"+αισθήσεις": Πώς αντιλαμβανόμαστε τις οπτικές και νοητικές εικόνες;

Τα έργα της έκθεσης στο Μουσείο Γουναρόπουλου ακροβατούν ανάμεσα στην αίσθηση και την ψευδαίσθηση, και δημιουργούν χώρους και τοπία του νου που μπορεί να μας φέρουν πιο κοντά στην ουσία των πραγμάτων.

+αισθήσεις Μουσείο Γουναρόπουλου © Έλενα Λεώνη

Πόσα πράγματα συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας που δεν τα αντιλαμβανόμαστε ή δεν συνειδητοποιούμε το πραγματικό τους περιεχόμενο επειδή δεν χρησιμοποιούμε επαρκώς όλες μας τις αισθήσεις; Καθώς τα βιώματά μας συνδέονται όλο και περισσότερο με τη δισδιάστατη εμπειρία της οθόνης, κάποιες αισθήσεις μας ατονούν και τείνουμε να βασιζόμαστε περισσότερο στην όραση. Αυτή, όμως, είναι γνωστό ότι δεν μας λέει πάντα την αλήθεια. 

+αισθήσεις Μουσείο Γουναρόπουλου
© Ανδρέας Βερναρδάκης

Η έκθεση "+αισθήσεις" στο Μουσείο Γουναρόπουλου διερευνά, μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τέχνη, τους τρόπους με τους οποίους βιώνουμε τις οπτικές και νοητικές εικόνες. Τα έργα της έκθεσης ακροβατούν ανάμεσα στην αίσθηση και την ψευδαίσθηση, και δημιουργούν χώρους και τοπία του νου που μπορεί να μας φέρουν πιο κοντά στην ουσία των πραγμάτων.

+αισθήσεις Μουσείο Γουναρόπουλου
© Θεοδώρα Βασιλειάδου

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Θεοδώρα Βασιλειάδου, Λευτέρης Βελέτζας, Ανδρέας Βερναρδάκης, Ειρήνη Καρύμπαλη, Έλενα Λεώνη, Πρόδρομος Χαραλαμπίδης

Τη βραδιά των εγκαινίων θα πλαισιώσει μουσικά ο Στέφανος Γιαννόπουλος στις σουίτες για σόλο τσέλο του Johann Sebastian Bach. 

Επιμέλεια έκθεσης: Διονυσία Γιακουμή, Δρ Ιστορίας της τέχνης-Επιμελήτρια, Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου. Συνεργάστηκε η Ζωή Χαραλαμπίδου, Μουσειολόγος, Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου 

Παράλληλες εκδηλώσεις

+αισθήσεις Μουσείο Γουναρόπουλου
© Λευτέρης Βελέτζας

Σάββατο 6 Μαΐου, 11 π.μ. - 12.30 μ.μ.
Διάλεξη με θέμα "Ιλουζιονισμός στην τέχνη. Από τον Μιχαήλ Άγγελο στη Yayoi Kusama".
Διονυσία Γιακουμή, Δρ Ιστορίας της τέχνης-Επιμελήτρια, Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου 

Σάββατο 13 Μαΐου, 11 π.μ. - 12.30 μ.μ.
Ομιλίες των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση.

Τετάρτη 17 Μαΐου, 11 π.μ. - 12.30 μ.μ.
"Ψηλαφώντας την τέχνη": Εκδήλωση σε συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος.      Η δράση αφορά τα γλυπτά του Ανδρέα Βερναρδάκη και δύο πίνακες του Γιώργου  Γουναρόπουλου, και απευθύνεται σε άτομα με προβλήματα όρασης. 

Πέμπτη 18  Μαΐου, 12-1 μ.μ.
Ξενάγηση στην έκθεση "+ αισθήσεις" από τη Διονυσία Γιακουμή. 

Τετάρτη 24 Μαΐου, 7-8 μ.μ.
Διάλεξη με θέμα "Χάικου: Ιστορία και ερμηνεία".
Στέλιος Παπαλεξανδρόπουλος, ομ. Καθηγητής, ΕΚΠΑ.

Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας.

Εγκαίνια: 5/4 (7 μ.μ.)

Info: Μουσείο Γουναρόπουλου | 5/4-31/5 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Σαβ.: 9 π.μ. - 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Γουναρόπουλου 6, Άνω Ιλίσια
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.