"Travelogue": Μια σύντομη περιήγηση στην τέχνη του Βασίλη Σκυλάκου

Στην αναδρομική έκθεση θα παρουσιαστούν έργα που ο καλλιτέχνης δημιουργήσε την περίοδο 1960-1964.

Travelogue Έργα 1960-64 Βασίλης Σκυλάκος

Μετά την έκθεση "Εδώ κι εκεί και παντού" το 2019, η Roma Gallery διοργανώνει τη δεύτερη ατομική έκθεση του Βασίλη Σκυλάκου (1930-2000). Η έκθεση "Travelogue. Έργα 1960-64" περιλαμβάνει έργα που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης κατά τη διαμονή του στο εξωτερικό (Ρώμη, Κοπεγχάγη, Παρίσι) και σε ταξίδια που έκανε εκείνη την περίοδο.

Το βασικό χαρακτηριστικό αυτών των αφαιρετικών έργων είναι ο βιομορφικός τους χαρακτήρας. Η σχεδιαστική σκέψη του Σκυλάκου μοιάζει οικεία και συγχρόνως σε ξαφνιάζει με την πρωτοτυπία της. Οι φόρμες που ζωγραφίζει είναι ανοιχτές, διαπερατές, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική δομή. Μπορεί να εφάπτονται αλλά ποτέ δεν ενώνονται, ποτέ δεν εισχωρεί η μία στην άλλη. Πρόκειται για φόρμες που σε προσκαλούν να τις συμπληρώσεις. Δεν είναι σκαριφήματα ή προσχέδια. Συνομιλούν με τις γλυπτικές φόρμες του Henry Moore και της Barbara Hepworth, χωρίς όμως να αναζητούν μια άμεση σύνδεση με το ανθρώπινο σώμα ή το τοπίο. Στην περίπτωση του Σκυλάκου τα βιομορφικά σχήματα λειτουργούν περισσότερο ως διαδρομές. Το χέρι του καλλιτέχνη χαράσσει αυτές τις άγνωστες διαδρομές πάνω στο ξύλο και στο χαρτί, συνθέτοντας έτσι ένα ασυνήθιστο ημερολόγιο ταξιδιών (travelogue).

Travelogue Έργα 1960-64 Βασίλης Σκυλάκος
"ALCOY" 9.VIII.1963. Μεικτά μέσα σε χαρτί 32 x 24 εκ.
Travelogue Έργα 1960-64 Βασίλης Σκυλάκος
"Χωρίς τίτλο" 9.VIII.1963. Μεικτά μέσα σε χαρτί 32 x 24 εκ.

Το οπτικό ημερολόγιο του Σκυλάκου καταγράφει -με τον πιο αφηρημένο τρόπο- τις εντυπώσεις του από σύντομες ή παρατεταμένες διαμονές σε ξένους τόπους. Πέντε έργα σε χαρτί μάς πληροφορούν ότι το διάστημα 9-16 Αυγούστου 1963 ο καλλιτέχνης βρίσκεται στην πόλη Αλκόι της Ισπανίας. Το στοιχείο της μετακίνησης ενισχύεται από το γεγονός ότι πολλά από τα έργα (όσα φέρουν χρονολογία 1963 και 1964) είναι δουλεμένα σε σπιράλ σημειωματάριο των Δανέζικων Ταχυδρομείων. Σε κάθε φύλλο αναγράφεται το όνομα μιας ευρωπαϊκής χώρας (Spanien, Belgien, Serbien, England, Grækenland, Monaco – San Marino) ή πόλης (Fiume, Bayern, Wyrtemberg) ή περιοχής (Epirus) ή του ταχυδρομικού συστήματος Thurn und Taxis. Αυτά τα αφαιρετικά έργα, που μοιάζουν με κωδικοποιημένες επιστολές, φανερώνουν έναν νομάδα καλλιτέχνη ο οποίος χειρίζεται τη γραμμή και το χρώμα με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και οξυμένη ευαισθησία. Κλεισμένες για εξήντα χρόνια σε ένα συρτάρι, οι "ανεπίδοτες επιστολές" του Σκυλάκου βρήκαν επιτέλους τον παραλήπτη τους. 

Travelogue Έργα 1960-64 Βασίλης Σκυλάκος
"Fiume" 9.VIII.1963. Μεικτά μέσα σε χαρτί 31 x 24 εκ.

Η έκθεση "Travelogue. Έργα 1960-64" συνοδεύει την αναδρομική του καλλιτέχνη στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (10/3-23/4), σε διοργάνωση του ΟΠΑΝΔΑ και σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου. Η αναδρομική έκθεση του Βασίλη Σκυλάκου πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Roma Gallery.

Εγκαίνια: 14/3 (7 μ.μ.)

Info: Roma Gallery | 14/3-29/4 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 10 π.μ. - 8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 10 π.μ. - 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

© φωτογραφίας εξωφύλλου: "Χωρίς τίτλο", τρίπτυχο Α’, 1963, λάδι σε ξύλο, ανοιχτό 80x150εκ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Roma Gallery

Ρώμα 5, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.

"Τζάμια Κρύσταλλα": Ένας χώρος αφιερωμένος στην περφόρμανς ανοίγει στο Μεταξουργείο

Η ανερχόμενη χορογράφος Αντωνία Οικονόμου μιλάει για το νέο πρότζεκτ με το οποίο δίνει στους καλλιτέχνες περισσότερο χώρο για αυθορμητισμό και δημιουργία, "αγκαλιάζοντας" τις παραστατικές τέχνες.

"Springtime Stories": Η Γεωργία Μπλιάτσου διηγείται ιστορίες απόλυτα συνδεδεμένες με τον αέναο κύκλο της ζωής

Η ζωγράφος παρουσιάζει τη δουλειά της σε πέντε εύγλωττες θεματικές ενότητες, στέλνοντας το μήνυμά της για την προστασία του πλανήτη, πιο επιτακτική από ποτέ.