"Travelogue": Μια σύντομη περιήγηση στην τέχνη του Βασίλη Σκυλάκου

Στην αναδρομική έκθεση θα παρουσιαστούν έργα που ο καλλιτέχνης δημιουργήσε την περίοδο 1960-1964.

Travelogue Έργα 1960-64 Βασίλης Σκυλάκος

Μετά την έκθεση "Εδώ κι εκεί και παντού" το 2019, η Roma Gallery διοργανώνει τη δεύτερη ατομική έκθεση του Βασίλη Σκυλάκου (1930-2000). Η έκθεση "Travelogue. Έργα 1960-64" περιλαμβάνει έργα που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης κατά τη διαμονή του στο εξωτερικό (Ρώμη, Κοπεγχάγη, Παρίσι) και σε ταξίδια που έκανε εκείνη την περίοδο.

Το βασικό χαρακτηριστικό αυτών των αφαιρετικών έργων είναι ο βιομορφικός τους χαρακτήρας. Η σχεδιαστική σκέψη του Σκυλάκου μοιάζει οικεία και συγχρόνως σε ξαφνιάζει με την πρωτοτυπία της. Οι φόρμες που ζωγραφίζει είναι ανοιχτές, διαπερατές, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική δομή. Μπορεί να εφάπτονται αλλά ποτέ δεν ενώνονται, ποτέ δεν εισχωρεί η μία στην άλλη. Πρόκειται για φόρμες που σε προσκαλούν να τις συμπληρώσεις. Δεν είναι σκαριφήματα ή προσχέδια. Συνομιλούν με τις γλυπτικές φόρμες του Henry Moore και της Barbara Hepworth, χωρίς όμως να αναζητούν μια άμεση σύνδεση με το ανθρώπινο σώμα ή το τοπίο. Στην περίπτωση του Σκυλάκου τα βιομορφικά σχήματα λειτουργούν περισσότερο ως διαδρομές. Το χέρι του καλλιτέχνη χαράσσει αυτές τις άγνωστες διαδρομές πάνω στο ξύλο και στο χαρτί, συνθέτοντας έτσι ένα ασυνήθιστο ημερολόγιο ταξιδιών (travelogue).

Travelogue Έργα 1960-64 Βασίλης Σκυλάκος
"ALCOY" 9.VIII.1963. Μεικτά μέσα σε χαρτί 32 x 24 εκ.
Travelogue Έργα 1960-64 Βασίλης Σκυλάκος
"Χωρίς τίτλο" 9.VIII.1963. Μεικτά μέσα σε χαρτί 32 x 24 εκ.

Το οπτικό ημερολόγιο του Σκυλάκου καταγράφει -με τον πιο αφηρημένο τρόπο- τις εντυπώσεις του από σύντομες ή παρατεταμένες διαμονές σε ξένους τόπους. Πέντε έργα σε χαρτί μάς πληροφορούν ότι το διάστημα 9-16 Αυγούστου 1963 ο καλλιτέχνης βρίσκεται στην πόλη Αλκόι της Ισπανίας. Το στοιχείο της μετακίνησης ενισχύεται από το γεγονός ότι πολλά από τα έργα (όσα φέρουν χρονολογία 1963 και 1964) είναι δουλεμένα σε σπιράλ σημειωματάριο των Δανέζικων Ταχυδρομείων. Σε κάθε φύλλο αναγράφεται το όνομα μιας ευρωπαϊκής χώρας (Spanien, Belgien, Serbien, England, Grækenland, Monaco – San Marino) ή πόλης (Fiume, Bayern, Wyrtemberg) ή περιοχής (Epirus) ή του ταχυδρομικού συστήματος Thurn und Taxis. Αυτά τα αφαιρετικά έργα, που μοιάζουν με κωδικοποιημένες επιστολές, φανερώνουν έναν νομάδα καλλιτέχνη ο οποίος χειρίζεται τη γραμμή και το χρώμα με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και οξυμένη ευαισθησία. Κλεισμένες για εξήντα χρόνια σε ένα συρτάρι, οι "ανεπίδοτες επιστολές" του Σκυλάκου βρήκαν επιτέλους τον παραλήπτη τους. 

Travelogue Έργα 1960-64 Βασίλης Σκυλάκος
"Fiume" 9.VIII.1963. Μεικτά μέσα σε χαρτί 31 x 24 εκ.

Η έκθεση "Travelogue. Έργα 1960-64" συνοδεύει την αναδρομική του καλλιτέχνη στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (10/3-23/4), σε διοργάνωση του ΟΠΑΝΔΑ και σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου. Η αναδρομική έκθεση του Βασίλη Σκυλάκου πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Roma Gallery.

Εγκαίνια: 14/3 (7 μ.μ.)

Info: Roma Gallery | 14/3-29/4 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 10 π.μ. - 8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 10 π.μ. - 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

© φωτογραφίας εξωφύλλου: "Χωρίς τίτλο", τρίπτυχο Α’, 1963, λάδι σε ξύλο, ανοιχτό 80x150εκ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Roma Gallery

Ρώμα 5, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"CERAMYSTIQUE": Η Λεώνη Γιαγδζόγλου καταλαμβάνει τη "Βιτρίνα της Κριεζώτου" στην Πινακοθήκη Γκίκα

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των παρουσιάσεων "Η Βιτρίνα της Κριεζώτου. Ένας καλλιτέχνης προτείνει.".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/03/2023

Νέοι τίτλοι για κάθε γούστο από τις εκδόσεις Πατάκη

Ποίηση, μυθιστορήματα, κωμωδία με δράματα και όμορφες ιστορίες που θα σας συντροφεύσουν στις νέες σελίδες των εκδόσεων Πατάκη.

"Η εκδρομή": Οι ατμοσφαιρικές εικόνες της Χριστίνας Κάλμπαρη στο Κέντρο Τεχνών

Ο τίτλος της έκθεσης είναι μια έμμεση αναφορά στη νουβέλα "Η εκδρομή των κοριτσιών που χάθηκαν" της Anna Seghers.

Γνωρίστε τις εμβληματικές "Σκιές" του Νίκου Κεσσανλή

Ένα εκθεσιακό αφιέρωμα για έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του ’60 ετοιμάζει η Ελληνογερμανική Αγωγή.

Η Λένα Παπαληγούρα συναρπάστηκε από  το μυθιστόρημα του Στέφαν Τσβάιχ "Επικίνδυνος οίκτος",  γιατί είναι "βαθύ και υπαρξιακό"

Η γνωστή κινηματογραφική, τηλεοπτική και θεατρική ηθοποιός δεν μπόρεσε να βρει κάτι που να μην της αρέσει στο βιβλίο.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (20-26/3)

Πρότζεκτ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, φωνητικοί βοηθοί με ανθρώπινη υπόσταση και ό,τι θα δούμε στις εκθέσεις που έρχονται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Η Ειρήνη Ρήγα μάς μεταφέρει σε έναν ονειρικό, μεταφυσικό κόσμο

Η νέα ατομική έκθεση της Ρήγα, "Αιώνιοι Κύκλοι - Πορεία στο Φως", θα παρουσιαστεί στον χώρο του ΜΕΤΣ Κέντρο Τεχνών.