Κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα του 20ου αιώνα αποκαλύπτουν τα "Αποκόμματα" του Γιώργου Γύζη

Μια έκθεση ζωγραφικής αποτυπώνει στον καμβά ξεχασμένες ειδησεογραφίες και φωτογραφίες-ντοκουμέντα από τα τέλη του ’30 έως τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Γιώργος Γύζης Αποκόμματα

Η Enia Gallery παρουσιάζει το Σάββατο 1 Απριλίου την ατομική έκθεση του Γιώργου Γύζη με τίτλο "Αποκόμματα". 

Η θεματική των ζωγραφικών έργων ανασύρει φωτογραφίες και άρθρα που έχουν αντληθεί από παλιές εφημερίδες. Κατόπιν έρευνας, τα ευρήματα που παρουσιάζονται επικεντρώνονται σε θέματα που αφορούν κοινωνικά και πολιτισμικά ζητήματα του 20ου αιώνα. Κατά τη μεταφορά τους στη ζωγραφική επιφάνεια, στο χαρτί, διατηρούν τα στοιχεία της παλαιότητας τους και αποτυπώνονται πιστά σε μεγέθυνση. Τα τυπογραφικά λάθη και η φθορά που έχουν υποστεί, γίνονται αντικείμενο μελέτης για μία ζωγραφική πρακτική που αφηγείται τη φθορά του χρόνου.

Γιώργος Γύζης Αποκόμματα

Τα έργα συγκλίνουν θεματικά προς την σταδιακή μεταμόρφωση του αστικού τοπίου κατά την περίοδο του εκσυγχρονισμού, αλλά και των μεγάλων κοινωνικοπολιτικών μετασχηματισμών. Από τα τέλη της δεκαετίας του 30’ μέχρι και τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, ο δημοσιογραφικός κόσμος παρακολουθεί με ανησυχία το ζήτημα της αύξησης του πληθυσμού, τη λύση της αντιπαροχής, την ανεξέλεγκτη ρυμοτομία των πόλεων, την ανάγκη της σωστής παιδείας, την προστασία του περιβάλλοντος.

Γιώργος Γύζης Αποκόμματα

Ξεχασμένες ειδησεογραφίες και φωτογραφίες-ντοκουμέντα, με την όψη εικαστικού έργου αναδύονται μέσα από αρχεία για να προκαλέσουν συναισθήματα. Σκέψεις γραμμένες στην καθαρεύουσα μοιάζουν πολύ μακρινές, εκφράζουν έναν κόσμο που δεν υπάρχει πια. Αλλά η ουσία και η διαχρονικότητά τους σκιαγραφούν το αστικό περιβάλλον του οποίου είμαστε μέρος και εμείς σήμερα.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Γιώργος Γύζης. Αποκόμματα

  • Ζωγραφική

Η θεματική των ζωγραφικών έργων του Γιώργου Γύζη ανασύρει φωτογραφίες και άρθρα που έχουν αντληθεί από παλιές εφημερίδες. Κατόπιν έρευνας, τα ευρήματα που παρουσιάζονται επικεντρώνονται σε θέματα που αφορούν κοινωνικά και πολιτισμικά ζητήματα του 20ου αιώνα. Κατά τη μεταφορά τους στη ζωγραφική επιφάνεια, στο χαρτί, διατηρούν τα στοιχεία της παλαιότητας τους και αποτυπώνονται πιστά σε μεγέθυνση. Τα τυπογραφικά λάθη και η φθορά που έχουν υποστεί, γίνονται αντικείμενο μελέτης για μία ζωγραφική πρακτική που αφηγείται τη φθορά του χρόνου. Τα έργα συγκλίνουν θεματικά προς την σταδιακή μεταμόρφωση του αστικού τοπίου κατά την περίοδο του εκσυγχρονισμού, αλλά και των μεγάλων κοινωνικοπολιτικών μετασχηματισμών. Από τα τέλη της δεκαετίας του 30’ μέχρι και τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, ο δημοσιογραφικός κόσμος παρακολουθεί με ανησυχία το ζήτημα της αύξησης του πληθυσμού, τη λύση της αντιπαροχής, την ανεξέλεγκτη ρυμοτομία των πόλεων, την ανάγκη της σωστής παιδείας, την προστασία του περιβάλλοντος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

O Εκδοτικός Οίκος Μέλισσα παρουσιάζει τη νέα φωτογραφική έκδοση της Ειρήνης Φιλιππίδη

Το βιβλίο με τίτλο "Τέχνη στα ερείπια. ΞΕΝΙΑ Άνδρου" παρουσιάζει το εγκαταλελημένο ξενοδοχείο "Τρίτων", που ήταν το πρώτο παράδειγμα ΞΕΝΙΑ που χτίστηκε από τον ΕΟΤ στην Ελλάδα του 1958.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/06/2023

"Σημείο Αιχμής": Μια έκθεση για την ιστορία της σεξουαλικής παρενόχλησης

Τα έργα τέχνης θα είναι το πλαίσιο αναφοράς και καταγραφής αυτού που συμβαίνει, στον βαθμό που συμβαίνει ακόμη.

Η ανθρωποκεντρική ζωγραφική του Γιάννη Σελιμιώτη

Η πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη, "1427 μέρες λαζούρα", εγκαινιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα".

Κόσμημα και εικαστικά μελετούν τους πολυσχιδείς συμβολισμούς της μέλισσας

Μια ομαδική έκθεση στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος".

Τρεις νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Key Books

Νέοι τίτλοι που μιλούν για την δύσκολη ή κωμικοτραγική καθημερινότητα που ζουν οι άνθρωποι.

Χρυσό βραβείο ΕΒΓΕ για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τη νέα εικόνα του μουσείου σχεδίασε η ομάδα k2design.

Δύο εκθέσεις για τον Ιάννη Ξενάκη έρχονται στο ΕΜΣΤ

Το μουσείο διοργανώνει τη μεγαλύτερη εκθεσιακή παρουσίαση του Ιάννη Ξενάκη διεθνώς, ρίχνοντας φως στη ζωή και το σπουδαίο έργο του.