Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (23-29/1)

Η σύγχρονη Αθήνα μέσα από το έργο του Κ. Δοξιάδη, μια νέα σειρά εκθέσεων στο ΕΜΣΤ, ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ σκηνοθετημένο από τη Μαρία Ηλιού και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Κωνσταντίνος Δοξιάδης και Πληροφοριακός Μοντερνισμός: Η Μηχανή στην Καρδιά του Ανθρώπου

Κωνσταντίνος Δοξιάδης και Πληροφοριακός Μοντερνισμός | Η Μηχανή στην Καρδιά του Ανθρώπου 

Οι αρχιτέκτονες Farzin Lotfi-Jam και Mark Wasiuta επιμελούνται μια έκθεση για τα δεδομένα και τις ανθρώπινες κοινότητες από τα 60s έως σήμερα. Βασισμένοι σε υλικό από το αρχείο του Κωνσταντίνου Δοξιάδη καθώς και μια διεξοδική μελέτη που έγινε γύρω από τη σύγχρονη Αθήνα, το πρότζεκτ εστιάζει στον τρόπο σύνδεσης της μεταπολεμικής περιόδου με τη σημερινή εποχή, κάνοντας αναφορά στη σύμπτυξη πόλεων, ανθρώπων, πληροφοριών και υπολογισμών.

Info: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση | 28/1-26/2 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Κυρ.: 6-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα ΕΜΣΤ

Hannah Toticki Career cabaret
Hannah Toticki. Apron for Backwards Domestic Labour #2, 2016. Πολυεστέρας με επικάλυψη PVC, τεχνητή γούνα, πολυεστέρας, 165x115x125 εκ. Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας

Έχοντας ήδη δώσει ένα μικρό preview με το "Modern Love", το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αποκαλύπτει το νέο του χειμερινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τις εκθέσεις του Μιχαήλ Καρίκη, της Ελένης Μπαγάκη, της Έρικας Σκούρτη, της Hannah Toticki, του Melanie Bonajo και την in situ ζωγραφική εγκατάσταση του Dan Perjovschi. Με βάση τον κόσμο του διαδικτύου και την επιρροή που ασκεί στην καθημερινότητά μας, οι καλλιτέχνες εξερευνούν παράλληλα θεματικές όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη σύγχρονη οικονομία της τεχνολογίας στις σχέσεις και τη σύγχρονη ζωή.

Εγκαίνια: 28/1 (11 π.μ. – 10 μ.μ.)

Info: ΕΜΣΤ | από 28/1 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Παρ., Σαβ., Κυρ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ., Πεμ.: 11 π.μ – 10 μ.μ. | Είσοδος: €8, €4

Η Αθήνα και η Μεγάλη Ιδέα, 1896-1922

Η Αθήνα και η Μεγάλη Ιδέα. 1896-1922 έκθεση

Η σκηνοθέτις Μαρία Ηλιού, ο ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ και οι συνεργάτες τους κάνουν μια αναδρομή στον χρόνο, μελετώντας πως εξελίχθηκε η πόλη της Αθήνας. Ξεκινώντας ένα ταξίδι από τη Μεγάλη Ιδέα και καταλήγοντας στη Μικρασιατική Καταστροφή, το ντοκιμαντέρ και η παράλληλη φωτογραφική έκθεση που παρουσιάζονται στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού επανασυστήνουν ιστορικά γεγονότα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ελληνικής πρωτεύουσας. 

Από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 23 Απριλίου,το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει  μια σειρά καθημερινών προβολών του ντοκιμαντέρ στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού.

Info: Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού | 25/1-23/4 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Παρ., Σαβ.: 10 π.μ. - 6 μ.μ., Πεμ.: 10 π.μ. - 12 π.μ., Κυρ.: 10 π.μ. - 4 μ.μ. | Είσοδος: €9, €7 (έκθεση ή προβολή ταινίας), €15, €12 (συνδυαστικό για έκθεση και προβολή ταινίας)

Performance ROOMS2023

Performance ROOMS2023
© Βίβιαν Γουγουλιά

Η Kappatos εγκαινιάζει το τρίτο μέρος της σειράς "Performance Rooms" και αυτή τη φορά καλεί 15 επιμελητές οι οποίοι παρουσιάζουν το έργο 20 περφόρμερ από τον χώρο των εικαστικών τεχνών αλλά κι από θέατρο, μουσική, χορό και multimedia. Σε διάστημα 3 εβδομάδων και χωρισμένοι σε 3 διαφορετικές ομάδες, οι καλλιτέχνες επιτελούν από μία ζωντανή περφόρμανς, σε μια προσπάθεια προβολής όλων όσων εκφράζουν την τέχνη της σύγχρονης περφόρμανς.

Επιμελητές: Κωνσταντίνος Δερβένης, Μαρία Δογκογιάννη, Βάσια Ζορμπαλή, Μαρία Ζούρου, Δηώ Καγκελάρη, Νάσια Καλαμάκη, Μαργαρίτα Καταγά, Άλκηστις Κοντοπούλου, Γιώτα Κωνσταντάτου, Λυδία Λαμπροπούλου, Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου, Ειρήνη Μαρία Νανούρη, Μαρία Ξυπολοπούλου, Φαίη Τζανετουλάκου, Αθανασία Τσοπαναργιά

Καλλιτέχνες: bmin0r, Βίβιαν Γουγουλιά, Κωνσταντίνος Δερβένης-Ελένη Αθανασοπούλου -Νικόλας Δερβένης, Βάσια Ζορμπαλή, Μαρία Ζούρου-Sasori, zs ensemble (Ζωή Κολλάτου, Σταύρος Κώττας), Αθηνά Κανελλοπούλου, Χαρά  Κολαΐτη (aka Anna Goula Vardinogianni), Ιζαμπώ Κρέμου, Λίζα Κουτσουδάκη-Κωνσταντίνα Παπαντωνάτου, Σοφία Κυριακίδου, Αναστασία Μπέλλου, Τζωρτζίνα Πανταζοπούλου, Boryana Petkova, Αθανασία Τσοπαναργιά

Εγκαίνια: 26/1 (7-10 μ.μ.), Party στις 10 μ.μ. με την Anna Goula Vardinogianni

1η ομάδα: 26, 27, 28/1: 7-10 μ.μ.
2η ομάδα: 1, 2, 3/2: 7-10 μ.μ.
3η ομάδα: 9, 10, 11/2: 7-10 μ.μ.

Μεταμορφώσεις

Μεταμορφώσεις miss dialectic

Η miss dialectic διοργανώνει ένα μεγάλο διακαλλιτεχνικό πρότζεκτ με τη συμμετοχή 38 νέων επαγγελματιών της τέχνης και άλλων ειδικών σε πεδία του σύγχρονου πολιτισμού. Σχέδια, κολάζ, σκίτσα, παρτιτούρες, κείμενα, διηγήματα, ηχητικά και ζωγραφικά έργα, φωτογραφίες και άλλα στοιχεία χτίζουν μια πολυφωνική σύνθεση που ενώνει παρόν και μέλλον και επικεντρώνεται στις σύγχρονες μορφές αφήγησης, αλλά και στο πως τα παραμύθια σχετίζονται με την εγχώρια καλλιτεχνική δημιουργία.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Γιαννίκος Βασιλούλης, Εύα Βασλαματζή, Πάκυ Βλασσοπούλου, Δανάη Γιαννόγλου, Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης, Μυρτώ Κατσιμίχα, Φάνης Καφαντάρης, Δήμητρα Κονδυλάτου, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Καρολίνα Κρασούλη, Παναγιώτης Λουκάς, Ναταλία Μαυρωτά, Ελένη Μπαγάκη, Παναγιώτης Μπάρας, Κοσμάς Νικολάου, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Βασίλης Παπαγεωργίου, Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Ελένη Ρήγα, Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία, Εύη Σουγκάρα, Στεφανία Στρούζα, Κατερίνα Π. Τριχιά, Εβίτα Τσοκάντα, Φωτεινή Χανδρά, Κλέα Χαρίτου, Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου, CLOTHESLINES (Ελευθερία Αράπογλου & Μέτυ Τσουκάτου), Fake Office, hush—hush, Hypercomf, Jacob Moe, Raffaela Naldi Rossano, Phantom Investigations (Ινώ Βαρβαρίτη & Γιάννης Δελαγραμμάτικας)

Εγκαίνια: κάθε Τετάρτη στις 6 μ.μ. 

Info: 25/1-4/3
Ημέρες και ώρες επίσκεψης: 
A FOREST (Καλλιδρομίου 40, Εξάρχεια) | Τετ.-Παρ.: 6-8 μ.μ., Σαβ.: 1-3 μ.μ. & κατόπιν συνεννόησης | Είσοδος ελεύθερη
DOLCE (Σίνα 62, Νεάπολη) | Τρ., Πεμ.: 11 π.μ. – 6 μ.μ. & κατόπιν συνεννόησης | Είσοδος ελεύθερη

True to Form: Η τομή στην ιστορία του σύγχρονου τσεχικού κοσμήματος

True to Form Vaclav Cigler - Necklace - 1962

Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίσουμε την τέχνη του σύγχρονου τσεχικού κοσμήματος; Την απάντηση δίνει η έκθεση στο Μουσείο Λαλαούνη, όπου εκτίθεται το έργο τεσσάρων γενεών δημιουργών από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα. Μέσα από διαφορετικά και πρωτότυπα έργα τέχνης, δίνεται έμφαση στις διάφορες προσεγγίσεις των δημιουργών κοσμημάτων, τις αφηγήσεις που κρύβουν αλλά και την εντυπωσιακή τεχνική των καλλιτεχνών.

Εγκαίνια: 25/1 (6 μ.μ.)

Info: Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη | 25/1-20/5 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Κυρ.: 9 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος: €5, €4

Διαβάστε Επίσης

Gilgamesh Por El Canpo

Gilgamesh Por El Canpo Felix R. Cid

Το "El Canpo" είναι ο χώρος εργασίας του Felix R. Cid., ένα κοντέινερ στην ύπαιθρο ενός νησιού της Μεσογείου. Η φύση που περιβάλλει το ατελιέ του είναι η κύρια πηγή έμπνευσης του καλλιτέχνη. Στη νέα σειρά ζωγραφικών του έργων, ο Cid ξεκινά ένα διάλογο ανάμεσα στο έργο του και το στούντιο και παραλλληλίζει το "El Canpo" με τον αρχαίο μύθο του Γκιλκγαμές, προκειμένου να μιλήσει για τον αγώνα του ήρωα να κατακτήσει την αθανασία.

Εγκαίνια: 28/1 (5-8 μ.μ.)

Info: Allouche Benias | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Karga

Karga

Ο ιστορικός τέχνης Χριστόφορος Μαρίνος αναφέρει ότι "κάργα" σημαίνει φουλ, δηλαδή δηλώνει το απροχώρητο, το αδιαχώρητο και το αλλόκοτο. Δεκατρείς εικαστικοί επιχειρούν να δώσουν τη δική τους ερμηνεία για τον όρο καθώς και τις έννοιες του φορτίου, του οιωνού και της παρεκτροπής, μέσω διαφορετικών τεχνικών.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Γιώργος Αλεξανδρίδης, Απόλλων Γλύκας, Οδυσσέας Γλύκας, Σταύρος Κάσσης, Άρτεμης Κατσαμπάνη, Νικολέττα Κατσαμπέρη, Γιώργος Κοντονικολάου, Πάνος Ματθαίου, Χρήστος Μπληγιάννος, Περικλής Πραβήτας, Ηλίας Σιψάς, Ευάγγελος Χατζής, Sebastian Boulter

Εγκαίνια: 24/1 (7-10 μ.μ.)

Info: Έκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου | 24/1-25/2 | Ώρες λειτουργίας:Τρ., Πεμ., Παρ.: 12-8 μ.μ., Τετ.: 12-6 μ.μ., Σαβ.: 12-3 μ.μ. |  Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Athens Digital Arts Festival ανατρέχει σε 20 στιγμές από τα 20 χρόνια πορείας του

Με αφορμή την επετειακή επιστροφή του φεστιβάλ, ο ιδρυτής του Ηλίας Χατζηχριστοδούλου γράφει για τις στιγμές που σημάδεψαν το ADAF αλλά και τον ίδιο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
17/05/2024

"Poor Things", Athens Photo Festival και νέες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη

Το μουσείο ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα εκθέσεων που θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο.

"Before and After Science": Ο ΝΕΟΝ εκθέτει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ο ΝΕΟΝ αναθέτει στην Ίριδα Τουλιάτου την υλοποίηση του Έργου στην Πόλη 2024.

"Η Άγνωστη Νήσος": Σοφία Κυριακού και Λία Πέτρου καλούν το κοινό σ’ έναν υπαρξιακό περίπατο

Οι δύο καλλιτέχνιδες φτιάχνουν έναν ιδιοσυγκρασιακό και ευαίσθητο διάλογο πάνω στις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις γύρω από την περιήγηση.

Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αθήνας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024.

Το 20ο Athens Digital Arts Festival είναι γεγονός!

Ξεκινάει σήμερα το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στις ψηφιακές τέχνες, κάνοντας μια ψηφιακή επανάσταση μέσα στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης.

Συνθέσεις της παραδοσιακής τέχνης "IKEBANA" στην Πινακοθήκη Γκίκα

Η έκθεση παρουσιάζεται με αφορμή το το "2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας-Ελλάδας".