Παγκόσμια Εβδομάδα Ψηφιακού Βιβλίου: 8+1 e-books για κάθε γούστο

Οι εκδόσεις Διόπτρα, Ψυχογιός, Μεταίχμιο και Πατάκη μάς προτείνουν τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία που μπορείτε να βρείτε στον κατάλογό τους σε μορφή e-book, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ψηφιακού Βιβλίου.

Ψηφιακό βιβλίο © Shutterstock

Με το σύνθημα "Διάβασε ένα e-book" ξεκίνησαν από την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου οι εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Παγκόσμια Εβδομάδα Ψηφιακού Βιβλίου (5-11/3).

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Ψηφιακού Βιβλίου πρωτοεμφανίστηκε ως ιδέα το 2004 από την Καναδή συγγραφέα και γραφίστρια Ρίτα Τόους, η οποία, απογοητευμένη από τον παραδοσιακό τρόπο έκδοσης και διανομής βιβλίων, άρχισε να προωθεί το κόνσεπτ "Read an e-book Week" με στόχο την ανάδειξη και διαφήμιση του έργου νέων συγγραφέων. Καθώς εκείνη την περίοδο τα e-books ήταν μια νέα και ακόμα όχι ιδιαίτερα αποδεκτή μορφή ανάγνωσης, η Τόους πίστευε ότι η καθιέρωση της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ψηφιακού Βιβλίου θα ήταν μια καλή ευκαιρία να γνωρίσει περισσότερος κόσμος ανερχόμενους συγγραφείς και να εξοικειωθεί με το ψηφιακό βιβλίο.

Αν λοιπόν θέλετε να μπείτε στον κόσμο του ψηφιακού βιβλίου και δεν ξέρετε πως να αρχίσετε, εμείς σας προτείνουμε τα πιο ενδιαφέροντα e-books που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα, Ψυχογιός, Μεταίχμιο και Πατάκη, ενώ εκπρόσωποι των εκδοτικών οίκων μάς μιλούν για την απήχηση του ψηφιακού βιβλίου σήμερα.

Εκδόσεις Διόπτρα

Εκδόσεις Διόπτρα

"Ο Ανήφορος", Νίκος Καζαντζάκης

Το μοναδικό ανέκδοτο έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Ο μεγάλος Έλληνας λογοτέχνης γράφει με ένταση και αγωνία υπαρξιακή, αναλογιζόμενος όλα τα μεγάλα ερωτήματα, που ταλανίζουν τους ανθρώπους μέχρι και σήμερα.

"Πώς λειτουργεί πραγματικά ο κόσμος", Vaclav Smil

Σ’ αυτό το φιλόδοξο και προκλητικό βιβλίο, ένας κορυφαίος επιστήμονας της εποχής μας αναλύει τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν την επιβίωση και την ευημερία μας. Από την ενέργεια και την παραγωγή τροφίμων στις πρώτες ύλες και την παγκοσμιοποίη­ση, τους κινδύνους που διατρέχουμε, το περιβάλλον και το μέλλον, ο Vaclav Smil υποβάλλει τις θεωρίες και τις προτάσεις που διατυπώνονται σήμερα σ’ ένα διεξοδικό τεστ επαλήθευσης με βάση τα πραγματικά, αδιάσειστα στοιχεία και την ορθολογική σκέψη.

"Σε έναν ψηφιακό κόσμο που συνεχώς εξελίσσεται, οι χρήστες των ebooks αυξάνονται για λόγους πρακτικότητας. Μπορείς να "κουβαλάς" μαζί σου απεριόριστο αριθμό βιβλίων χωρίς να σκέφτεσαι το βάρος τους ή τον χώρο αποθήκευσης. Είναι μία συντροφιά που μπορείς να έχεις ανά πάσα στιγμή, παντού αντί να σπαταλάς χρόνο απλά χαζεύοντας στο κινητό σου. Παρ’ όλα αυτά, τα ψηφιακά βιβλία δεν ανταγωνίζονται τα έντυπα και δεν ήρθαν για να αντικαταστήσουν. Οι λάτρεις του χαρτιού συνεχίζουν να προτιμούν την επαφή με το ίδιο το βιβλίο. Στην Ελλάδα το ποσοστό των αναγνωστών ebooks ανέρχεται μόλις στο 1%. Επίσης, οι τεχνικές δυσκολίες που ενδέχεται να συναντήσει κανείς στην προσπάθειά του να εγκαταστήσει ένα ebook στη εκάστοτε συσκευή του αποτελούν συχνά αποτρεπτικό παράγοντα και εξαιτίας αυτής της πολυπλοκότητας, μεταξύ άλλων, είναι λίγοι οι εκδότες που διαθέτουν τα βιβλία τους και ψηφιακά" -Άννα Καραμάνου, Digital Marketing Manager των Εκδόσεων Διόπτρα.

Εκδόσεις Ψυχογιός

Εκδόσεις Ψυχογιός

"Γάμος από έρωτα", Μόνικα Αλί 

Η Γιασμίν Γκοράμι μπορεί να είναι ευγνώμων για πολλά πράγματα στη ζωή της: για την οικογένειά της που την περιβάλλει με αγάπη, για την πολλά υποσχόμενη σταδιοδρομία της στην ιατρική και για τον γοητευτικό και όμορφο αρραβωνιαστικό της, τον Τζο Σάνγκστερ, που είναι κι εκείνος γιατρός. Όμως, καθώς η μέρα του γάμου της πλησιάζει και οι γονείς της Γιασμίν γνωρίζονται με τη μητέρα του Τζο, μια παθιασμένη φεμινίστρια, οι δύο οικογένειες έρχονται αντιμέτωπες με μυστικά του παρελθόντος, ψέματα και προδοσίες που έμεναν θαμμένες για χρόνια.

"Οι Ζωές του Μπράϊαν", Brian Johnson 

Ο Brian Johnson θυμάται τη ζωή του και την ξεδιπλώνει σε αυτό το βιβλίο σε μικρά επεισόδια, σε ιστορίες που μπλέκουν η μία με την άλλη, ακριβώς όπως θα συνέβαινε αν ήταν σε μία παμπ με τους φίλους του και, ανάμεσα σε μεγάλα ποτήρια μπίρας και πολλά γέλια, τους εξιστορούσε πώς έφτασε από τo περιφερειακό γκλαμ ροκ συγκρότημα, τους Geordie, να γίνει ο βασικός τραγουδιστής του πιο εκρηκτικά ηλεκτρικού συγκροτήματος της ροκ, των AC/DC.

"Manifest. Φτιάξε τη ζωή σου όπως θέλεις", Ρόξι Ναφούσι 

Γραμμένο από την coach προσωπικής ανάπτυξης και "Βασίλισσα του Manifesting" Ρόξι Ναφούσι, το βιβλίο αυτό είναι o απαραίτητος οδηγός για οποιονδήποτε θέλει να νιώσει πως κρατάει το τιμόνι της ζωής του. Σε μόλις επτά απλά βήματα, θα μπορέσεις να κατανοήσεις την πραγματική τέχνη του manifesting / της υλοποίησης και να δημιουργήσεις τη ζωή που πάντα ονειρευόσουν.

"Το ψηφιακό βιβλίο δεν έχει φτάσει ακόμη σε σημείο να ανταγωνίζεται σθεναρά το έντυπο. Αναμφίβολα έχει τεχνολογικά πλεονεκτήματα όπως το γεγονός ότι δεν χρειάζεται κάποιος φυσικό χώρο αποθήκευσης και είναι εύκολο να έχει σε μια συσκευή μία τεράστια βιβλιοθήκη. Ακόμη το e-book έχει τη δυνατότητα να εμπεριέχει πρόσθετο υλικό όπως video, φωτογραφία, ήχο. Όμως, στη χώρα μας, η οποία ακολουθεί την παγκόσμια τάση, δεν φαίνεται να είναι έτοιμοι οι αναγνώστες να αποχωριστούν την αίσθηση που προσφέρει η ανάγνωση ενός έντυπου βιβλίου" -Πόπη Γαλάτουλα, διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων των Εκδόσεων Ψυχογιός.

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Εκδόσεις Μεταίχμιο

"Παρακαταθήκη", Hernan Diaz

Μυθιστόρημα υποψήφιο για το Βραβείο Booker και βραβευμένο με το Κirkus, που αναμένεται να κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 30 χώρες. Σαγηνευτικό, αινιγματικό και καυστικά επίκαιρο, πρόκειται για ένα αλησμόνητο, πολύπλευρο έπος που καθιερώνει τον συγγραφέα του ως έναν από τους σημαντικότερους χρονογράφους της αμερικανικής χίμαιρας. Διαβάζοντάς το θα μας κάνει να αναρωτηθούμε ποια φωνή είναι πιο ισχυρή σε μια πόλη όπου το χρήμα κυριαρχεί. Ένα μυθιστόρημα για το χρήμα και την εξουσία, την εμπιστοσύνη, την οικειότητα, αλλά και την ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας.

"Ένα σκοτεινό δωμάτιο: 1967-1974", Αλέξης Παπαχελάς

Το βιβλίο βρέθηκε στην κορυφή των ευπώλητων τόσο στα ebooks όσο και στα έντυπα βιβλία και συνεχίζει την ανοδική του πορεία. Είκοσι πέντε χρόνια έρευνας χρειάστηκαν για να συγκεντρωθεί το αδημοσίευτο και σπάνιο υλικό για την επταετία που καθόρισε την ιστορική πορεία της Ελλάδας. Περιέχει μαρτυρίες πολλών πρωταγωνιστών και επικεντρώνεται στον ρόλο των αμερικανικών υπηρεσιών. Καινοτομία της έκδοσης τα 22 QR codes που παρεμβάλλονται μες στις σελίδες του βιβλίου. Σκανάροντάς τα ο αναγνώστης ανακαλύπτει σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό με άγνωστα ντοκουμέντα.

"Το ψηφιακό βιβλίο (ebook) έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας εδώ και αρκετά χρόνια. Στην Ελλάδα δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο στο εξωτερικό. Στη χώρα μας παραμένει ακόμα υψηλά στις προτιμήσεις των αναγνωστών το κλασικό, έντυπο βιβλίο. Παρ’ όλα αυτά το ψηφιακό βιβλίο βρίσκει οπαδούς, κυρίως ανάμεσα στους νέους αλλά και σε όσους είναι αρκετά εξοικειωμένοι με την τεχνολογία ή η δουλειά τους (αν π.χ. ταξιδεύουν αρκετά) δεν τους επιτρέπει να έχουν μαζί τους πολλά βιβλία. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των ψηφιακών βιβλίων είναι η εξοικονόμηση χώρου. Δεν χρειάζεται κάποιος να ανησυχεί για τον αριθμό βιβλίων που μπορεί να τον συνοδεύσουν όπου κι αν βρίσκεται, μια που στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του μπορεί κανείς να "τοποθετήσει" όσα βιβλία επιθυμεί. Αξίζει να αναφερθεί πως το 2020, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, οι πωλήσεις των ebooks απογειώθηκαν και μέχρι σήμερα διατηρούν αυτή την καλή πορεία, χωρίς όμως να παρατηρείται περαιτέρω άνοδος ή να ξεπερνούν σε πωλήσεις τα παραδοσιακά βιβλία, παρά το γεγονός ότι τα ebooks είναι αρκετά φθηνότερα, μια που η λιανική τους τιμή δεν επιβαρύνεται από το κόστος του χαρτιού, της εκτύπωσης και της βιβλιοδεσίας" -Ντόρα Τσακνάκη, Διευθύντρια Επικοινωνίας των Εκδόσεων Μεταίχμιο.

Αποκλειστικά για αυτή την εβδομάδα, οι Εκδόσεις Μεταίχμιο κάνουν μια μοναδική προσφορά για τους αναγνώστες: 50 e-books με έκπτωση 50%. Δείτε εδώ τους διαθέσιμους τίτλους.

Εκδόσεις Πατάκη

Εκδόσεις Πατάκη

"Νίκη", Χρήστος Χωμενίδης

Η ζωή της Νίκης (μητέρας του συγγραφέα) είναι η ζωή όλων των παιδιών που έρχονται στον κόσµο µε ένα βαρύ φορτίο στους ώµους, δεν το απαρνιούνται, ούτε όµως το αφήνουν να τα λυγίσει.

"Το βιβλίο της Κατερίνας", Αύγουστος Κορτώ

 "Η ιστορία μου αρχίζει από το τέλος – το δικό της και το δικό μου" - έτσι ξεκινά το Βιβλίο της Κατερίνας, μιας γυναίκας που πάλεψε μια ζωή με την ψυχική αρρώστια, και που, αν νικήθηκε, έζησε και μεγαλούργησε ταπεινά χάρη στην αγάπη. Μια οικογενειακή σάγκα γεμάτη ζοφερά μυστικά και θανάσιμες ενοχές, ένα βιβλίο μυστηρίου γύρω από έναν αδιανόητο φόνο και τα δυο του θύματα, και μια κατάδυση σε μια ψυχή που συγκλονίζει με το φως και το σκοτάδι της.

"Οι πωλήσεις των ψηφιακών βιβλίων σήμερα είναι λίγο πιο κάτω από το 1% των αντίστοιχων των έντυπων με ανοδική όμως τάση. Ειδικά από την περίοδο της καραντίνας λόγω Covid-19, το ψηφιακό βιβλίο αποκτά όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά του βιβλίου. Από την πρώτη κυκλοφορία των ebooks περίπου το 2010, όταν το μερίδιο αγοράς ήταν κάτω από το 0,1%, μέχρι σήμερα υπάρχει σημαντική άνοδος. Σε αυτό βοήθησε και η περίοδος της καραντίνας όπου ο κόσμος άρχισε να αφομοιώνει περισσότερο τα τεχνολογικά επιτεύγματα και τις υπηρεσίες διαδικτύου. Από την πρώτη κυκλοφορία των ebooks μέχρι σήμερα έχουν γίνει βήματα προόδου στην τεχνολογία παροχής των ψηφιακών βιβλίων αλλά και στις υπηρεσίες υποστήριξης των αγοραστών/ αναγνωστών με σκοπό όχι απλά να κατεβάσουν ένα βιβλίο σε μία οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή αλλά να κατανοήσουν την όλη διαδικασία". -Νίκος Βένιος, υπεύθυνος Ψηφιακών Εκδόσεων & Εφαρμογών των Εκδόσεων Πατάκη.
 

Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Παγκόσμια Εβδομάδα Ψηφιακού Βιβλίου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.

"Τζάμια Κρύσταλλα": Ένας χώρος αφιερωμένος στην περφόρμανς ανοίγει στο Μεταξουργείο

Η ανερχόμενη χορογράφος Αντωνία Οικονόμου μιλάει για το νέο πρότζεκτ με το οποίο δίνει στους καλλιτέχνες περισσότερο χώρο για αυθορμητισμό και δημιουργία, "αγκαλιάζοντας" τις παραστατικές τέχνες.

"Springtime Stories": Η Γεωργία Μπλιάτσου διηγείται ιστορίες απόλυτα συνδεδεμένες με τον αέναο κύκλο της ζωής

Η ζωγράφος παρουσιάζει τη δουλειά της σε πέντε εύγλωττες θεματικές ενότητες, στέλνοντας το μήνυμά της για την προστασία του πλανήτη, πιο επιτακτική από ποτέ.