Η Μαρία Πάστρα διασταυρώνει παρόν με παρελθόν στη νέα της έκθεση

Το εικαστικό πρότζεκτ «A History State» εγκαινιάζεται στον Τεχνοχώρο το 2023.

Μαρία Πάστρα A History of State

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Μαρίας Πάστρα με τίτλο "A History State", σε επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Λουΐζας Καραπιδάκη. 

Η Μαρία Πάστρα αποτυπώνει στα έργα της "στιγμές" στο χωροχρόνο. Η ίδια αναρωτιέται, "Υπάρχει παρελθόν, παρόν και μέλλον ή επιπλέουμε όλοι μαζί, ως αιώνιες κυματοσυναρτήσεις σε ένα παντοτινό τώρα;". Όντας φανερά επηρεασμένη από τις διηγήσεις του πατέρα της από τη ζωή στη μεταπολεμική Αθήνα "διασταυρώνει" το παλιό με το καινούριο σε ένα αέναο παιχνίδι. Για να μπορέσουμε να δούμε τα έργα μέσα από τη δική της μάτια μας παραπέμπει σε ένα απόσπασμα της Olga Tokarczuk από το μυθιστόρημα της Πλάνητες "….Αν μέλλον και παρελθόν είναι ατελείωτα, τότε στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανενός είδους "κάποτε". Διαφορετικές στιγμές του χρόνου αιωρούνται σαν σεντόνια, σαν οθόνες που θα εκπέμψουν μια στιγμή, ο κόσμος αποτελείται από αυτές τις ακίνητες στιγμές, από μεγάλες μετα-απεικονίσεις, ενώ εμείς πηδάμε από τη μια στην άλλη…".

Μαρία Πάστρα A History of State

Η Ιστορικός Τέχνης Λουϊζα Καραπιδάκη αναφέρει μεταξύ άλλων για την έκθεση, "H Μαρία Πάστρα πειραματίζεται με την απεικόνιση της σύζευξης διαφορετικών εποχών. Ο χρόνος μεταλλάσσεται αδιάλειπτα στα έργα της, το παρελθόν και το παρόν συμβαδίζει και οι υπερβατικές εικονογραφικές συνυπάρξεις αγγίζουν τη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Η συγκλονιστική δεκαετία του μεσοπολέμου έρχεται σε αντιπαράθεση με τη σύγχρονη πραγματικότητα: οι ρομαντικές τουαλέτες των κυριών συνυπάρχουν με το αντισυμβατικό σύγχρονο ντύσιμο, τα ετεροχρονισμένα μέσα μεταφοράς με τα σύγχρονα υπερταχύτατα, τα παραδοσιακά επαγγέλματα της εποχής με τις σημερινές εμπορικές δραστηριότητες, τα νεοκλασικά οικοδομήματα με τα μεταμοντέρνα…" και καταλήγει αναρωτώμενη, "Άνθρωποι άλλων εποχών ταξιδεύουν στο μέλλον ή σύγχρονοι άνθρωποι επισκέπτονται το παρελθόν; Το σίγουρο είναι ότι μέσα από την ποιητική ατμόσφαιρα των έργων της ο θεατής ταξιδεύει από εποχή σε εποχή σε υπέροχα αστικά και παραλιακά τοπία και βρίσκεται ανάμεσα σε δυο παράλληλους κόσμους".
 

Μαρία Πάστρα A History of State

Συνεχίζει λέγοντας: "ο τίτλος της έκθεσης είναι δανεισμένος από την κβαντομηχανική και μια θεωρητική της προσέγγιση στο πρόβλημα του χρόνου, βάσει της οποίας ο χρόνος δεν υπάρχει, είναι ακριβώς η κατάσταση που δεν αλλάζει ποτέ. Η ίδια η καλλιτέχνης δηλώνει: "Μαγεύτηκα από τη σύλληψη και την ονομασία του θεωρήματος και δανείστηκα τον όρο "A Ηistory State" για να βαφτίσω την πρώτη μου ατομική έκθεση. Εξάλλου, νομίζω πως οι σπουδαίοι αυτοί φυσικοί θα μου συγχωρούσαν το δανεισμό γιατί και η επιστήμη χρησιμοποιεί την τέχνη: o μινιμαλισμός και η καλαισθησία είναι επιστημονικά αξιώματα βάσει των οποίων απαλείφονται οι πλεονασμοί και οι ασυμμετρίες όταν οι ερευνητές μάχονται για να αποκαλύψουν τους νόμους της φύσης."

Εγκαίνια: 12/1 (5-10 μ.μ.)

Info: Τεχνοχώρος | 12/1-4/2 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. - 2.30 μ.μ. & 5.30-8.30 μ.μ., Τετ.: 11 π.μ. - 5 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τεχνοχώρος

Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη (στάση μετρό Ακρόπολη)
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στοχεύει σε μια κληρονομιά ανθεκτική σε καταστροφές και συγκρούσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18/4, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Λαϊκή ζωγραφική και νοσταλγία για την αγροτική ζωή στον καμβά της Ιωάννας Λημνιού

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας που θα παρουσιαστεί στην The Breeder.

Δύο νέες εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Πρόκειται για την έκθεση του Δημήτρη Ανδρεάδη με τίτλο "Engram" και της εικαστικού Κατερίνας Παπαζήση "A dancefloor of one’s own".

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.

Ο Cacao Rocks μιλά για τη νέα τοιχογραφία του στο Mitsis N’U Piraeus Port και τη σύγχρονη ελληνική street art

Μια συζήτηση με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη για την έμπνευση πίσω από το νέο έργο που κοσμεί το ιστορικό κτίριο στον Πειραιά.