Νικομάχη Καρακωστάνογλου και Ηλίας Παπαηλιάκης συνομιλούν με τη λαϊκή παράδοση στο Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού

Οι δύο καλλιτέχνες διαμόρφωσαν στον μουσειακό χώρο μία διαδρομή, μία συνεργατική εγκατάσταση που προέκυψε από τον διάλογο μεταξύ τους πάνω σε ποικίλες θεματικές, όπως η χειροτεχνία, η υλικότητα, η αισθητηριακότητα και ο λαϊκός πολιτισμός.

Νικομάχη Καρακωστάνογλου Ηλίας Παπαηλιάκης Τι καλά το λέει τ' αηδόνι © Μουσείο Μπενάκη / Δημήτρης Πουπαλός

Στο πλαίσιο ενός ευρύτερου εκθεσιακού προγράμματος του Μουσείου Μπενάκη με στόχο τις συναντήσεις έργων σύγχρονων καλλιτεχνών με έργα από ιστορικές μουσειακές συλλογές, η επιμελήτρια του Μουσείου Πολύνα Κοσμαδάκη προσκάλεσε τους καλλιτέχνες Νικομάχη Καρακωστάνογλου και Ηλία Παπαηλιάκη σε έναν εικαστικό διάλογο με τα αντικείμενα νεοελληνικής λαϊκής τέχνης που εκτίθενται στον πρώτο όροφο του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού. 

Νικομάχη Καρακωστάνογλου Ηλίας Παπαηλιάκης Τι καλά το λέει τ' αηδόνι
© Μουσείο Μπενάκη / Δημήτρης Πουπαλός

Με την έκθεση "Τι καλά το λέει τ' αηδόνι!", οι δύο καλλιτέχνες διαμόρφωσαν στον μουσειακό χώρο μία διαδρομή, μία συνεργατική εγκατάσταση που προέκυψε από τον διάλογο μεταξύ τους πάνω σε ποικίλες θεματικές, όπως η χειροτεχνία, η υλικότητα, η αισθητηριακότητα και ο λαϊκός πολιτισμός. Η εγκατάσταση αξιοποιεί την άρρηκτη σύνδεση της εργασίας με την ύλη από τη μία και  με την εξιστόρηση γεγονότων και μύθων από την άλλη ώστε να κατασκευάσει ένα εκφραστικό σύστημα που καθιστά τη συνάντηση, την πολυμορφία, την πολυχρονικότητα αλλά και τον αισθητηριακό διάλογο απτά και ορατά.

Νικομάχη Καρακωστάνογλου Ηλίας Παπαηλιάκης Τι καλά το λέει τ' αηδόνι
© Μουσείο Μπενάκη / Δημήτρης Πουπαλός

Νικομάχη Καρακωστάνογλου Ηλίας Παπαηλιάκης Τι καλά το λέει τ' αηδόνι
© Μουσείο Μπενάκη / Δημήτρης Πουπαλός

Νικομάχη Καρακωστάνογλου Ηλίας Παπαηλιάκης Τι καλά το λέει τ' αηδόνι
© Μουσείο Μπενάκη / Δημήτρης Πουπαλός

Τα είκοσι περίπου έργα από πηλό, χαρτί και χρώματα των Καρακωστάνογλου και Παπαηλιάκη έχουν φτιαχτεί ειδικά για τον μουσειακό χώρο, με αναφορά σε συγκεκριμένα εκθέματα ή σύνολα εκθεμάτων της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, τεχνουργήματα, αντικείμενα και φορεσιές. Προσκαλούν τον θεατή σε στάσεις-στιγμές συνομιλίας με τα τεκμήρια του ελληνικού υλικού πολιτισμού, φωτίζοντας τις εκφράσεις του μέρους και του όλου στη λαϊκή παράδοση. Ο κόσμος, η μνήμη, ο χρόνος, ο εαυτός και ο άλλος, το μυστικό, ο θεός και το σκοτεινό μεταφυσικό παίρνουν μορφή, χρωματίζονται, αποκτούν υλικότητα και σχηματοποιούνται σε σύνδεση με την ελληνική πολιτισμική περιπέτεια. Το νερό, η εστία, το χώμα, το ιερό, ο ναός, η πόλη και η εξοχή, ο διάκοσμος, ο διαβάτης, ο φύλακας, ο άγγελος και το πεπρωμένο είναι μερικά από τα στοιχεία μιας αφήγησης ή μιας μύησης που γεννιέται με το λαϊκό τραγούδι "Τι καλά το λέει το αηδόνι".

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Νικομάχη Καρακωστάνογλου & Ηλίας Παπαηλιάκης. Τι καλά το λέει τ' αηδόνι!

  • Μεικτά Μέσα

Η Νικομάχη Καρακωστάνογλου και ο Ηλίας Παπαηλιάκης, σε συνεργασία με την Πολύνα Κοσμαδάκη, ανέπτυξαν έναν εικαστικό διάλογο με τις συλλογές νεοελληνικής – λαϊκής τέχνης του Μουσείου Ελληνικού Πολιτισμού. Μέσα από τρεις στάσεις, 20 έργα από πηλό, χαρτί, νήμα και χρώματα φωτίζουν τα μόνιμα εκθέματα του μουσείου και αναδεικνύουν τη λαϊκή παράδοση της Ελλάδας δίνοντας μορφή σε έννοιες όπως η μνήμη, ο χρόνος, ο εαυτός και ο άλλος, το μυστικό, ο θεός και το μεταφυσικό.

Μουσείο Μπενάκη − Ελληνικός Πολιτισμός

Κουμπάρη 1, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

8+1 νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Διόπτρα περιμένουν να μπουν στα ράφια σας

Δύο πολύ σημαντικά βιβλία στον τομέα της προσωπικής ανάπτυξης, μεταφρασμένη, ελληνική και αστυνομική λογοτεχνία στις νέες εκδόσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/04/2024

"because it’s Spring": Ο Φίλιππος Θεοδωρίδης σε φουλ ανοιξιάτικη διάθεση ζωγραφίζει λουλούδια στο iPad

Τα έργα με τους τολμηρούς χρωματικούς συνδυασμούς θα εκτεθούν ως limited edition giclée prints υπογεγραμμένα από τον καλλιτέχνη.

Τελευταίες μέρες με την έκθεση "Χαιρώνεια" του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Η εντυπωσιακή έκθεση του μουσείου αφηγείται με ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της ελληνικής αρχαιότητας.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (15-21/4)

Η έννοια του μεταβατικού αντικειμένου, αφιέρωμα σε δύο σημαντικούς Ελευσίνιους καλλιτέχνες και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Αφιέρωμα στον ζωγράφο Στέλιο Φαϊτάκη ετοιμάζει η Roma Gallery

Έλληνες δημιουργοί τιμούν τον ταλαντούχο ζωγράφο που έφυγε από τη ζωή τον Οκτώβριο του 2023.

Εικαστικοί διερευνούν τη θεραπευτική ιδιότητα ενός "μεταβατικού αντικειμένου"

Η νέα ομαδική έκθεση του T.A.F. / the art foundation αναλύει έναν σημαντικό όρο της ψυχολογίας.