"Εντυπώσεις": Διπλή έκθεση χαρακτικής από την EEX

Μια έκθεση που πραγματοποιείται με στόχο τη γνωριμία του κοινού με τη χαρακτική, μια τέχνη δημιουργική και συγχρόνως αυστηρή.

Εντυπώσεις Κατερίνα Παπαδημητροπούλου: «Κολυμβητές»

Η Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη "Σπύρος Λούης", το πρόσφατα ανακαινισμένο ιστορικό κτίριο του 1871, που βρίσκεται στην Πλατεία Ηρώων και υπήρξε στο παρελθόν το πρώτο Σχολείο και αργότερα το παλαιό Δημαρχείο της πόλης, φιλοξενεί τη διπλή έκθεση χαρακτικής με θέμα "Εντυπώσεις", που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Μαρτίου (6.30 μ.μ) και διαρκεί έως έως 22 Απριλίου.

Σήμερα, ο όρος χαρακτική έχει ξεπεράσει την κυριολεκτική σημασία του και περιλαμβάνει κάθε πρωτότυπη έντυπη εικαστική εικόνα, τυπωμένη από μήτρες που δημιουργεί ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Έτσι, ο όρος περιλαμβάνει από τις γνωστότερες μορφές όπως η καλλιτεχνική ξυλογραφία, η λινογραφία, η χαλκογραφία, η λιθογραφία και η μεταξοτυπία έως και τις νεώτερες πολυδιάστατες εκφραστικές μορφές από τις εφαρμογές της  νέας τεχνολογίας, που εμπλούτισαν κι αυτές με τη σειρά τους τη χαρακτική εικόνα.

Εντυπώσεις

Τα εκατό εκθέματα που παρουσιάζονται στην Έκθεση "Εντυπώσεις" προέρχονται από δύο επιμέρους εκθέσεις. Η πρώτη έκθεση, με τίτλο "Όψεις του Αρχείου της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών", περιλαμβάνει ένα μέρος από το πλούσιο αρχείο της Ένωσης, που έχει συγκροτηθεί τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια και ταξινομήθηκε στη διάρκεια του εγκλεισμού. Η Έκθεση μαρτυρά τη μεγάλη γκάμα των τεχνικών που διαθέτει αυτή η καλλιτεχνική έκφραση και λειτουργεί ως μικρογραφία του πλούτου της πρόσφατης ιστορίας της σύγχρονης ελληνικής χαρακτικής τέχνης. Η δεύτερη έκθεση, με τίτλο "Το Ανθρώπινο όνειρο" περιλαμβάνει πενήντα έργα σύγχρονων Ελλήνων χαρακτών που αναφέρονται στις πολώσεις του σήμερα, όπως αυτές τις αντιλαμβάνονται και τις αποτυπώνουν οι καλλιτέχνες.

Εντυπώσεις

Στόχος της διπλής αυτής έκθεσης είναι η ευαισθητοποίηση και γνωριμία του κοινού με τη Χαρακτική, μια Τέχνη δημιουργική και συγχρόνως αυστηρή, που απαιτεί γνώση, έμπνευση, τεχνική και μαστοριά. Πρόκειται για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μορφές εικαστικής δημιουργίας και η ιδιαιτερότητά της σε σχέση με τις άλλες Τέχνες έγκειται στις λεπτές ισορροπίες του σχεδίου και του χρώματος, της τεχνικής και της χρήσης των υλικών, στη λιτότητα και στην οικονομία.

Η Έκθεση υλοποιείται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου (ΚΕΔΑ) σε συνεργασία με το Γραφείο Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου και την  Ένωση Ελλήνων Χαρακτών (ΕΕΧ).

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εντυπώσεις

  • Χαρακτική

Τα εκατό εκθέματα που παρουσιάζονται στη διπλή έκθεση προέρχονται από δύο επιμέρους εκθέσεις. Η πρώτη έκθεση, με τίτλο «Όψεις του Αρχείου της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών», περιλαμβάνει ένα μέρος από το πλούσιο αρχείο της Ένωσης, που έχει συγκροτηθεί τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια και ταξινομήθηκε στη διάρκεια του εγκλεισμού. Η Έκθεση μαρτυρά τη μεγάλη γκάμα των τεχνικών που διαθέτει αυτή η καλλιτεχνική έκφραση και λειτουργεί ως μικρογραφία του πλούτου της πρόσφατης ιστορίας της σύγχρονης ελληνικής χαρακτικής τέχνης. Η δεύτερη έκθεση, με τίτλο «Το Ανθρώπινο όνειρο» περιλαμβάνει πενήντα έργα σύγχρονων Ελλήνων χαρακτών που αναφέρονται στις πολώσεις του σήμερα, όπως αυτές τις αντιλαμβάνονται και τις αποτυπώνουν οι καλλιτέχνες. Στόχος της διπλής αυτής έκθεσης είναι η ευαισθητοποίηση και γνωριμία του κοινού με τη Χαρακτική, μια Τέχνη δημιουργική και συγχρόνως αυστηρή, που απαιτεί γνώση, έμπνευση, τεχνική και μαστοριά. Πρόκειται για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μορφές εικαστικής δημιουργίας και η ιδιαιτερότητά της σε σχέση με τις άλλες τέχνες έγκειται στις λεπτές ισορροπίες του σχεδίου και του χρώματος, της τεχνικής και της χρήσης των υλικών, στη λιτότητα και στην οικονομία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του "Βrown Acropol" από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην έκθεση "Μόδα και Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004 – Παρίσι 2024"

Η Υπουργός Τουρισμού τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η επιρροή των Ολυμπιακών Αγώνων στη μόδα είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς δημιουργεί τάσεις, επηρεάζει και εμπνέει σχεδιαστές σε όλο τον κόσμο.

Προκήρυξη διαγωνισμού για το Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη 2023 από τον Δήμο Αθηναίων

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε συγγραφείς ιστορικών, λαογραφικών, γλωσσολογικών και άλλων έργων που αναφέρονται στην ιστορία και τον πολιτισμό των Δωδεκανήσων.

"Travelogue": Η ελληνική κουλτούρα του DIY

Μια νέα έκδοση από τις papairlines παρουσιάζει το βιβλιοπωλείο Hyper Hypo.

Υπουργείο Πολιτισμού: Το 2024 αφιερωματικό έτος στον Λόρδο Βύρωνα

Η Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε την έκθεση "Ο Μπάυρον και η Ελλάδα", την οποία συνδιοργάνωσαν η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Βυρώνειο Κτήριο.

Αποστολή στη Μπιενάλε Βενετίας 2024: τα εθνικά περίπτερα που ξεχωρίσαμε

Ανταπόκριση από τις εθνικές συμμετοχές της 60ης κορυφαίας εικαστικής διοργάνωσης που συντονίζονται με το σκεπτικό της κεντρικής έκθεσης "Ξένοι Παντού" και από το "Ξηρόμερο/Dryland".

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (22-28/4)

Μια ομάδα δημιουργών τιμά τον Στέλιο Φαϊτάκη, ο Κώστας Τσόκλης διερευνά τα σύγχρονα ΜΜΕ, και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.