"Modern Love": Ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση του ΕΜΣΤ

Η εικαστικός και ειδική σε θέματα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης Κατερίνα Ζαχαρoπούλου ξεναγεί το κοινό στην έκθεση.

Modern Love Άποψη εγκατάστασης ΕΜΣΤ © Πάνος Κοκκινιάς

Στο πλαίσιο της βαθύτερης γνωριμίας με τα έργα και τους καλλιτέχνες της κεντρικής ομαδικής έκθεσης του ΕΜΣΤ "Modern Love (η Αγάπη στα Χρόνια της Ψυχρής Οικειότητας)" σε επιμέλεια της καλλιτεχνικής του διευθύντριας Κατερίνας Γρέγου, η εικαστικός και ειδική σε θέματα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης Κατερίνα Ζαχαρoπούλου, δημιουργός της εκπομπής της ΕΡΤ 2 "Η Εποχή των Εικόνων", ξεναγεί το κοινό στην έκθεση, κάθε Πέμπτη 6-8 μ.μ. (για ομάδες) και Σάββατο 12-2 μ.μ. (για το κοινό).

Η έκθεση, στην οποία συμμετέχουν 24 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, διερευνά την αγάπη και τους στενούς ανθρώπινους δεσμούς στην εποχή της ψηφιακής διασύνδεσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δημιουργεί  ερωτήματα και συναισθήματα γύρω από τους τρόπους  με τους οποίους συνδεόμαστε, αγαπάμε, βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε  σήμερα τις ανθρώπινες σχέσεις. Το κοινό έρχεται σε επαφή με έργα που άλλοτε ξαφνιάζουν, άλλοτε προκαλούν τις λεγόμενες "ψυχρές οικειότητες", μέσα από τον αυτοσαρκασμό και το χιούμορ,  άλλοτε φωτίζουν και γιορτάζουν τον έρωτα σε όλες του τις μορφές.

Το πρότζεκτ αποτυπώνει τις καινούριες τεχνολογίες της επιθυμίας και μπορεί να λειτουργήσει ως ένας πλάγιος οδηγός συναισθηματικής αγωγής στο παρόν. Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά της σύγχρονης τεχνολογίας και ποια η επίδραση τους στις πιο οικείες μας σχέσεις∙ τι σημαίνει η κατάλυση των ορίων μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου σε σχέση με την προσωπική μας ζωή∙ πώς έχει επιδράσει το Ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον αυτοπροσδιορισμό και στα θέματα ταυτότητας∙ πώς αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες σήμερα όλα αυτά τα θέματα;

Διαβάστε Επίσης

Οι δίωρες συναντήσεις – ξεναγήσεις στην έκθεση στοχεύουν σε έναν διάλογο για τη διεκδίκηση της αγάπης εκτός των τρόπων εργαλειοποίησής της, σε ένα οδοιπορικό συνειδητοποίησης της χρονικής συγκυρίας, στην αναζήτηση  τρόπων να ανταποκριθούμε με φυσική αλληλεπίδραση και ενσυναίσθηση στις συναισθηματικές προκλήσεις του σήμερα.

Συμμετοχή με δελτία εισόδου (εισιτήριο γενικής εισόδου στο Mουσείο) που διανέμονται με σειρά προτεραιότητας μισή ώρα πριν την ξενάγηση.

Κάθε Πέμπτη (6-8 μ.μ.) πραγματοποιούνται ξεναγήσεις μόνο για ομάδες, κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης στο 211 1019055, Τρίτη-Σάββατο: 11 π.μ. – 4 μ.μ. 

Κάθε ξενάγηση διαρκεί 2 ώρες. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα.

Γενική είσοδος: Κανονικό: €8, Μειωμένο (και για τις ομάδες): €4.

Πρόγραμμα Ξεναγήσεων

Φεβρουάριος: 18/2

Μάρτιος: 2/3 (για ομάδες), 4/3, 16/3 (για ομάδες), 18/3, 30/3 (για ομάδες)
 
Απρίλιος: 1/4, 6/4 (για ομάδες), 8/4, 27/4 (για ομάδες), 29/4

Μάιος: 11/5 (για ομάδες),13/5, 25/5 (για ομάδες), 27/5

Ώρες λειτουργίας ΕΜΣΤ: Τρ.-Κυρ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ., Πέμπτη έως 10 μ.μ. Η τελευταία είσοδος στο Μουσείο είναι στις 6.30 μ.μ., όλες τις ημέρες, εκτός της Πέμπτης που είναι στις 9.30 μ.μ. Την ίδια ώρα κλείνει το ταμείο έκδοσης εισιτηρίων και το πωλητήριο.

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Άποψη εγκατάστασης της έκθεσης "Modern Love" (Μαρία Μαυροπούλου, Lauren Lee McCarthy & Kyle MacDonald, Φωτογραφία: Πάνος Κοκκινιάς

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Modern Love. Η αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας

  • Μεικτά Μέσα

Μια ομαδική έκθεση που εξερευνά την «H αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας». Η ψηφιακή τεχνολογία και το διαδίκτυο απασχολούν εδώ τους καλλιτέχνες: η επιρροή τους στις σύγχρονες κοινωνίες, η σχέση τους με τον εργασιακό τομέα, το σώμα και το λόγο. Ο υπότιτλός της έκθεσης είναι δανεισμένος από το βιβλίο της Eva Illouz, «Cold Intimacies: The Making of Emotional Capitalism», που αναλύει πώς οι σύγχρονες στενές, οικείες σχέσεις καθορίζονται όλο και περισσότερο από οικονομικά και πολιτικά μοντέλα διαπραγμάτευσης και ανταλλαγής.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ)
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι Αθηναϊκές Διαδρομές επιστρέφουν με αφετηρία το Athens Book Space

Ξεχωριστοί περίπατοι, συζητήσεις με τον συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη στο πρόγραμμα των Αθηναϊκών Διαδρομών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/09/2023

"Ε_ΦΥΓΑ":Η τριλογία που μιλά για την προσφυγιά γίνεται πολυμεσική εγκατάσταση

Τρεις διαφορετικές ιστορικές και γεωγραφικές διαδρομές, η καθεμία με τη δική της ξεχωριστή παρακαταθήκη, ζωντανεύει μέσα από αφηγήσεις σε πρώτο πρόσωπο.

Τζένη Μαρκέτου, τι ανακάλυψες στην έρευνά σου για τα δικαιώματα νερού στην Ελευσίνα;

Η καταληκτική εκδήλωση του "Futuring Waters" σε διοργάνωση της 2023 Ελευσίς παρουσιάζεται την 1η Οκτωβρίου και η εμπνεύστριά του μιλά στο "α" για όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το νερό της Ελευσίνας.

"Elsewhere": Έκθεση φωτογραφίας του Ηλία Κωνσταντακόπουλου

Η φωτογραφία του καλλιτέχνη βασίζεται σε πρωτογενές υλικό "του ορατού", που, επεξεργασμένο ψηφιακά, οδηγεί την εικόνα σε φανταστικά πεδία, αποδίδοντας με προσωπικό τρόπο την απεικόνιση μιας αόρατης πραγματικότητας.

Στη νέα της ατομική έκθεση, η Εγκράτεια Ρούμπου κάνει "βουτιά στο αβέβαιο της ανθρώπινης ύπαρξης"

Η χωρίς ανάσα βύθιση, οι εσωτερικές δονήσεις, το αγκομαχητό, η αδιάκοπη εσωτερική πάλη αφήνουν εκκωφαντικό αποτύπωμα στο ζωγραφικό έργο της Εγκράτειας Ρούμπου, με τίτλο "κάποιες φορές ακούω τόσο δυνατά το μέσα μου".

Αρχαιολογικά ευρήματα γλυπτικής στο Μουσείο Μπενάκη

Η έκθεση περιλαμβάνει λίθινα εργαλεία αλλά και "μορφές σε λίθο" που εικονίζουν πτηνά, πρόσωπα και σώματα και προέρχονται από διάφορες θέσεις της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ένα ερευνητικό πρότζεκτ στο State of Concept εξετάζει ζητήματα γραφειοκρατίας και οικοδόμησης του έθνους

Η έκθεση είναι η τρίτη της σειράς Bona Fide, η οποία είναι αφιερωμένη στο να συμβάλλει στην προώθηση νέων Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών και κριτικών/επιμελητών.