Ο μύθος του Γκιλγκαμές γίνεται πυρήνας έμπνευσης στα έργα του Felix R. Cid

Ο Ισπανός καλλιτέχνης παραλληλίζει τον χώρο εργασίας του με τον αρχαίο μύθο της Μεσοποταμίας.

Gilgamesh Por El Canpo Felix R. Cid

Ο Felix R. Cid ζει και εργάζεται ανάμεσα στην Ίμπιζα, τη Μαδρίτη και το Μπρούκλιν. Είναι απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος GS του International Center of Photography (2005) και κάτοχος MFA Φωτογραφίας του Yale University School of Art (2012).

Ο χώρος εργασίας του, "El Canpo" όπως τον αποκαλεί, είναι ένα κοντέινερ στην ύπαιθρο ενός νησιού της Μεσογείου. Οι εξωτερικές συνθήκες - όχι μόνο ο καιρός και η κουλτούρα, αλλά και το άγριο περιβάλλον - εμπνέουν τον Cid να δημιουργήσει. Η φύση που τον περιβάλλει, ανέγγιχτη από το ανθρώπινο αποτύπωμα, γίνεται η κύρια πηγή έμπνευσής του. Όπως ο ίδιος λέει, "το El Canpo για μένα είναι μια ιδεολογία".

Οι πίνακές του ξεκινούν ένα διάλογο μεταξύ του έργου του και του στούντιο του, όπου γεννιούνται συνεχώς αντιφάσεις και πολυπλοκότητα. Σε αυτή την έκθεση, ο Cid παραλληλίζει το χώρο εργασίας του με έναν αρχαίο μύθο της Μεσοποταμίας: τον αγώνα του Γκιλγκαμές ενάντια στο θάνατο. Ο Γκιλγκαμές, αφού χάνει το φίλο του στο πεδίο της μάχης, είναι αποφασισμένος να βρει έναν τρόπο να νικήσει τον θάνατο. Η αναζήτησή του αποτυγχάνει, αφού οι θεοί δημιούργησαν τους ανθρώπους για να πεθάνουν και τελικά συνειδητοποιεί ότι η μάχη για την αθανασία είναι χαμένη υπόθεση. Επηρεασμένος από αυτόν το μύθο, ο Cid δημιουργεί έργα στο El Canpo που απεικονίζουν τον αγώνα για την αθανασία.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης αναφέρει για τη δουλειά του: "Κοιτώντας τα έργα μου, μου αρέσει να φαντάζομαι τη σχέση ανάμεσα σε όλους αυτούς τους πίνακες, καθώς μοιάζουν με μικρές απεικονίσεις του Γκιλγκαμές που περιηγείται στο Canpo μου. Θέλω να πιστεύω ότι αυτοί οι πίνακες θα επιβιώσουν και μετά από τον δικό μου θάνατο".

Εγκαίνια: 28/1 (5-8 μ.μ.)

Info: Allouche Benias | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Allouche Benias Gallery

Κανάρη 1, Σύνταγμα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Welcome to the Uncanny": Το 19ο ADAF επιστρέφει την άνοιξη

Το φεστιβάλ προσκαλεί καλλιτέχνες, θεωρητικούς, δημιουργούς και επισκέπτες να εισέλθουν σε έναν ανοίκειο κόσμο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/01/2023

Ξεναγηθείτε δωρεάν στο Μουσείο Φιλελληνισμού

Το Μουσείο Φιλελληνισμού ανοίγει τις πόρτες του για να γνωρίσετε τις συλλογές του δωρεάν.

Η επίδραση της τεχνολογίας στη σύγχρονη ζωή μέσα από τις νέες εκθέσεις του ΕΜΣΤ

Ο καινούργιος κύκλος των χειμερινών ατομικών εκθέσεων του μουσείου εγκαινιάζεται στα τέλη αυτής της εβδομάδας, με μια περφόρμανς από τη Hannah Toticki.

"Γνόφος αγνωσίας": Η γοητεία της μυστικιστικής ζωγραφικής παράδοσης

Ο τίτλος της έκθεσης του Κωνσταντίνου Καλογερόπουλου αναφέρεται σε ένα μυστικιστικό κείμενο του 14ου αιώνα γραμμένο από έναν ανώνυμο Άγγλο μοναχό.

"Without Which, Not / Sine Qua Non": Μία καλλιτεχνική απόπειρα αυτοπροσδιορισμού

Ο κοινός εννοιολογικός άξονας που ενώνει το έργο των Μαρίας Σταμάτη και Κώστα Βίττη, είναι η επιθυμία τους να αναγνώ-σουν και να εν-νοηματώσουν τα όρια της έκφρασης.

Οι "από σκουριά και αλμύρα" πίνακες του Γιάννη Μίχα

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά.