Το "Flashbang" του Κώστα Χριστόπουλου διερευνά τα όρια ύλης και μνήμης

Η νέα ατομική έκθεση του καλλιτέχνη εγκαινιάζεται στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Κώστας Χριστόπουλος Flashbang @ ZG

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει στις 17 Μαρτίου την τέταρτη ατομική έκθεση του Κώστα Χριστόπουλου με τίτλο "Flashbang". Στην έκθεση παρουσιάζεται ένα μέρος από την πολυετή έρευνα του Χριστόπουλου, που περιλαμβάνει έργα ζωγραφικά, γλυπτικά και μικτής τεχνικής, βασισμένα στο σύνολό τους σε φωτογραφικά στιγμιότυπα.

Η έκθεση διερευνά τα όρια της ύλης, τη σχέση με τη μνήμη, την υποκειμενικότητα του βλέμματος, την ενσώματη παρουσία στο παρόν. Τα έργα εστιάζουν στους μηχανισμούς κατασκευής της ιστορικής μνημόνευσης και, τελικά, της γνώσης, με σκοπό τη διερώτηση για ό,τι υιοθετούμε ως αυτονόητο και δεδομένο. Αντίστοιχα λειτουργούν οι επικαλύψεις των αναφορών, ενεργοποιώντας νέες προοπτικές ενατένισης του οικείου. Οι μεγάλης κλίμακας καμβάδες του Χριστόπουλου εμβαθύνουν στο αχαρτογράφητο τοπίο πολιτικά φορτισμένων νησιών της Ελλάδας, σε διάλογο με θραυσματικές αφηγήσεις της πρόσφατης παγκόσμιας ιστορίας, όπως αποτυπώνονται σε συνθήματα γραμμένα σε πανό. 

Κώστας Χριστόπουλος Flashbang
@ ZG
Κώστας Χριστόπουλος, Μυρσίνη, 2023, δίπτυχο, λάδι σε χαρτί, 20 x 27,5 εκ. - το καθένα

Στη ζωγραφική του ο Χριστόπουλος εμμένει στην ασπρόμαυρη παλέτα. Η τονική κλίμακα δίνει την ψευδαίσθηση της ψηφιακής επεξεργασίας. Οι ρευστές ισορροπίες των κοινωνικοπολιτικών εντάσεων, όπως εκδηλώνονται στις μαζικές πορείες και τις συλλογικές διεκδικήσεις, αποτυπώνονται στον τρόπο που χειρίζεται το λάδι στον καμβά, δημιουργώντας μία αμφίδρομη σχέση των θεματικών του αναφορών με τις ζωγραφικές του υφές και ποιότητες. Αμήχανες όψεις νεόδμητων κτιρίων που συνθέτουν την αστική πραγματικότητα, επιγραφές αιτημάτων και άνυδροι χείμαρροι σε τόπους εξορίας πυροδοτούν αλληλουχίες συνδέσεων και αντιφατικών συνειρμών. 

Κώστας Χριστόπουλος Flashbang
@ ZG
Κώστας Χριστόπουλος, Justice, 2023, τενεκές λαδιού, 22,3 x 28 εκ.

Η υλικότητα των έργων διαπλέκεται με τις πολιτικές αφηγήσεις και δημιουργεί ένα κοινό έδαφος φιλοξενίας των ετερόκλητων στοιχείων της έκθεσης. Εστιάζοντας στη συμβολική και υλική οικονομία, ο Χριστόπουλος χαράσσει πάνω σε έναν τενεκέ από λάδι τη λέξη "δικαιοσύνη". Οι εμφανείς φυσικές διαδικασίες διάβρωσης και οξείδωσης του μετάλλου στέκονται ως ζωγραφική "ύλη" με έντονη αφηγηματική ισχύ. Εικόνες από συγκρούσεις σε διαδηλώσεις, επικαλυμμένες από λεπτή επίστρωση κεριού, ανασύρουν μνήμες "εύφλεκτων" διαπραγματεύσεων, ενώ δύο ξύλινοι, τεμαχισμένοι όρμοι από αγυάλιστο παρκέ αναμοχλεύουν ζητήματα νεοελληνικών αφηγήσεων.

Το "Flashbang" αναδεικνύει ένα σύμπαν από σημαινόμενα που επικαλούνται τα ανακλαστικά του θεατή, αφήνοντας χώρο για αναστοχασμό πάνω σε ζητήματα που αφορούν την αλληλένδετη σχέση μεταξύ τοπίου και ιστορίας.

Εγκαίνια: 17/3 (6-9 μ.μ.)

Info: Γκαλερί Ζουμπουλάκη | 17/3-22/4 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. – 8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Κώστας Χριστόπουλος, Σκίνος Ι, ψηφιακή εκτύπωση σε χαρτί Hahnemuhle, 70 x 100 εκ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Κριεζώτου 6, Κολωνάκι
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".