Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (27/3-2/4)

Οι Guerrilla Girls φέρνουν την τέχνη τους στο ΚΠΙΣΝ, ο Χάρης Παπαδημητρακόπουλος απαθανατίζει μια ερημωμένη Αθήνα και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα στην πόλη.

Guerrilla Girls © Katie Booth

The Art of Behaving Badly

Το πολυαναμενόμενο φεστιβάλ WOW - Women of the World, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (1-3/4), φιλοξενεί έργα των ανώνυμων καλλιτέχνιδων και ακτιβιστριών Guerrilla Girls. Μέσα από σκανδαλώδες οπτικό υλικό, συνταρακτικούς τίτλους και στατιστικά στοιχεία, οι προβοκατόρικες Guerrilla Girls μιλούν για τις διακρίσεις και τη διαφθορά στον χώρο των τεχνών, του κινηματογράφου, της πολιτικής και της ποπ κουλτούρας. Στην έκθεσή τους στην Αθήνα παρουσιάζονται 38 έργα από διάφορα πρότζεκτ που έχουν υλοποιήσει ανά τα χρόνια, όπως αφίσες, βίντεο, αυτοκόλλητα και καρτ-ποστάλ, τα οποία στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από ζητήματα διακρίσεων στις εικαστικές τέχνες.

Info: ΚΠΙΣΝ (Αίθριο 4ου Ορόφου ΕΒΕ) | 27/3-20/4 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10 π.μ. - 9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Χάρης Παπαδημητρακόπουλος. Lockdowned

Χάρης Παπαδημητρακόπουλος Lockdowned
© Χάρης Παπαδημητρακόπουλος

Εξερευνώντας τους άδειους δρόμους της Αθήνας κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ο φωτογράφος Χάρης Παπαδημητρακόπουλος απαθανάτισε μοναχικές φιγούρες στα μπαλκόνια, σιωπηλές γειτονιές, κλειστά μαγαζιά και ονειρικές εικόνες από το φυσικό τοπίο της πόλης. Στη νέα του ατομική έκθεση παρουσιάζει πενήντα από αυτές τις φωτογραφίες, μια υπενθύμιση των όσων βιώσαμε.

Info: Blank Wall Gallery | 31/3-5/4 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τρ., Τετ., Παρ.: 5.30-9.30 μ.μ., Σαβ.: 12.30-2.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διονύσιος Σολωμός… δύο φλόγες… Μανώλης Χάρος

Διονύσιος Σολωμός… δύο φλόγες… Μανώλης Χάρος

Το σπουδαίο έργο του Διονύσιου Σολωμού συνομιλεί με την τέχνη του Μανώλη Χάρου. Ο καλλιτέχνης εμπνέεται από τα νεανικά κείμενα του Έλληνα ποιητή και παρουσιάζει έργα μικτής τεχνικής σε μεγάλες διαστάσεις μαζί με μια σειρά σύγχρονων artist books. Πέρα από τα εικαστικά έργα του Χάρου, στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης χειρόγραφα του Σολωμού, σπάνιες εκδόσεις, επιστολές και μεταφράσεις από τις συλλογές της Γεννάδειου Βιβλιοθήκης, της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Ακαδημίας Αθηνών και του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, που αφορούν τη σολωμική ποίηση και γραφή.

Info: Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα | 28/3-30/6 | Ώρες λειτουργίας: Τετ., Παρ., Σαβ., Κυρ.: 12-6 μ.μ., Πεμ.: 12-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Revolution is not a one time event

Locus athens Revolution is not a one time event

H locus athens, μαζί με πέντε άλλα πολιτιστικά ιδρύματα από όλο τον κόσμο, διακρίθηκε με το βραβείο Impact Grant - Nurturing ideas with rippling effects για την υλοποίηση του πρότζεκτ "Revolution is not a one time event", ένας φόρος τιμής στα μικρά επαναστατικά εγχειρήματα και χώρους τέχνης και τον αδιάκοπο αγώνα των φεμινισμών. Μια πολυφωνική συνάντηση πραγματοποιείται στο Tavros με την παρουσίαση της ομότιτλης εικαστικής έκθεσης του πρότζεκτ αλλά και ένα πλούσιο δημόσιο πρόγραμμα με πάνω από 50 συντελεστές και προβολές ταινιών, συζητήσεις, περφόρμανς, open mic βραδιές, εκπαιδευτικά εργαστήρια και εβδομαδιαία meet-ups, που μας καλούν να μιλήσουμε ανοιχτά για θέματα ταυτότητας, φεμινισμού, κουήρ και μη-κανονιστικές, επαναστατικές φωνές.

Εγκαίνια: 31/3 (6-10 μ.μ.)

Info: Tavros | 31/3-6/7 | Είσοδος ελεύθερη

Cross Βreeds

Αύγουστος Βεϊνόγλου Crossbreeds

Ο Αύγουστος Βεϊνόγλου μας καλεί να προβληματιστούμε γύρω από τα παραμορφωμένα λείψανα-απομεινάρια που θα αποκαλυφθούν στο μέλλον. Γλυπτά και σχέδια προβάλλουν τη διαδικασία της πετροποίησης μέσω της χρήσης πορσελάνης, χαρτοπολτού και διαφορετικών πλαστικών εξαρτημάτων από αυτοκίνητα και άλλα μηχανήματα. Τα έργα εσκεμμένα παρουσιάζονται ως λείψανα, καθώς ο καλλιτέχνης, μέσα από την έρευνά του γύρω από την ιδέα της μεταμόρφωσης των φυσικών μορφών από άλλα υλικά, θέλει να μπερδέψει τον θεατή, θολώνοντας τα όρια τεχνητού και φυσικού, παρόντος και παρελθόντος, έμψυχου και άψυχου.

Εγκαίνια: 30/3 (7-10 μ.μ.)

Info: Potential Project | 30/3-6/5 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Παρ.: 6-9 μ.μ., Σαβ.: 12-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Semaiostolistike

Νάιρα Στεργίου και Εριφύλη Βενέρη COMOTIRIO
Εριφύλη Βενέρη και Νάιρα Στεργίου

Η Εριφύλη Βενέρη και η Νάιρα Στεργίου, ή αλλιώς COMOTIRIO, κλειδώνονται μέσα στη Σημαιοστολιστική και δημιουργούν ένα εικαστικό event που "παντρεύει" το trash με το λαϊκό, το έμφυλο και την υλικότητα. Κεντρικό έργο είναι το βίντεο "Pektries/Mani Edition" (2022), μια παραμυθιακή αφήγηση που φέρνει κοντά την Ωραία Ελένη με τη Ραπουνζέλ, τις αρχαίες πέκτριες που ξαίνουν το μαλλί με τη κοσμητική κομμωτική. Παράλληλα, το COMOTIRIO, με τη βοήθεια της Σημαιοστολικής, δημιούργησε τρία λάβαρα-σύμβολα του Τάγματος των Πεκτριών. Μια ιδιόμορφη εγκατάσταση που εξερευνά την ιστορία της μόδας και τη σχέση της με τη σύγχρονη τουριστική βιομηχανία και τη μαζική τηλεοπτική κουλτούρα.

Info: Σημαιοστολιστική | 1/4: 7-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Sanctuary City

Sanctuary City Ειρήνη Λιναρδάκη

Το κοινωνικού χαρακτήρα έργο της εικαστικού Ειρήνης Λιναρδάκη ενεργοποιείται στον δημόσιο χώρο της Κυψέλης και ολοκληρώθηκε με τη συμβολή παιδιών και νέων του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων. Ο τίτλος του έργου παραπέμπει στην περιγραφή των αρχαιοελληνικών δημοκρατιών για τους ιερούς τόπους, ενώ παράλληλα σχολιάζει τη δικαιοδοσία των τοπικών αρχών να υπονομεύουν τις προσπάθειες των εθνικών κυβερνήσεων για την επιβολή της μεταναστευτικής νομοθεσίας. Η καλλιτέχνιδα επέστρεψε στη γειτονιά της Κυψέλης, όπου μεγάλωσε, αναζητώντας έμπνευση για το έργο της. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών της παρατήρησε διάφορα τοπόσημα που είχε συνδέσει με αναμνήσεις της παιδικής της ηλικίας και πόσο αυτά είχαν μεταμορφωθεί με την πάροδο του χρόνου. Στο πλαίσιο του πρότζεκτ οργανώθηκαν εργαστήρια με τη συμμετοχή πάνω από 80 παιδιών και νέων, τα οποία αποτύπωσαν τα πιο αγαπημένα τους αντικείμενα σε έργα τέχνης χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά, υφάσματα και χρώματα. Τα μαλακά υλικά του έργου που αναπτύχθηκε, επιτρέπουν στους περαστικούς να καθίσουν ή να περπατήσουν πάνω του χωρίς να παρεμποδίζεται η καθημερινότητά τους. Μέσα από το έργο διερευνάται η σύγχρονη ταυτότητα των Αθηναίων πολιτών και τα δικαιώματά τους να επαναδιεκδικήσουν τον δημόσιο χώρο μέσα από ένα περιβάλλον κοινωνικότητας και αλληλεγγύης.

Info: "Θεατράκι" | 28-30/3 | Ώρες λειτουργίας: 28/3: 4-8 μ.μ., 29 & 30/3: 10 π.μ. - 8 μ.μ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Guerrilla Girls. The Art of Behaving Badly

  • Μεικτά Μέσα

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ WOW Aθήνα, το ΚΠΙΣΝ υποδέχεται τις Guerrilla Girls, μία διεθνώς αναγνωρισμένη κολεκτίβα ανώνυμων καλλιτέχνιδων ακτιβιστριών που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους και όλα τα φύλα. Στο Αίθριο του 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος θα φιλοξενείται μια έκθεση βασισμένη στο βιβλίο τους «The Art of Behaving Badly», με 38 έργα συνολικά από όλα τα πρότζεκτ των Guerrilla Girls: αφίσες, δράσεις, αυτοκόλλητα, καρτ-ποστάλ, βίντεο) που έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα διακρίσεων ευρύτερα και ειδικότερα στον χώρο της τέχνης.

Διονύσιος Σολωμός… δύο φλόγες… Μανώλης Χάρος

  • Μεικτά Μέσα

Τα εικαστικά έργα του Μανώλη Χάρου και η επιλογή και παρουσίαση κειμένων που εκδίδονται με χαρακτικά σε σύγχρονες βιβλιοφιλικές εκδόσεις (artist book), καθώς και έργα μικτών τεχνικών σε μεγάλες διαστάσεις, προσκαλούν το κοινό να επισκεφτεί και να ξανασκεφτεί το νεανικό έργο του Δ. Σολωμού. Ειδικότερα τον διάλογο και μια σειρά λυρικών ποιημάτων της πρώιμης περιόδου. Τα έργα αυτά έχουν τύχει εκτενούς σχολιασμού, κυρίως ως τεκμήρια των γλωσσικών ιδεών και των «χρόνων μαθητείας» του Σολωμού. Το εικαστικό κομμάτι της έκθεσης, έργο του Μανώλη Χάρου, πλαισιώνεται με χειρόγραφα του Σολωμού και με σπάνιες εκδόσεις και υλικό (έντυπα βιβλία, περιοδικός τύπος, επιστολές, μεταφράσεις) από τις συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Ακαδημίας Αθηνών και του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων για το σολωμικό έργο, την ποίηση του επαναστατημένου ελληνισμού και τις έριδες για τη γλώσσα. Σκοπός της έκθεσης είναι αφενός να εντάξει τα έργα αυτά στα ευρύτερα καλλιτεχνικά και πνευματικά περικείμενα της εποχής και αφετέρου να προτείνει μια νέα ανάγνωση των θεματικών της επανάστασης, της ατομικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και της δημιουργίας νέων συλλογικοτήτων. Προβάλλει με τον τρόπο αυτό τον Σολωμό, ήδη από τα πρώτα του χρόνια μετά την επιστροφή στη Ζάκυνθο, ως ένα μείζονα ποιητή της Εποχής των Επαναστάσεων, δημιουργώντας ένα διάλογο με τα σύγχρονα εικαστικά δρώμενα και προβληματισμούς.

Ειρήνη Λιναρδάκη. Sanctuary City

  • Εκθέσεις σε Δημόσιο Χώρο

Το κοινωνικού χαρακτήρα έργο της εικαστικού Ειρήνης Λιναρδάκη ενεργοποιείται στον δημόσιο χώρο της Κυψέλης, ένα πρότζεκτ που ολοκληρώθηκε με τη συμβολή παιδιών και νέων του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων. Ο τίτλος του έργου παραπέμπει στην περιγραφή των αρχαιοελληνικών δημοκρατιών για τους ιερούς τόπους, ενώ παράλληλα σχολιάζει τη δικαιοδοσία των τοπικών αρχών να υπονομεύουν τις προσπάθειες των εθνικών κυβερνήσεων για την επιβολή της μεταναστευτικής νομοθεσίας. Η καλλιτέχνιδα επέστρεψε στη γειτονιά της Κυψέλης, όπου μεγάλωσε, αναζητώντας έμπνευση για το έργο της. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών της παρατήρησε διάφορα τοπόσημα που είχε συνδέσει με αναμνήσεις της παιδικής της ηλικίας και πόσο αυτά είχαν μεταμορφωθεί με την πάροδο του χρόνου. Στο πλαίσιο του πρότζεκτ οργανώθηκαν εργαστήρια με τη συμεττοχή πάνω από 80 παιδιών και νέων, τα οποία αποτύπωσαν τα πιο αγαπημένα τους αντικείμενα σε έργα τέχνης χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά, υφάσματα και χρώματα. Τα μαλακά υλικά του έργου που αναπτύχθηκε επιτρέπουν στους περαστικούς να καθίσουν ή να περπατήσουν πάνω του χωρίς να παρεμποδίζεται η καθημερινότητά τους. Μέσα από το έργο, διερευνάται η σύγχρονη ταυτότητα των Αθηναίων πολιτών και τα δικαιώματά τους να επαναδιεκδικήσουν τον δημόσιο χώρο μέσα από ένα περιβάλλον κοινωνικότητας και αλληλεγγύης.

Χάρης Παπαδημητρακόπουλος. Lockdowned

  • Φωτογραφία

Εξερευνώντας τους άδειους δρόμους της Αθήνας κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ο φωτογράφος Χάρης Παπαδημητρακόπουλος απαθανάτισε μοναχικές φιγούρες στα μπαλκόνια, σιωπηλές γειτονιές, κλειστά μαγαζιά και ονειρικές εικόνες από το φυσικό τοπίο τις πόλεις. Στη νέα του ατομική έκθεση παρουσιάζει πενήντα από αυτές τις φωτογραφίες, μια υπενθύμιση των όσων βιώσαμε.

Revolution is not a one time event

  • Μεικτά Μέσα

H locus athens, μαζί με πέντε άλλα πολιτιστικά ιδρύματα από όλο τον κόσμο, διακρίθηκε με το βραβείο Impact Grant - Nurturing ideas with rippling effects για την υλοποίηση του πρότζεκτ «Revolution is not a one time event», ένας φόρος τιμής στα μικρά επαναστατικά εγχειρήματα και χώρους τέχνης και τον αδιάκοπο αγώνα των φεμινισμών. Μια πολυφωνική συνάντηση πραγματοποιείται στο Tavros με την παρουσίαση της ομότιτλης εικαστικής έκθεσης του πρότζεκτ αλλά και ένα πλούσιο δημόσιο πρόγραμμα με πάνω από 50 συντελεστές και προβολές ταινιών, συζητήσεις, περφόρμανς, open mic βραδιές, εκπαιδευτικά εργαστήρια και εβδομαδιαία meet-ups που μας καλούν να μιλήσουμε ανοιχτά για θέματα ταυτότητας, φεμινισμού, κουήρ και μη-κανονιστικές, επαναστατικές φωνές.

Αύγουστος Βεϊνόγλου. Crossbreeds

  • Μεικτά Μέσα

Ο Αύγουστος Βεϊνόγλου μας καλεί να προβληματιστούμε γύρω από τα παραμορφωμένα λείψανα-απομεινάρια που θα αποκαλυφθούν στο μέλλον. Γλυπτά και σχέδια προβάλλουν τη διαδικασία της πετροποίησης μέσω της χρήσης πορσελάνης, χαρτοπολτού και διαφορετικών πλαστικών εξαρτημάτων από αυτοκίνητα και άλλα μηχανήματα. Τα έργα εσκεμμένα παρουσιάζονται ως λείψανα, καθώς ο καλλιτέχνης, μέσα από την έρευνά του γύρω από την ιδέα της μεταμόρφωσης των φυσικών μορφών από άλλα υλικά, θέλει να μπερδέψει τον θεατή, θολώνοντας τα όρια τεχνητού και φυσικού, παρόντος και παρελθόντος, έμψυχου και άψυχου.

COMOTIRIO. Semaiostolistike

  • Μεικτά Μέσα

Η Εριφύλη Βενέρη και η Νάιρα Στεργίου, ή αλλιώς COMOTIRIO, κλειδώνονται μέσα στη Σημαιοστολική και δημιουργούν ένα εικαστικό event που «παντρεύει» το trash με το λαϊκό, το έμφυλο και την υλικότητα. Κεντρικό έργο είναι το βίντεο «Pektries/Mani Edition» (2022), μια παραμυθιακή αφήγηση που φέρνει κοντά την Ωραία Ελένη με τη Ραπουνζέλ, τις αρχαίες πέκτριες που ξαίνουν το μαλλί με τη κοσμητική κομμωτική. Παράλληλα, το COMOTIRIO, με τη βοήθεια της Σημαιοστολικής, δημιούργησε τρία λάβαρα-σύμβολα του Τάγματος των Πεκτριών. Μια ιδιόμορφη εγκατάσταση που εξερευνά την ιστορία της μόδας και τη σχέση της με τη σύγχρονη τουριστική βιομηχανία και τη μαζική τηλεοπτική κουλτούρα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές για τις μέρες που έρχονται.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του "Βrown Acropol" από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.