαν από τον νυχτερινό ουρανό. Κατά τη διάρκεια έξι μηνών στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, οι Henderson και Pearson διέσχισαν το τοπίο υπό τη μαγεία των σκελετών, για να ανακαλύψουν αυτούς τους χαρακτήρες και να δώσουν μορφή στις αντανακλάσεις τους.

Tamara Henderson The Syzygy of Cinnamon
Installation view: Tamara Henderson, "The Syzygy of Cinnamon", The Intermission x Rodeo. Photo: Stathis Mamalakis

Όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες καταστάσεις, έτσι και σε αυτή, ήταν μια πρόσκληση να σχετιστεί κανείς διαφορετικά με ένα παράξενο τοπίο, να του δώσει νόημα, και να βρει μέσα του μια ανάκλαση του εαυτού. Τα δεκατρία κομμάτια συνδέονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν πέντε μεγαλύτερες φιγούρες. Συλλαβές τονισμένες και μη, ενώνονται μεταξύ τους για να περιγράψουν την εικόνα ενός ποιήματος για ένα τόπο: βούρλα και βουχλόη σε ένα καλάθι, μια σφαίρα πλάσματος, άσφαλτος, κελύφη χελώνας και γυάλινα μάτια, κανέλα και μαλλί και συρματόπλεγμα. The Syzygy of Cinnamon. Παράλληλα με το The Canberran Characters παρουσιάζεται ένας κύκλος από πέντε πίνακες ζωγραφικής, καθένας από τους οποίους παίρνει τον τίτλο του από τους στίχους ενός ποιήματος της Tamara Henderson".

Διαβάστε Επίσης

   

Περισσότερες πληροφορίες

Tamara Henderson. The Syzygy of Cinnamon

  • Μεικτά Μέσα

Σε συνεργασία με τη Rodeo, η γκαλερί The Intermission παρουσιάζει το έργο «The Camberran Characters» που δημιούργησε η Tamara σε συνεργασία με τον Nell Pearson και συμμετείχε στην 34η Μπιενάλε του Σάο Πάολο («Though it's dark, still I sing»), το 2021.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι καλλιτέχνιδες Έλενα Προβατά και Δήμητρα Σιατερλή συνομιλούν αινιγματικά στον Τεχνοχώρο

"Αινίγματα και άλλα τινά" είναι ο τίτλος του συνεργατικού πρότζεκτ των δύο δημιουργών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/06/2023

Δυο βιβλία και μια συζήτηση για την ιστορία της ελληνικής τέχνης που μένει να γραφτεί

Συζητάμε με την Έλενα Χαμαλίδη και τον Κώστα Χριστόπουλο με αφορμή τα βιβλία τους που ξαναγράφουν κεφαλαια της "ελληνικής ιστορίας" της τέχνης εστιάζοντας η μεν σε μη τυπικές περιπτώσεις ο δε στον εθνοκεντρικό λόγο που ενοποιεί και συνθέτει την ελληνική ιδιαιτερότητα.

"Ντύνοντας Ιστορίες της Επανάστασης" στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη

Μία νέα θεματική, ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης στρέφει το βλέμμα στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.

"A More Perfect Union": Έκθεση Αμερικάνων καλλιτεχνών για τη δημοκρατία στο Μουσείο Ακρόπολης

Κοινό στοιχείο όλων των έργων της έκθεσης είναι η αναφορά τους στη δημοκρατία και σε δημοκρατικά ιδεώδη, όπως η ελευθερία, η ισότητα, η συμπερίληψη, η δικαιοσύνη.

Συνάντηση του "Να Μου Γελλάς" με τον Δημήτρη Καταλειφό

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης θα συνομιλήσει παρέα με δέκα συνδρομητές του "Να Μου Γελλάς" για τη ζωή του, το θέατρο, την ποίηση, τον λόγο, τη σκέψη.

"Μυστήριο 42 Futuring Waters": Διεπιστημονικές συναντήσεις για τα δικαιώματα των νερών στην Ελευσίνα

Σε συνέχεια αυτών των συναντήσεων, το μανιφέστο με τίτλο "A Speculative Manifesto Claiming the Water Rights for Elefsina" ("Ένα Στοχαστικό Μανιφέστο Διεκδίκησης των Δικαιωμάτων των Νερών για την Ελευσίνα") θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του Ecoculture Festival.

Έλενα Μεδέλ: Όταν επιστρέφεις στο σπίτι εξαντλημένη, πώς γράφεις ένα μυθιστόρημα εκατοντάδων σελίδων και δεκάδων πλοκών;

Μιλήσαμε με τη συγγραφέα ενός από πιο "απλά" και επιδραστικά ταυτόχρονα βιβλία που διαβάσαμε τελευταία, "Τα Θαύματα" με αφορμή την παρουσία της στο Φεστιβάλ ΛΕΑ.