"Body Panels Mirrors Lights": Οι πολυδιάστατες εικαστικές συνδέσεις της Ραλλούς Παναγιώτου

Τα αντικείμενα στην έκθεση εμφανίζονται την ίδια στιγμή κοντινά στην αφή και σαν μακρινές σιλουέτες, δημιουργώντας ξαφνικές εναλλαγές σε μετρικές αξίες, συγκεκριμένα μεγέθη και εσωτερική κλίμακα.

Body Panels Mirrors Lights Ραλλού Παναγιώτου

Η γκαλερί Bernier / Eliades εγκαινιάζει το πρότζεκτ "Body Panels Mirrors Lights" της Ραλλούς Παναγιώτου, τη δεύτερη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας στη γκαλερί.

Στην έκθεση "Body Panels Mirrors Lights" δύο σειρές έργων, μια σειρά γλυπτών και μία τυπωμάτων,  ξεδιπλώνονται μαζί, δημιουργώντας πολυδιάστατες συνδέσεις σε ένα επικαλούμενο τοπίο, ταυτόχρονα εξωτερικό / εσωτερικό, αστικό / εξοχικό, κατοικημένο / άδειο. Τα αντικείμενα στην έκθεση εμφανίζονται την ίδια στιγμή κοντινά στην αφή και σαν μακρινές σιλουέτες, δημιουργώντας ξαφνικές εναλλαγές σε μετρικές αξίες, συγκεκριμένα μεγέθη και εσωτερική κλίμακα.

Body Panels Mirrors Lights Ραλλού Παναγιώτου
"Νon starter in the hall (Arancio Solare)", 2021. arble, aluminium, and Lancia car paint, 110 x 91 x 6 cm. Photo by Paris Tavikian Courtesy of the artist & Benrier/Eliades Gallery

Η σειρά των τυπωμάτων απεικονίζει μεμονωμένα, εσωτερικά και εξωτερικά μέρη αυτοκινήτων, εικόνες που βρέθηκαν κι επιλέχθηκαν βάση μιας ιδιαίτερης αίσθησης ψυχολογικής υποβολής. Οι εικόνες απομονώνονται, διπλώνονται, μεγεθύνονται, γίνονται σχεδόν αφαιρετικές, μετατρέποντας το αντικείμενο σε σκηνικό τοπίο. Τα ονόματα και οι ορολογίες αυτών των στοιχειωδών τμημάτων με τη σειρά τους αποτελούν ένα μηχανισμό αφήγησης, μια γλώσσα για χωρικότητα, όρια, εκκίνηση, που συνδέεται με τη συνύπαρξη.

Στη σειρά με γλυπτά, επιφάνειες από ανάγλυφο μάρμαρο, λάκα, χυτό μέταλλο επικαλυμμένο με βαφές αυτοκινήτου (σε μια παλέτα επιλεγμένη τόσο για τη χρωματική της ιδιότητα όσο και για μια εσωτερική στοίχιση των ονομάτων και της μάρκας του κάθε χρώματος) συνδέονται μεταξύ τους σε συνθέσεις κι εμφανίζονται ταυτόχρονα ακίνητες και σε δυνητική δράση. Στις συνθέσεις, το σώμα συγχωνεύεται με τον χώρο, καθημερινές χειρονομίες και βιομηχανικά αντικείμενα αντηχούν σε μια βαθύτερη κλίμακα, ιστορική και γεωλογική. Με αναφορές σε μια ζωγραφική συγχώνευση του σώματος και του υλικού πλαισίου του, όπως στον Λορέντζο Λόττο και στον Κάρλο Κριβέλλι, λεπτομέρειες ρούχων, η πτυχή μιας γραβάτας, η καμπύλη μιας τζιν τσέπης, ξεφεύγουν από τη χρηστική τους αξία και υποβόσκουσες θεμελιακές ιδιότητες παίρνουν κεντρικό ρόλο. Η αίσθηση και η μνήμη συμπίπτουν, μετουσιώνονται στο συμβολικά μονιμότερο υλικό, όπου το προσωπικό και φευγαλέο παίρνουν τις διαστάσεις και την ένταση του ιστορικού και του κοινωνικού.

Body Panels Mirrors Lights Ραλλού Παναγιώτου
printed reference images. Courtesy of the artist & Benrier/Eliades Gallery

Το μεγαλύτερο μέρος της αφήγησης διαδραματίζεται στον αρνητικό χώρο ανάμεσα στα έργα, με το κάθε έργο να είναι η καταγραφή τμήματος από ένα σύνολο που παραμένει άγνωστο και απρόσιτο στον θεατή. Μέσα από σχέσεις αλληλεπίδρασης, ο αρνητικός χώρος ανάμεσα στα έργα μετατρέπεται σε ένα πεδίο νέων πιθανοτήτων και συσχετισμών.

Εγκαίνια: 23/2 (6-9 μ.μ.)

Info: Bernier / Eliades | 23/2-30/3 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 10.30 π.μ. – 6.30 μ.μ., Σαβ.: 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

© φωτογραφίας εξωφύλλου: "Developed in privacy". Print on Baryta paper, and custom made aluminium frame, 110 x 179 x 2 cm. Photo by Paris Tavitian, Courtesy of the artist & Benrier/Eliades Gallery

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Bernier/Eliades

Επταχάλκου 11, Θησείο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/07/2024

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.

Στοχεύοντας ψηλά | Συνέντευξη με την καταξιωμένη εικαστικό Δανάη Στράτου

Η Δανάη Στράτου αυτή την εποχή συμμετέχει στην έκθεση "Tale of Two Cities", με έργα Ελλήνων και Αιγύπτιων καλλιτεχνών.

Ανακαλύψτε την κυπριακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το ΕΑΜ διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην κυπριακή συλλογή του.

Παραδοσιακές νησιώτικες και ηπειρώτικες ενδυμασίες στο Φεστιβάλ Βωβούσας

Η φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Τατάκη παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας.

Η δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού για την παραίτηση του Προέδρου του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου

Η Λίνα Μενδώνη σχολίασε την παραίτηση, απαντώντας στην ερώτηση της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κυριακής Μάλαμα "Τι συμβαίνει τελικά με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο;".

Μια διαφορετική έκθεση ρούχων από την Κυριακή Χριστακοπούλου

Στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη" Δήμου Αθηναίων θα βρίσκεται η έκθεση "Φορώντας μύθους… και φουστάνια αδειανά".