Τρεις ουτοπικές εκθέσεις στο Sozopolis

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα ριχτεί μία κλεφτή ματιά σε μια σωματική πρακτική λύτρωσης, ένα εν εξελίξει ομαδικό έργο.

Φαντασιεκτομή Sozopolis © Γιώργος Κεβρεκίδης

Ένα τρίπτυχο εικαστικό εκθέσεων ανοίγει την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023 στον χώρο του Sozopolis.

Φαντασιεκτομή

Φαντασιεκτομή Sozopolis
© Εύα Κολιοπάντου
Λεζάντα

Η "Φαντασιεκτομή" προέκυψε ως αποτέλεσμα πειραματικής καλλιτεχνικής απομόνωσης για ένα σαββατοκύριακο στον ίδιο χώρο με αντικείμενο το ερώτημα κατά πόσο μπορούμε να φανταστούμε έναν μελλοντικό ουτοπικό κόσμο. Εντάσσεται στο έτος Ποεμοκρατίας που έχει κηρύξει το Ρομαντικό Πανεπιστήμιο Αθήνας. Τι κι αν η πραγματικότητα που βιώνουμε αποτελεί μια αποτελεσματική μέθοδο φαντασιεκτομής; Είναι ο βαθμός ένταξής μας στην καθημερινότητα ισοδύναμος με τον ακρωτηριασμό της δημιουργικότητάς μας; Απαιτεί η ιδεολογία από εμάς την εκχώρηση του εαυτού μας για να μας αποδεχτεί; Ζητάει το παρόν δήλωση μετανοίας για να μας ενσωματώσει;

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Δημήτρης Αμελαδιώτης, Κίμων Θεοδώρου, Γιώργος Κεβρεκίδης, ομάδα Κόκο (Σοφία Λουκέρη, Γρηγόρης Ζερβάκος, Love Beverly-Αννίτα), Εύα Κολιοπάντου, Τριανταφυλλένια Κοσμίδου, Νηλ, Κώστας Ντάφλος, Σαμσών Ρακάς, Αναστάσιος Τσακαλιάδης-Σωτηράκογλου, Κλεοπάτρα Χαρίτου, ανώνυμες, ανώνυμοι. 

Θεοψία

Η "Θεοψία" είναι μια έκθεση αρχειακού μυστικισμού του Σαμσών Ρακά. Είναι το αποτέλεσμα μιας πολύμηνης καταβύθισης σε ψηφιοποιημένες εφημερίδες της Βιβλιοθήκης της Βουλής, με αντικείμενο όχι το ερευνητικά ωφέλιμο κείμενο, αλλά αυτό που απουσιάζει, στα περιθώρια των σελίδων, εκεί όπου μια νέα μεταφυσικη αναδύεται και σχηματίζονται τοπία ενός ερμητικού και αβυσσαλέου υπερρεαλισμού. Η "Θεοψία" διαμορφώνεται ως ένα οπτικό και ηχητικό περιβάλλον διαλογισμού της σκοτεινής ύλης του μυστηρίου των κόσμων.

Σωστική Πινακοθήκη

Η "Σωστική Πινακοθήκη" του Sozopolis είναι γεγονός. Παρουσιάζει μια μοναδική συλλογή 120 ελαιογραφιών που συλλέχθηκαν από πάγκους ρακοσυλλεκτών. Ποιος ορίζει την αξία ενός έργου στην ιστορία της τέχνης; Μπορεί ένας ζωγραφικός πίνακας που βρέθηκε στα σκουπίδια να αξίζει συναισθηματικά περισσότερο από έναν προστατευμένο πίνακα σε κάποιο μεγάλο μουσείο;

Κατά το άνοιγμα των εκθέσεων την Κυριακή 15 Ιανουαρίου θα ριχτεί μία κλεφτή ματιά σε μια σωματική πρακτική λύτρωσης, ένα εν εξελίξει έργο από τους Βάσσια Ζορμπαλή, Γιάννη Κελεπούρη, Τριανταφυλένια Κοσμίδου, Ίρις Φουστέρη (συντονίστρια) Εύη Ψάλτου κ.α.  

Info: Sozopolis | 15, 22 & 29/1 | Ώρες λειτουργίας: 6-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη με προαιρετική συνεισφορά από €3 για τη βιωσιμότητα του Sozopolis

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

8+1 νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Διόπτρα

Μεταφρασμένη, ελληνική και αστυνομική λογοτεχνία, βιβλία για προσωπική ανάπτυξη αλλά και ιστορικά βιβλία στις νέες εκδόσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/03/2024

"Μ’ ένα βιβλίο συζητώ" για την τεχνητή νοημοσύνη και το βιβλίο "Ανθρώπινο πρόσωπο"

Εισηγήτρια της εκδήλωσης είναι η Βασιλική Μπούκη, Αναπληρώτρια Διευθύντρια σε Τεχνητή Νοημοσύνη Πανεπιστημίου Westminster Λονδίνου.

"Και ενθυμήθηκα πως είμαι γυναίκα": Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης αποτίνει φόρο τιμής στην Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου

Η έκθεση βασίζεται σε ιδέα της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Μαρίας Κατσιώνη, η οποία σκηνοθετεί την ομώνυμη θεατρική παράσταση που κάνει πρεμιέρα στο πλαίσιο της έκθεσης.

Θεσσαλονίκη: Design Week από την "Parallaxi" στην Αγορά Μοδιάνο

Το παλαιότερο σε κυκλοφορία free press της Ελλάδας ξεκίνησε μια σειρά από δράσεις και δημόσιες συζητήσεις γύρω από το σήμερα και το αύριο της πόλης.

2023 Ελευσίς "Αρχαιολογία και Αφηγηματικότητα": Ένας διεπιστημονικός διάλογος ανάμεσα στους τομείς των τεχνών και της αρχαιολογίας

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις της δράσης "Μυστήριο 20", ενώ θα παρουσιαστεί το γλυπτικό έργο του Διονύση Χριστοφιλογιάννη "O Στρατός του Γκούμα".

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (4-10/3)

Εκκεντρικές εικόνες στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα", εκθέσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο ΕΜΣΤ και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

"Future Perfect": Η Τίνα Καραγεώργη παρουσιάζει μια σειρά έργων από χειροποίητα χαρτιά και γλυπτά

Η καλλιτέχνης παρουσιάζει την καινούρια της έκθεση στην Γκαλερί Σκουφά.