"Ιστορίες σε Πραγματικό Χρόνο" στο cross section archive

Μια συζήτηση με την εικαστικό Anu Vahtra και τον συγγραφέα Χρήστο Χρυσόπουλο.

good spaces left cross section archive

Την Πέμπτη 2/3 (8.30-10.30 μ.μ.), το cross section archive διοργανώνει μια εκδήλωση ανταλλαγής και παρουσίασης έργων σε διάλογο, μαζί με την εικαστικό Anu Vahtra και τον συγγραφέα Χρήστο Χρυσόπουλο.

"Document #2" - launch

Έκδοση του νέου κείμενου του Χρήστου Χρυσόπουλου "Απομάκρυνση – Επιστροφή. Ένα ημερολόγιο συ-ναισθημάτων".

Το κείμενο προσεγγίζει τη θεματική της "Ιστορίας Σε Πραγματικό Χρόνο", ως μία από τις φωνές της, προτείνοντας μια επέκταση του όρου μεταξύ συνείδησης και μνήμης με ποιητική-φαινομενολογική έννοια.

Το "Document" σχεδιάζεται από την Lina Ozerkina. Εκτώπωση και βιβλιοδεσια από το Friends Make Books.

Στις 9 μ.μ. θα γίνει ανάγνωση αποσπασμάτων από τον Χρήστο Χρυσόπουλο.

"good spaces left -finissage"

good spaces left cross section archive

Η Anu Vahtra, καλεσμένη στο cross section archive, προσεγγίζει το θέμα της "Ι-στορίας Σε Πραγματικό Χρόνο" με την διορατικότητα της, που εχει τις ρίζες της στην πρακτική της η οποία εξετάζει κριτικά την τεκμηρίωση διαδικασιών σε αστικά τοπία. Στην έκθεση "good spaces left", η Anu Vahtra εστιάζει στην περιφραγμένη πλατεία των Εξαρχείων, την συγκρουσιακή παρουσία του φράχτη και τη δυναμική που τον περιβάλλει. Η έκθεση αποτελείται από μια σειρά α-ποσπασμάτων από τη διαδικασία τεκμηρίωσης αυτού του φραγμού, την ανεπιθύμητη αλλαγή που αυτός καλύπτει και τις προσπάθειες της να συλλάβει τα ξεθωριασμένα θραύσματα ενός καλού χώρου, πε-ριορισμένου. Ο τίτλος της έκθεσης είναι από το μυθιστόρημα της Anne Carson Autobiography of Red, κεφάλαιο XVII Walls.

"Iστορία Σε Πραγματικό Χρόνο"

"Αυτό που καθορίζει μια συγκεκριμένη εικόνα της πόλης είναι μια επιλογή καθοριστικών στιγμών, που συνδέονται είτε με προσωπικές αναμνήσεις είτε με αξιομνημόνευτα γεγονότα που διατηρούνται στην κοινή ιστορία της πόλης. Ωστόσο, αυτές οι στιγμές συνδέονται με περιόδους καθημερινότητας που αποτελούνται από μια αλληλουχία φαινομενικών ασήμαντων γεγονότων. Αυτές οι μικροϊστορίες είναι απόδειξη της πραγματικής αλλαγής που συντελείται, καθορίζουν συνεχώς το φυσικό περιβάλ-λον της πόλης στην οποία ζούμε και επηρεάζουν τον τρόπο που ζούμε. Θεωρούμε ότι αυτή η μετάβαση από τη στιγμή Α στη στιγμή Β είναι δύσκολα αντιληπτή γιατί βιώνεται από τη μέση μιας αέναης ροής και χρειάζεται συγκεκριμένη ευαισθησία για την παρατήρησει και την καταγράψει κάποιος. Αυτή η ίδια η πράξη αποτελείται από μια σειρά από μεταβλητές, το αντικείμενο ως κέντρο του γε-γονότος, τους μάρτυρες του γεγονότος και τα απομεινάρια ως αποτύπωμα στη μνήμη της πόλης, που θα γίνουν μέρος του νοητικού αρχείου πληροφοριών της πόλης. Αυτή η διαδικασία της ατέρμονης, αδιάκριτης αλλαγής και η καταγραφή της είναι οι αφετηρίες του προγράμματος "Ιστορία Σε Πραγμα-τικό Χρόνο", για το 2022-2023 στο cross section archive, οι οποιες καθορίζονται και αναπτύσο-νται μέσα από τις ιδέες και τα θέματα ενός συλλογικού μυαλού και συνδιαμορφώντας τον ορισμό του όρου".

-Μαρία Λάλου και Skafte Aymo-Boot

Το ετήσιο προγράμμα "Ιστορία Σε Πραγματικό Χρόνο" εξελίσσεται σε επιμέλεια της Μαρίας Λάλου και του Skafte Aymo-Boot, μεταξύ του Δεκεμβρίου 2022 και Ιουλίου 2023. Η έκθεση "good spaces left" της Anu Vahtra και η έκδοση του "Document #2", που παρουσιάζει το κείμενο "Απομάκρυνση – Επι-στροφή. Ένα ημερολόγιο συναισθημάτων" του Χρήστου Χρυσόπουλου είναι τα πρώτα δύο μέρη. Το πρόγραμμα "Ιστορία Σε Πραγματικό Χρόνο", ολοκληρώνεται με το τρίτο μέρος του, στο δημόσιο χώρο της Αθήνας, τον Ιούνιο-Ιούλιο 2023.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Crossbreeds": Ο Αύγουστος Βεϊνόγλου προτείνει ένα ανοίκειο μέλλον που θολώνει τα όρια έμψυχου-άψυχου

Η νέα έκθεση του καλλιτέχνη παρουσιάζει μια σειρά από νέα γλυπτά και σχέδια που προσομοιώνουν τη διαδικασία της πετροποίησης μέσω της χρήσης πορσελάνης, χαρτοπολτού και διαφορετικών πλαστικών εξαρτημάτων από αυτοκίνητα και άλλα μηχανήματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/03/2023

Οι νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Ψυχογιός είναι για κάθε ηλικία

Νέοι τίτλοι ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας για παιδιά και ενήλικες, που είναι διαθέσιμοι από σήμερα από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Τετράποδοι επισκέπτες στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Μια συνεργασία του ΕΜΣΤ με το Τμήμα Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων (4/4).

Η Σταματία Δημητρακοπούλου αποχαιρετά την Art Athina

Η Δημητρακοπούλου ήταν καλλιτεχνική διευθύντρια της αθηναϊκής φουάρ για έξι συνεχόμενα χρόνια.

Μια ματιά στη ζωγραφική του Βασίλη Σίμου

Μια έκθεση με αναδρομικό χαρακτήρα που περιλαμβάνει μια επιλογή έργων του Λαμιώτη ζωγράφου από το 1954 έως το 2014.

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου: Μια δεκαετία δημιουργικότητας και πολιτιστικής αναγέννησης

Το μουσείο γιορτάζει δέκα χρόνια δράσης και μας καλεί να εξερευνήσουμε τους ανανεωμένους χώρους και τη βιομηχανική ιστορία του μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα. Η διευθύντρια του ΒΜΦ Μαρία Φλώρου μιλάει στο "α" για τις επετειακές εκδηλώσεις αλλά και την παρακαταθήκη του ως μνημείου βιομηχανικής κληρονομιάς.

Έργα ζωγραφικής από την Αμμόχωστο φιλοξενούνται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Στην Πινακοθήκη παρουσιάζονται 25 έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης Αμμοχώστου, τα οποία για 45 χρόνια οι Κύπριοι τα θεωρούσαν χαμένα, αφού εγκαταλείφθηκαν στην Αμμόχωστο το 1974 με την εισβολή.