Η εμπειρία της προσφυγιάς μέσα από τα μάτια μικρών παιδιών

Εγκαινιάστηκε στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου η έκθεση «Let the children talk» του Μάριου Λώλου.

Let The Children Talk Μάριος Λώλος

Παιδιά πρόσφυγες, παιδιά σε αγκαλιές ή μόνα, παιδιά ασυνόδευτα, παιδιά που έχουν χωριστεί από την οικογένειά τους… οι φωτογραφίες του Μάριου Λώλου γέμισαν τους τοίχου του Κέντρου Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου, μια ενότητα που παρουσιάστηκε υπό τον τίτλο "Let The Children Talk" - "Ας μιλήσουν τα παιδιά", την Παρασκευή 24 Μαρτίου.

Let The Children Talk Μάριος Λώλος

Το φωτογραφικό υλικό σε συνδυασμό με το "ζωντανό" γλυπτό της Μαρίας Καραθάνου, τα βίντεο των Ζαφείρη Χαϊτίδη και Σοφία Χατζηλάμπρου και τα ηχητικά τοπία του Μάριου Τσάγκαρη, μεταβάλλονται και μεταβάλλουν τον περιβάλλοντα χώρο, χαρτογραφώντας διαδρομές και πορείες που μετατρέπονται σε μια κραυγή για το προσφυγικό.

Καλωσορίζοντας την έκθεση στην πόλη και στο πλήρως ανακαινισμένο Κέντρο Νεότητας, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, σημείωσε: "Είμαστε πολύ χαρούμενοι που, μετά από δύο χρόνια, ξεκινά η λειτουργία του Κέντρου Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου με μια πολύ σπουδαία έκθεση του Μάριου του Λώλου. Και διπλά χαρούμενοι γιατί έχουμε έναν άνθρωπο που καταφέρνει, με την ευαισθησία και το ταλέντο του, να αιχμαλωτίσει σε μερικά κλικ τον πόνο και την ελπίδα, το δάκρυ και τη χαρά των παιδιών. Ελπίζω τις επόμενες μέρες οι Χαλανδραίοι και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά να έρθουν να γνωρίσουν τη σπουδαία αυτή έκθεση".

Από την πλευρά του ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος ανέφερε για το μήνυμα της έκθεσης: "Αυτή η έκθεση έχει νόημα γιατί το προσφυγικό υφίσταται και σήμερα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αόρατοι και σήμερα βασανίζονται, άρα δεν πρέπει να τους ξεχνάμε. Βασικός στόχος είναι να περάσουν από δω πολλοί μαθητές και μέσα από την ξενάγηση που θα τους γίνει να πάρουν το μήνυμα ότι τα παιδάκια αυτά δεν είναι διαφορετικά. Είναι παιδάκια της διπλανής πόρτας, είναι συμμαθητές, είναι φίλοι τους… και οι ενήλικες να τα δουν σαν δικά τους παιδιά".

Let The Children Talk Μάριος Λώλος

Let The Children Talk Μάριος Λώλος

Συγκινημένος από τη συνδημιουργία με επίκεντρο τα παιδιά - πρόσφυγες δήλωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σέργιος Γκάκας, προσθέτοντας: "Οφείλουμε ένα μεγάλο "ευχαριστώ”  στην "Nomades Artcore" για το αποτέλεσμα, αλλά και ένα "ευχαριστώ” στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και στην αντιδήμαρχο Έλενα Χριστούλη που μεταμόρφωσαν το Κέντρο Νεότητας σε έναν υπέροχο και φιλόξενο χώρο Πολιτισμού".

Τα εγκαίνια της έκθεσης τίμησαν με την παρουσία τους οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Χριστουλάκης, Έλενα Χριστούλη και Χάρη Μαυρουδής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, η συντονίστρια του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Χατζησοφιά, τα μέλη της ΚΕ του ΜέΡΑ25 Βασίλης Στύλος και Περικλής Ζήκας, ο φωτογράφος Τάσος Βρεττός, η επιμελήτρια και ιστορικός τέχνης Νάντια Αργυροπούλου, εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων της πόλης και της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Εκπαιδευτικές δράσεις

Let The Children Talk Μάριος Λώλος

Σάββατο 1 Απριλίου
20:00 │ Συζήτηση: Media και Μετανάστευση: Είναι περίπλοκο;
Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Ι. Αλλαμανής

Ομιλητές
Λουίζα Γκουλιαμάκη, φωτορεπόρτερ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Βάνια Τέρνερ, ντοκυμαντερίστρια – δημοσιογράφος
Δημήτρης Αγγελίδης, δημοσιογράφος στην Εφημερίδα των Συντακτών
Ειρήνη Γαϊτάνου, υπεύθυνη Επικοινωνίας στην Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA)
Λευτέρης Παπαγιαννάκης, διευθυντής στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
Απόστολος Βεΐζης, γιατρός- executive director στην Intersos Hellas 
Θα παρέμβει ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος

Κυριακή 2 Απριλίου
12:00 │Θεατρική παράσταση "Μπες στα παπούτσια μου", από την θεατρική ομάδα Ονειρόδραμα / για παιδιά 5-10 ετών 

Σάββατο 8 Απριλίου
20:00 │ Προβολή της βραβευμένης ταινίας FLEE, του Jonas Poher Rasmussen

Ξεναγήσεις για τα σχολεία
Στο πλαίσιο της έκθεσης, πραγματοποιούνται ξεναγήσεις για μαθητές γυμνασίων και λυκείων του Χαλανδρίου. Οι  ξεναγήσεις γίνονται κάθε πρωί, από 28 Μαρτίου έως 7 Απριλίου, κατόπιν επικοινωνίας στο τηλ. 6946 36 30 45.

Στη διάρκεια της ξενάγησης προβάλλονται οι ταινίες της Σοφίας Γεωργοβασίλη, CEDAR WOLF και του Νίκου Αυγουστίδη, UMMI.

Τέλος, στην έκθεση συμμετέχουν ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας του Κοινωνικού ΕΚΑΒ με την καθοδήγηση της Χριστίνας Βάζου.

Η έκθεση "Let The Children Talk", που συνδιοργανώνουν η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρίας "Nomades Artcore" και ο Δήμος Χαλανδρίου, θα διαρκέσει έως τις 9 Απριλίου 2023.

Ώρες λειτουργίας: Παρ., Σαβ., Κυρ.: 5-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.

"Τζάμια Κρύσταλλα": Ένας χώρος αφιερωμένος στην περφόρμανς ανοίγει στο Μεταξουργείο

Η ανερχόμενη χορογράφος Αντωνία Οικονόμου μιλάει για το νέο πρότζεκτ με το οποίο δίνει στους καλλιτέχνες περισσότερο χώρο για αυθορμητισμό και δημιουργία, "αγκαλιάζοντας" τις παραστατικές τέχνες.

"Springtime Stories": Η Γεωργία Μπλιάτσου διηγείται ιστορίες απόλυτα συνδεδεμένες με τον αέναο κύκλο της ζωής

Η ζωγράφος παρουσιάζει τη δουλειά της σε πέντε εύγλωττες θεματικές ενότητες, στέλνοντας το μήνυμά της για την προστασία του πλανήτη, πιο επιτακτική από ποτέ.

"Σύνθωμα/ Sinthome": Αναδεικνύοντας την ποικιλία και την αντίθεση που χαρακτηρίζει τον κόσμο της τέχνης

17 καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες μάς προσκαλούν να ανακαλύψουμε σε αυτήν την πολυδιάστατη έκθεση τόσο τον κόσμο των αντιθέσεων μέσα από́ τα μάτια των καλλιτεχνών, όσο και τις συνθήκες μέσα στις οποίες δημιουργήθηκαν τα έργα αυτά.