Η Ειρήνη Ρήγα μάς μεταφέρει σε έναν ονειρικό, μεταφυσικό κόσμο

Η νέα ατομική έκθεση της Ρήγα, «Αιώνιοι Κύκλοι - Πορεία στο Φως», θα παρουσιαστεί στον χώρο του ΜΕΤΣ Κέντρο Τεχνών.

Ειρήνη Ρήγα Αιώνιοι Κύκλοι - Πορεία στο φως

Την Πέμπτη 23/3, το ΜΕΤΣ Κέντρο Τεχνών παρουσιάζει τη νέα έκθεση ζωγραφικής της Ειρήνης Ρήγα με τίτλο "Αιώνιοι Κύκλοι - Πορεία στο Φως". 

Ακολουθεί κείμενο από την ιστορικό τέχνης Νιόβη Κρητικού για την έκθεση της καλλιτέχνιδας:

"Στην ζωγραφική της Ειρήνης Ρήγα μεταφερόμαστε σε ένα ονειρικό, σχεδόν μεταφυσικό περιβάλλον φωτός. Η βασική της ιδέα έγκειται σε μια συμπαντική κοσμογονία, η οποία πλανάται σε κάθε μια παράσταση της εικαστικού. Μέλημα της είναι να αναδείξει την πορεία προς την αυτό-βελτίωση, την εσωτερική επώαση αλλά και την συνεχόμενη, μεταβαλλόμενη δύναμη της ψυχής.

Ειρήνη Ρήγα Αιώνιοι Κύκλοι - Πορεία στο φως

Βασικό χαρακτηριστικό στην απώτερη δουλειά αποτελεί η κεντρική γυναικεία φιγούρα. Η εικαστικός απαθανατίζει το γυναικείο φύλο σαν τη μητέρα όλων, πάσης φύσης και πλάσης, σαν μια διυποκειμενική, οικουμενική παρουσία. Εδώ, η αναφορά στο γυναικείο φύλο γίνεται λόγω οικειότητας καθώς η σύνδεση με τον εσωτερικό της εαυτό, την οδήγησε σε μια πεφωτισμένη εμπειρία. Μέσα από την διαρκή παρατήρηση της ψυχής, της αύρας των ανθρώπων αλλά και μέσα από ένα βιωματικό μονοπάτι πόνου, μας περιγράφει μια πορεία προς την λύτρωση, προς την αυτογνωσία, μια πορεία προς το φως. 

Οι συνθέσεις της είναι κεντροβαρείς και οι φιγούρες αποκτούν μια κίνηση "Figura serpentinata”, δηλαδή, μια σπυρωτή συστροφή όμοια με αυτή που εφηύρε ο μανιερισμός. Με αυτόν τον τρόπο, εντείνει την συναισθηματική φόρτιση, επισημαίνοντας κάποια καθολικά σχήματα όπως ο κύκλος ή η σπείρα. Με την εισαγωγή των φαινομενικά κρυφών συμβόλων στις συνθέσεις της, προσπαθεί να μας ενοποιήσει με στοιχεία της φύσης που οδηγούν προς την πνευματική ανάταση. Η δουλειά της γίνεται διδακτική ως προς το περιεχόμενο και βαθιά συμπονετική ως προς τις κακουχίες της ζωής.

Ειρήνη Ρήγα Αιώνιοι Κύκλοι - Πορεία στο φως

Η χρωματική παλέτα της κινείται σε γαλάζιο - μπλε αποχρώσεις, ενώ συχνά κάποιο θερμό χρώμα (κόκκινο ή κίτρινο) συμμετέχει ενεργά, με σκοπό να αναδείξει νοηματικά σημεία ενδιαφέροντος. Με προσεκτική παρατήρηση αντιλαμβανόμαστε το χρώμα, στο έργο της εικαστικού, να απλώνεται από καμβά σε καμβά σαν ένα πέπλο ουρανού. Φαίνεται, λοιπόν,  ότι η παλέτα της ακολουθεί την ίδια νοηματική συνάφεια με τον συμβολισμό της. Αν εστιάσουμε στην παρατήρηση του κόκκινου χρώματος, γρήγορα, θα αντιληφθούμε ότι πρόκειται για ένα  σημάδι ευαισθητοποίησης.  Η ίδια μας μιλάει έμμεσα για μια πληγή, τον κόπο της ψυχής ή την γέννηση μιας ζωής. 

Αποφθεγματικά, το έργο της Ειρήνης Ρήγα γίνεται ένα μονοπάτι σύγχρονου διαλογισμού, με προεκτάσεις που ενεργοποιούν τον θεατή. Πολλές φορές η ζωγραφική της προκαλεί ή σοκάρει. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει όμως, είναι ένας καθρεφτισμός των δικών μας κρυφών φόβων. Η εικαστικός μας μεταφέρει "χρησμούς" μιας ανώτερης θεϊκής ύπαρξης με αινιγματικό, σουρεαλιστικό και συχνά παράλογο τρόπο, με σκοπό να μας ταξιδέψει στους δικούς της κύκλους φωτός".

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ειρήνη Ρήγα. Αιώνιοι Κύκλοι - Πορεία στο φως

  • Ζωγραφική

Στη ζωγραφική της Ειρήνης Ρήγα μεταφερόμαστε σε ένα ονειρικό, σχεδόν μεταφυσικό περιβάλλον φωτός. Η βασική της ιδέα έγκειται σε μια συμπαντική κοσμογονία, η οποία πλανάται σε κάθε μια παράσταση της εικαστικού. Μέλημα της είναι να αναδείξει την πορεία προς την αυτό-βελτίωση, την εσωτερική επώαση αλλά και την συνεχόμενη, μεταβαλλόμενη δύναμη της ψυχής. Βασικό χαρακτηριστικό στην απώτερη δουλειά αποτελεί η κεντρική γυναικεία φιγούρα. Η εικαστικός απαθανατίζει το γυναικείο φύλο σαν τη μητέρα όλων, πάσης φύσης και πλάσης, σαν μια διυποκειμενική, οικουμενική παρουσία. Εδώ, η αναφορά στο γυναικείο φύλο γίνεται λόγω οικειότητας καθώς η σύνδεση με τον εσωτερικό της εαυτό, την οδήγησε σε μια πεφωτισμένη εμπειρία. Μέσα από την διαρκή παρατήρηση της ψυχής, της αύρας των ανθρώπων αλλά και μέσα από ένα βιωματικό μονοπάτι πόνου, μας περιγράφει μια πορεία προς την λύτρωση, προς την αυτογνωσία, μια πορεία προς το φως.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι καλλιτέχνες του "Ιδού η Ρόδος" μιλούν για τη θέση της κεραμικής στη σύγχρονη τέχνη

Η πρώτη έκθεση της ICARO C.A.G.A. σε φυσικό χώρο μάς έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον επιμελητή της, Αποστόλη Αρτινό, και τέσσερις από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες για την εξέλιξη της κεραμικής σήμερα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
01/06/2023

Δείτε το παράλληλο πρόγραμμα της έκθεσης χαρακτικής "BURR"

Καλλιτέχνες και επιμελητές ξεναγούν το κοινό στην έκθεση μιλώντας για τα έργα τους.

Ένα παιχνίδι υπερθέσεων και αντιθέσεων δημιουργούν τα έργα της Mira Dancy

Το πολυμορφικό πρότζεκτ "See-Thru Palm" θα παρουσιαστεί αυτόν τον μήνα στη γκαλερί Dio Horia.

Όλα όσα έμαθε από την Αθήνα, ο Rick Lowe τα μεταφέρει στη ζωγραφική του

Μία ακόμα έκθεση εγκαινιάζει στην Gagosian ο Αμερικανός καλλιτέχνης, συνδυαστικά με το "Hic sunt dracones" στο Μουσείο Μπενάκη.

Η Ιώ Μαθιανάκη και η Μαρία Πετρούτσου μάς ξεναγούν "Στο εργαστήρι" τους

Στην έκθεση ζωγραφικής οι δύο καλλιτέχνιδες συνομιλούν σε ένα εικαστικό αποτέλεσμα που προέκυψε κατά την κοινή τους πορεία στο εργαστήριο.

Radio Athènes και Arch φιλοξενούν έργα του Πόλυ Πεσλίκα

Στις εκθέσεις παρουσιάζονται βίντεο, φωτογραφίες, σχέδια και άλλων μορφών έργα από διάφορες χρονικές περιόδους.

Ο Rick Lowe "χαρτογραφεί το άγνωστο" συνομιλώντας με τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη

Μια πρώτη ματιά στο "Hic sunt dracones" που παρουσιάζει ο Rick Lowe στο Μουσείο Μπενάκη, δίνοντας μία άλλη οπτική στα εκθέματα του μουσείου και εξερευνώντας αχαρτογράφητους κόσμους.