"Η μουσική είναι ένα παιχνίδι για παιδιά": Ένα βιβλίο για ανήσυχους μουσικοπαιδαγωγούς

Το βιβλίο του Φρανσουά Ντελάντ "Η Μουσική είναι ένα Παιχνίδι για Παιδιά", που κυκλοφορεί από την Fagotto books σε μετάφραση - επιμέλεια Φωτεινής και Βασιλικής Ρεράκη, καλύπτει ένα σημαντικό κενό στην υπάρχουσα ελληνόγλωσση μουσικολογική βιβλιογραφία.

Η μουσική είναι ένα παιχνίδι για παιδιά

Ο/Η ανήσυχος/η μουσικοπαιδαγωγός θα βρει στο νέο βιβλίο του Φρανσουά Ντελάντ "Η Μουσική είναι ένα Παιχνίδι για Παιδιά" πρωτότυπες ιδέες και εμπνευσμένες εφαρμογές για να εμπλουτίσει την γκάμα των δράσεων του/της, τις οποίες απευθύνει στο μαθητικό κοινό. Ο συγγραφέας όχι μόνο προτείνει να κάνουμε μουσική πριν να μάθουμε νότες αλλά προχωρά ένα βήμα παραπέρα: μας προσκαλεί να παρακολουθήσουμε τη σημασιολογική περιπέτεια της έννοιας του παιχνιδιού συνυφασμένης με αυτή της μουσικής και του μουσικού. Όπως αναφέρει και η έκδοση, αυτό το βιβλίο αναφοράς υπερβαίνει κατά πολύ το στενό πλαίσιο της Μουσικής Παιδαγωγικής, παρόλο που ο/η ανήσυχος/η μουσικοπαιδαγωγός θα βρει εδώ πρωτότυπες ιδέες και εμπνευσμένες εφαρμογές για να εμπλουτίσει την γκάμα των δράσεων τις οποίες απευθύνει στο μαθητικό κοινό. Ο συγγραφέας όχι μόνο προτείνει να κάνουμε μουσική πριν να μάθουμε νότες –θέση που συναντά την προβληματική και άλλων συνοδοιπόρων του σε μια παιδαγωγική προσανατολισμένη στο παιδί και στη δημιουργικότητα–, αλλά προχωρά ένα βήμα παραπέρα: μας προσκαλεί να παρακολουθήσουμε τη σημασιολογική περιπέτεια της έννοιας του παιχνιδιού συνυφασμένης με αυτή της μουσικής και του μουσικού. Αφού ασχοληθεί με τα διαφορετικά προβλήματα τα οποία συναντά ένας παιδαγωγός –Τι όργανα να κατασκευάσουμε; Πρέπει να φτιάξουμε παρτιτούρες; Οφείλουμε να καταλήξουμε στην υλοποίηση ενός έργου;…–, ο συγγραφέας περιγράφει τα στάδια μιας προοδευτικής παιδαγωγικής διαδικασίας με αφετηρία έναν μεγάλο αριθμό συγκεκριμένων παραδειγμάτων, θέτοντας έτσι τις βάσεις της "μουσικής αφύπνισης.

Ο Φρανσουά Ντελάντ είναι ένας από τους κυριότερους πρωτεργάτες της ανανέωσης της μουσικής παιδαγωγικής, προσανατολισμένης σε μια δημιουργική πρακτική που ξεκινά από την πρώιμη παιδική ηλικία. Υπεύθυνος θεωρητικών ερευνών της "Ομάδας Μουσικών Ερευνών" (GRM) από το 1970 έως το 2006, μελετά κυρίως τις συμπεριφορές ακρόασης και παραγωγής μουσικής, ιδιαίτερα στο παιδί.

www.francois-delalande.fr, fagottobooks.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Crossbreeds": Ο Αύγουστος Βεϊνόγλου προτείνει ένα ανοίκειο μέλλον που θολώνει τα όρια έμψυχου-άψυχου

Η νέα έκθεση του καλλιτέχνη παρουσιάζει μια σειρά από νέα γλυπτά και σχέδια που προσομοιώνουν τη διαδικασία της πετροποίησης μέσω της χρήσης πορσελάνης, χαρτοπολτού και διαφορετικών πλαστικών εξαρτημάτων από αυτοκίνητα και άλλα μηχανήματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/03/2023

Οι νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Ψυχογιός είναι για κάθε ηλικία

Νέοι τίτλοι ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας για παιδιά και ενήλικες, που είναι διαθέσιμοι από σήμερα από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Τετράποδοι επισκέπτες στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Μια συνεργασία του ΕΜΣΤ με το Τμήμα Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων (4/4).

Η Σταματία Δημητρακοπούλου αποχαιρετά την Art Athina

Η Δημητρακοπούλου ήταν καλλιτεχνική διευθύντρια της αθηναϊκής φουάρ για έξι συνεχόμενα χρόνια.

Μια ματιά στη ζωγραφική του Βασίλη Σίμου

Μια έκθεση με αναδρομικό χαρακτήρα που περιλαμβάνει μια επιλογή έργων του Λαμιώτη ζωγράφου από το 1954 έως το 2014.

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου: Μια δεκαετία δημιουργικότητας και πολιτιστικής αναγέννησης

Το μουσείο γιορτάζει δέκα χρόνια δράσης και μας καλεί να εξερευνήσουμε τους ανανεωμένους χώρους και τη βιομηχανική ιστορία του μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα. Η διευθύντρια του ΒΜΦ Μαρία Φλώρου μιλάει στο "α" για τις επετειακές εκδηλώσεις αλλά και την παρακαταθήκη του ως μνημείου βιομηχανικής κληρονομιάς.

Έργα ζωγραφικής από την Αμμόχωστο φιλοξενούνται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Στην Πινακοθήκη παρουσιάζονται 25 έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης Αμμοχώστου, τα οποία για 45 χρόνια οι Κύπριοι τα θεωρούσαν χαμένα, αφού εγκαταλείφθηκαν στην Αμμόχωστο το 1974 με την εισβολή.