Ο μύθος του Γκιλγκαμές γίνεται πυρήνας έμπνευσης στα έργα του Felix R. Cid

Ο Ισπανός καλλιτέχνης παραλληλίζει τον χώρο εργασίας του με τον αρχαίο μύθο της Μεσοποταμίας.

Gilgamesh Por El Canpo Felix R. Cid

Ο Felix R. Cid ζει και εργάζεται ανάμεσα στην Ίμπιζα, τη Μαδρίτη και το Μπρούκλιν. Είναι απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος GS του International Center of Photography (2005) και κάτοχος MFA Φωτογραφίας του Yale University School of Art (2012).

Ο χώρος εργασίας του, "El Canpo" όπως τον αποκαλεί, είναι ένα κοντέινερ στην ύπαιθρο ενός νησιού της Μεσογείου. Οι εξωτερικές συνθήκες - όχι μόνο ο καιρός και η κουλτούρα, αλλά και το άγριο περιβάλλον - εμπνέουν τον Cid να δημιουργήσει. Η φύση που τον περιβάλλει, ανέγγιχτη από το ανθρώπινο αποτύπωμα, γίνεται η κύρια πηγή έμπνευσής του. Όπως ο ίδιος λέει, "το El Canpo για μένα είναι μια ιδεολογία".

Οι πίνακές του ξεκινούν ένα διάλογο μεταξύ του έργου του και του στούντιο του, όπου γεννιούνται συνεχώς αντιφάσεις και πολυπλοκότητα. Σε αυτή την έκθεση, ο Cid παραλληλίζει το χώρο εργασίας του με έναν αρχαίο μύθο της Μεσοποταμίας: τον αγώνα του Γκιλγκαμές ενάντια στο θάνατο. Ο Γκιλγκαμές, αφού χάνει το φίλο του στο πεδίο της μάχης, είναι αποφασισμένος να βρει έναν τρόπο να νικήσει τον θάνατο. Η αναζήτησή του αποτυγχάνει, αφού οι θεοί δημιούργησαν τους ανθρώπους για να πεθάνουν και τελικά συνειδητοποιεί ότι η μάχη για την αθανασία είναι χαμένη υπόθεση. Επηρεασμένος από αυτόν το μύθο, ο Cid δημιουργεί έργα στο El Canpo που απεικονίζουν τον αγώνα για την αθανασία.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης αναφέρει για τη δουλειά του: "Κοιτώντας τα έργα μου, μου αρέσει να φαντάζομαι τη σχέση ανάμεσα σε όλους αυτούς τους πίνακες, καθώς μοιάζουν με μικρές απεικονίσεις του Γκιλγκαμές που περιηγείται στο Canpo μου. Θέλω να πιστεύω ότι αυτοί οι πίνακες θα επιβιώσουν και μετά από τον δικό μου θάνατο".

Εγκαίνια: 28/1 (5-8 μ.μ.)

Info: Allouche Benias | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Allouche Benias Gallery

Κανάρη 1, Σύνταγμα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"άνδρα πολύτροπον": Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Γιάννη Κωστόπουλου

Η έκθεση, της οποίας ο τίτλος αναφέρεται στον πρώτο στίχο της Οδύσσειας, εστιάζει στη συμβολή του Γιάννη Κωστόπουλου και σε τομείς πέρα από τον τραπεζικό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/02/2024

Τι θα δούμε τον Μάρτιο στην Εθνική Πινακοθήκη

Μουσικές εκδηλώσεις και ακόμα περισσότερες ξεναγήσεις στα παραρτήματα της ΕΠΜΑΣ.

"Vulnera": Ο Δημήτρης Πρωτοπαπάς δημιουργεί γκροτέσκες, ετερόδοξες εικόνες στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα"

Η δεύτερη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη περιλαμβάνει έργα της τελευταίας δεκαετίας που προσεγγίζουν έννοιες όπως το τραύµα, το ανοίκειο, η φθαρτότητα, το αποτρόπαιο.

Λίγες ακόμα δωρεάν ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία της Αθήνας

Ο ΟΠΑΝΔΑ διοργανώνει μία νέα σειρά ξεναγήσεων με ελεύθερη είσοδο για τον Μάρτιο.

Ο Βασίλης Παπαγεωργίου μας "βάζει" στην ατομική του έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Σάλτσμπουργκ που συνδέει Βορρά και Νότο μέσα από το πρίσμα του (υπερ)τουρισμού

Κλιματική κρίση, ελληνικός αιγιαλός, προσωπικό και πλανητικό burn out, ήχοι της Μεσογείου και της Κεντρικής Ευρώπης. Ο καλλιτέχνης μας μιλά με αφορμή την ατομική του έκθεση στην Salzburger Kunstverein 'με τίτλο 'Sunseekers or Dimming the Sun or'' που εγκαινιάζεται την 1η Μαρτίου.

Η Αλεξάνδρα Ισακίδη δημιουργεί τη δική της μοναδική "Neverland"

Πρόκειται για μια έκθεση στην οποία η καλλιτέχνης δημιουργεί έργα τα οποία θα χαρακτήριζε κανείς ως αλληγορικά με συμβολισμούς που μας ταξιδεύουν στην παιδική μας ηλικία.

Η γυναικεία μορφή στη συλλογή του Ιδρύματος Γουλανδρή

Δυο θεματικές ξεναγήσεις διοργανώνει το ίδρυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.