"Η μουσική είναι ένα παιχνίδι για παιδιά": Ένα βιβλίο για ανήσυχους μουσικοπαιδαγωγούς

Το βιβλίο του Φρανσουά Ντελάντ "Η Μουσική είναι ένα Παιχνίδι για Παιδιά", που κυκλοφορεί από την Fagotto books σε μετάφραση - επιμέλεια Φωτεινής και Βασιλικής Ρεράκη, καλύπτει ένα σημαντικό κενό στην υπάρχουσα ελληνόγλωσση μουσικολογική βιβλιογραφία.

Η μουσική είναι ένα παιχνίδι για παιδιά

Ο/Η ανήσυχος/η μουσικοπαιδαγωγός θα βρει στο νέο βιβλίο του Φρανσουά Ντελάντ "Η Μουσική είναι ένα Παιχνίδι για Παιδιά" πρωτότυπες ιδέες και εμπνευσμένες εφαρμογές για να εμπλουτίσει την γκάμα των δράσεων του/της, τις οποίες απευθύνει στο μαθητικό κοινό. Ο συγγραφέας όχι μόνο προτείνει να κάνουμε μουσική πριν να μάθουμε νότες αλλά προχωρά ένα βήμα παραπέρα: μας προσκαλεί να παρακολουθήσουμε τη σημασιολογική περιπέτεια της έννοιας του παιχνιδιού συνυφασμένης με αυτή της μουσικής και του μουσικού. Όπως αναφέρει και η έκδοση, αυτό το βιβλίο αναφοράς υπερβαίνει κατά πολύ το στενό πλαίσιο της Μουσικής Παιδαγωγικής, παρόλο που ο/η ανήσυχος/η μουσικοπαιδαγωγός θα βρει εδώ πρωτότυπες ιδέες και εμπνευσμένες εφαρμογές για να εμπλουτίσει την γκάμα των δράσεων τις οποίες απευθύνει στο μαθητικό κοινό. Ο συγγραφέας όχι μόνο προτείνει να κάνουμε μουσική πριν να μάθουμε νότες –θέση που συναντά την προβληματική και άλλων συνοδοιπόρων του σε μια παιδαγωγική προσανατολισμένη στο παιδί και στη δημιουργικότητα–, αλλά προχωρά ένα βήμα παραπέρα: μας προσκαλεί να παρακολουθήσουμε τη σημασιολογική περιπέτεια της έννοιας του παιχνιδιού συνυφασμένης με αυτή της μουσικής και του μουσικού. Αφού ασχοληθεί με τα διαφορετικά προβλήματα τα οποία συναντά ένας παιδαγωγός –Τι όργανα να κατασκευάσουμε; Πρέπει να φτιάξουμε παρτιτούρες; Οφείλουμε να καταλήξουμε στην υλοποίηση ενός έργου;…–, ο συγγραφέας περιγράφει τα στάδια μιας προοδευτικής παιδαγωγικής διαδικασίας με αφετηρία έναν μεγάλο αριθμό συγκεκριμένων παραδειγμάτων, θέτοντας έτσι τις βάσεις της "μουσικής αφύπνισης.

Ο Φρανσουά Ντελάντ είναι ένας από τους κυριότερους πρωτεργάτες της ανανέωσης της μουσικής παιδαγωγικής, προσανατολισμένης σε μια δημιουργική πρακτική που ξεκινά από την πρώιμη παιδική ηλικία. Υπεύθυνος θεωρητικών ερευνών της "Ομάδας Μουσικών Ερευνών" (GRM) από το 1970 έως το 2006, μελετά κυρίως τις συμπεριφορές ακρόασης και παραγωγής μουσικής, ιδιαίτερα στο παιδί.

www.francois-delalande.fr, fagottobooks.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

10 εκθέσεις που θα μας απαλλάξουν από τον καύσωνα

Μια λίστα με τις ωραιότερες εκθέσεις που μπορείτε να δείτε στην πόλη για να αποδράσετε από την αφόρητη ζέστη.

Δύο επετειακές ξεναγήσεις στο Επιγραφικό Μουσείο για την αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία

Το Επιγραφικό Μουσείο σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού προγραμματίζουν δύο ξεναγήσεις σε επιγραφές της Αρχαία Αθήνας.

"Henry Moore and Greece": Η αγάπη του Βρετανού καλλιτέχνη για την Ελλάδα

Το Henry Moore Foundation με τη Gegosian συνδιοργανώνουν μια έκθεση με γλυπτά και φωτογραφίες του διάσημου καλλιτέχνη.

Βερόνικα Ράιμο: "Δεν ξέρω κανέναν.μία σύγχρονο.η Έλληνα.ίδα συγγραφέα και αυτό είναι πρόβλημα"

Στο βιβλίο "Ας πούμε πως είμαι εγώ" η Βερόνικα Ράιμο υπονομεύει το autofiction με χιούμορ πλάθοντας την αντι-περσόνα της. Συναντήσαμε τη συγγραφέα στην Αθήνα και είχαμε μια ωραία συζήτηση για τη μνήμη, τη μυθοπλασία, τη μετάφραση και την κουλτούρα της ακύρωσης.

Μαρίνα Αρβανιτάκη, γιατί η σεξουαλικότητα εξακολουθεί να θεωρείται ταμπού στην Ελλάδα;

Η ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του "Σεξ – Ήθος" μιλά στο "α" για όσα την οδήγησαν στη δημιουργία του βιβλίου, τις προβληματικές της σεξουαλικής εκπαίδευσης και πώς μπορούμε να έχουμε μια εμπεριστατωμένη αντίληψη γύρω από τη σεξουαλικότητα.

"Η λέξη για τον κόσμο είναι θάλασσα": Παρατηρώντας τη θάλασσα από μια κοινωνικοπολιτική σκοπιά

Σύνθεση φανταστικού και πραγματικού στο Παλιό σχολείο του νησιού από 11σύγχρονους καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες.