"Ζωφοριάζουσες": Μια έκθεση-ωδή στο ελληνικό γυναικείο κάλλος

Το Ίδρυμα Κακογιάννη φιλοξενεί τη νέα σειρά ζωγραφικών έργων της καλλιτέχνιδας Παλίντας Γεωργουλάκου.

Παλίντα Γεωργουλάκου Ζωφοριάζουσες © Kamil Kamieniecki

Ένας αρχαίος γυναικείος χορός από τις κροκοσυλλέκτριες της Θήρας, την Αφροδίτη της Μήλου, τη Νίκη της Σαμοθράκης και τις Καρυάτιδες. 

Πρόκειται για την έκθεση έργων ζωγραφικής της Παλίντας Γεωργουλάκου, που συστήνει στο κοινό τις "Ζωφοριάζουσες", συνθέσεις βασισμένες πάνω στο ελληνικό γυναικείο κάλλος αρχαίων αγαλμάτων και τοιχογραφιών και παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 2 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου, με τα επίσημα εγκαίνια να πραγματοποιούνται στις 14 Μαρτίου.

Παλίντα Γεωργουλάκου Ζωφοριάζουσες
© Kamil Kamieniecki

Παλίντα Γεωργουλάκου Ζωφοριάζουσες
© Kamil Kamieniecki

Οι πίνακες, μια βαθιά υπόκλιση της δημιουργού στον αρχαίο ομότεχνο, μοιάζουν να δραπέτευσαν από τις τοιχογραφίες στο θηραϊκό Ακρωτήρι, το Μουσείο του Λούβρου και το Ερέχθειο και να εγκαταστάθηκαν στο ΙΜΚ της οδού Πειραιώς.

Παλίντα Γεωργουλάκου Ζωφοριάζουσες
© Kamil Kamieniecki

Παλίντα Γεωργουλάκου Ζωφοριάζουσες
© Kamil Kamieniecki

Αυτό που έκανε την Παλίντα Γεωργουλάκου να ασχοληθεί με το θέμα, ήταν αρχικά η αγωνία της για τον ξενιτεμό των ελληνικών αριστουργημάτων της κλασσικής αρχαιότητας. Βυθισμένη στη μελέτη των έργων τόσο από το πρωτότυπο, στις αίθουσες των μουσείων όσο και από αφιερωματικά λευκώματα, μπήκε στη διαδικασία της απεικόνισης. "Αναρωτήθηκα γιατί αυτά τα αγάλματα να υπάρχουν μόνο σε μουσεία και οι κροκοσυλλέκτριες να κοσμούν μόνον αμετακίνητους τοίχους. Σκέφτηκα πως έπρεπε κάτι να κάνω που να μοιάζει σαν αυτός ο σιωπηλός αρχαίος γυναικείος χορός να γύρισε σπίτι του", αναφέρει η καλλιτέχνις. "Όταν πριν από αρκετά χρόνια ήρθα σε επαφή με την τεχνοτροπία της αρχαίας θηραϊκής τοιχογραφίας, οραματίστηκα να φέρω στο παρόν αυτές τις υπέροχες γυναικείες φιγούρες, αναδημιουργώντας με μια σύγχρονη τεχνική και με απέραντο σεβασμό στον κυκλαδικό πολιτισμό", σημειώνει.

Οι "Ζωφοριάζουσες", που όπως εξηγεί και η ίδια η λέξη, φέρουν τη ζωή και άρα τη συνέχεια, σηματοδοτούν την μετεξέλιξη της αρχαίας ελληνικής τέχνης που διαμέσου των σύγχρονων δημιουργών, συνομιλεί με το σήμερα μέσα από πρωτότυπα έργα, πρεσβευτές μιας χώρας που κοιτάζει το μέλλον με αρματωσιά το στιβαρό παρελθόν και την ιστορία της.

Συντονισμός, επιμέλεια, προβολή: Μάνια Ζούση & Γιώργος Κατσώνης

Εγκαίνια: 14/3 (7 μ.μ.)

Info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης | 2/3-2/4 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 6-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Clap Prive

Πειραιώς 206
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μια ματιά στη ζωγραφική του Βασίλη Σίμου

Μια έκθεση με αναδρομικό χαρακτήρα που περιλαμβάνει μια επιλογή έργων του Λαμιώτη ζωγράφου από το 1954 έως το 2014.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/03/2023

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου: Μια δεκαετία δημιουργικότητας και πολιτιστικής αναγέννησης

Το μουσείο γιορτάζει δέκα χρόνια δράσης και μας καλεί να εξερευνήσουμε τους ανανεωμένους χώρους και τη βιομηχανική ιστορία του μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα. Η διευθύντρια του ΒΜΦ Μαρία Φλώρου μιλάει στο "α" για τις επετειακές εκδηλώσεις αλλά και την παρακαταθήκη του ως μνημείου βιομηχανικής κληρονομιάς.

Έργα ζωγραφικής από την Αμμόχωστο φιλοξενούνται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Στην Πινακοθήκη παρουσιάζονται 25 έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης Αμμοχώστου, τα οποία για 45 χρόνια οι Κύπριοι τα θεωρούσαν χαμένα, αφού εγκαταλείφθηκαν στην Αμμόχωστο το 1974 με την εισβολή.

"Please find attached my CV": Μια περφόρμανς μαρτυρά τον αγώνα για εύρεση εργασίας

Η περφόρμανς αποτελεί ιδέα της καλλιτέχνιδας Ελίζας Σόρογκα.

Επανοραματιζόμαστε το ψηφιακό παιχνίδι στο The Art of Games in Greece 2023

Το Athens Digital Arts Festival και ο Σύλλογος Δημιουργών Ψηφιακών Παιχνιδιών Ελλάδος καλούν δημιουργούς να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και να αναδείξουν τα ψηφιακά παιχνίδια ως καλλιτεχνικά έργα.

Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Ελένη Ρήγα, τι είναι "Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών";

Η επιμελήτρια του νέου προγράμματος "Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών" στο Atopos μιλά για την ιστορία του οικοφεμινισμού, τις αφηγήσεις που θα δούμε στην έκθεση "Υγρή Καρδιά" και πώς τα περιθωριοποιημένα σώματα σχετίζονται με την πατριαρχική εκμετάλλευση της φύσης.