"Ραπ ντίβες": Ένα φωτογραφικό πρότζεκτ δίνει φωνή στις γυναίκες ράπερ

Η έκθεση της Σίλβιας Τσομπανάκη θα παρουσιαστεί στην Εφημερίδα ATH.

Ραπ ντίβες Σίλβια Τσομπανάκη

Η έκθεση φωτογραφίας "Ραπ ντίβες" της Σίλβιας Τσομπανάκη εγκαινιάζεται την Πέμπτη 16 Μαρτίου στην Εφημερίδα ATH (Βησσαρίωνος 9 & Σίνα 6).

Οι "Ραπ ντίβες" είναι ένα φωτογραφικό πρότζεκτ παρατήρησης της χιπ χοπ κοινότητας το οποίο βάζει στο επίκεντρο τις γυναίκες ράπερ, την τέχνη τους, το στιλ τους. Είναι μια έκθεση φωτογραφίας για όσες αρπάζουν το μικρόφωνο και ραπάρουν, για όσες διηγούνται τις ιστορίες τους με τη δική τους φωνή, τις δικές τους λέξεις.

Η παρουσία των γυναικών στη ραπ –και γενικότερα στις τέχνες– μονίμως αγνοείται, υποτιμάται ή περιθωριοποιείται. Ωστόσο, οι γυναίκες ράπερ συνιστούν μια σημαντική φωνή στο χιπ χοπ και στη σύγχρονη ελληνική πολιτιστική παραγωγή γενικότερα. Εκφράζουν και ερμηνεύουν με λέξεις τις ανησυχίες και τις ελπίδες χιλιάδων νεαρών γυναικών των οποίων οι φωνές έχουν εξοριστεί στο βουβό περιθώριο του δημόσιου λόγου. Η Σίλβια Τσομπανάκη στρέφει τον φακό της σε αυτές τις γυναίκες, στις ντίβες του ελληνόφωνου χιπ χοπ, τις παρακολουθεί στην καθημερινότητά τους, καταγράφει μικρές στιγμές γυναικών που συχνά κατασκευάζουν χαρακτήρες larger-than-life, έξω από τα συνηθισμένα. Εστιάζει στην καταγραφή και σύνθεση εικόνων μιας ζωντανής κοινότητας που, σε καιρούς κρίσης, όλο και περισσότερο διεκδικεί χώρο και ορατότητα στη δημόσια σφαίρα.

Η Σίλβια Τσομπανάκη εστιάζει σε μικρές τελετουργίες, νεύματα, βλέμματα, σκέψεις και αντικείμενα που συχνά περνούν απαρατήρητα. Τα πορτρέτα της αναδεικνύουν το represent ως δομικό κομμάτι του χιπ χοπ. Το λευκό, το μαύρο, οι τονικότητες του γκρι υποδηλώνουν την ιστορικότητα της φωτογραφίας καθώς και της ίδιας της κουλτούρας του χιπ χοπ. Μας καλούν να εστιάσουμε σε λεπτομέρειες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα προσέχαμε. Να ανασυνθέσουμε το χρώμα στα αντιανεμικά των ράπερ, στα μαλλιά τους, στο μακιγιάζ τους, στα γκράφιτι που σπάνε το γκρίζο της πόλης. Να φανταστούμε έναν κόσμο πολύχρωμο μέσα στην ασπρόμαυρη καθημερινότητά μας.

Η Σίλβια Τσομπανάκη γεννήθηκε το 1991. Στο έργο της ασχολείται κυρίως με τις εργατικές κουλτούρες. Τα τελευταία επτά χρόνια φωτογραφίζει την εγχώρια σκηνή του χιπ χοπ, με έμφαση στις γυναίκες ράπερ. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ("24 ώρες, 7 ημέρες χιπ χοπ", "Upperclass Underground Project" κ.ά.). Φωτογραφίες της έχουν δημοσιευτεί στην έκδοση Bring the Noise: Δεκαπέντε κείμενα για το χιπ χοπ. Αυτό τον καιρό γυρίζει την πρώτη μικρού μήκους ταινία της.

Εγκαίνια: 16/3 

Info: Εφημερίδα ATH | 16/3-2/4 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Πεμ.: 7 π.μ. - 3 μ.μ., Παρ.: 7 π.μ. - 5 μ.μ., Σαβ.: 10 π.μ. - 5 μ.μ., Κυρ.: 10 π.μ. - 3 μ.μ. 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εφημερίδα ΑΤΗ

Βησσαρίωνος 9 και Σίνα 6, κέντρο
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (5-11/6)

Ένα εργοστάσιο ούζου γίνεται γκαλερί, μυστηριώδεις σύμπαντα εμπνευσμένα από ταινίες βαμπίρ και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
05/06/2023

Συνεχίζεται το πολυσυλλεκτικό αφιέρωμα για την Αθήνα της Μπελ Επόκ

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει δράσεις και εκδηλώσεις βασισμένες στο εμβληματικό έργο "Έζησα την Αθήνα της Μπελ Επόκ" του πολιτικού και θεατρικού συγγραφέα Μίλτου Λιδωρίκη.

Ανακαλύψτε τη συναρπαστική ιστορία του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα

Το μοναδικό αξιόπλοο πλωτό μουσείο στην Ελλάδα όχι μόνο υπήρξε το αγαπημένο σκάφος του εφοπλιστή Γιάννη Λάτση, αλλά ήταν παρόν και σε πολλά σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Aν βρεθείτε στη Μαρίνα του Φλοίσβου, αξίζει να εξερευνήσετε τα μυστικά του.

Οι καλλιτέχνιδες Έλενα Προβατά και Δήμητρα Σιατερλή συνομιλούν αινιγματικά στον Τεχνοχώρο

"Αινίγματα και άλλα τινά" είναι ο τίτλος του συνεργατικού πρότζεκτ των δύο δημιουργών.

Δυο βιβλία και μια συζήτηση για την ιστορία της ελληνικής τέχνης που μένει να γραφτεί

Συζητάμε με την Έλενα Χαμαλίδη και τον Κώστα Χριστόπουλο με αφορμή τα βιβλία τους που ξαναγράφουν κεφαλαια της "ελληνικής ιστορίας" της τέχνης εστιάζοντας η μεν σε μη τυπικές περιπτώσεις ο δε στον εθνοκεντρικό λόγο που ενοποιεί και συνθέτει την ελληνική ιδιαιτερότητα.

"Ντύνοντας Ιστορίες της Επανάστασης" στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη

Μία νέα θεματική, ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης στρέφει το βλέμμα στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.

"A More Perfect Union": Έκθεση Αμερικάνων καλλιτεχνών για τη δημοκρατία στο Μουσείο Ακρόπολης

Κοινό στοιχείο όλων των έργων της έκθεσης είναι η αναφορά τους στη δημοκρατία και σε δημοκρατικά ιδεώδη, όπως η ελευθερία, η ισότητα, η συμπερίληψη, η δικαιοσύνη.