Γιορτινές βόλτες στα μουσεία της Αθήνας

Ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στα μεγαλύτερα μουσεία της πόλης αλλά και οι εκθέσεις που μπορείτε να δείτε μέχρι το τέλος του μήνα στους αθηναϊκούς χώρους τέχνης.

Αίθουσα Δυτικοευρωπαϊκής τέχνης Εθνική Πινακοθήκη

Η εικαστική σκηνή της Αθήνας βάζει τα γιορτινά της. Μουσεία και χώροι τέχνης διοργανώνουν δημιουργικές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων μέχρι το τέλος του μήνα.

Όπως πάντα, το Μουσείο Ακρόπολης ετοιμάζει γιορτινά προγράμματα για όλες τις ηλικίες. Κάθε Σάββατο, οι αρχαιολόγοι του μουσείου αποκαλύπτουν τις κρυφές ιστορίες 20+1 αριστουργημάτων μέσα από μια ξεχωριστή περιήγηση στους εκθεσιακούς χώρους του κτιρίου, ενώ κάθε Παρασκευή στις 8 μ.μ. το κοινό θα μπορεί να θαυμάσει στην Αίθουσα του Παρθενώνα δύο ανεκτίμητα αγγεία από τον Καναδά, των οποίων η εικονογραφία συνδέεται με τη ζωφόρο του Παρθενώνα και τα Παναθήναια. Η μουσική δε λείπει από το εορταστικό πρόγραμμα, αφού την Τετάρτη 28/12 (11 π.μ.), οι Chóres τραγουδούν παραδοσιακά κάλαντα και τραγούδια από το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο, υπό τη μουσική διεύθυνση της Σιμέλας Εμμανουηλίδου.

Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Chores
© Valeria Isaeva

Τη Δευτέρα 19/12 το μουσείο εγκαινιάζει την έκθεση "Ένδυμα Ψυχής" στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων, σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. 70 ενδυμασίες και στολές του προπερασμένου αιώνα χρησιμοποιούνται από τον φωτογράφο Βαγγέλη Κύρη και τον εκφραστή της κεντητικής τέχνης Ανατόλι Γεωργίεφ προκειμένου να παρουσιαστούν με καλλιτεχνικό τρόπο, φορεμένες από σύγχρονους ανθρώπους. 

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων του Μουσείου Ακρόπολης:

Διαβάστε Επίσης

Υπό νέα καλλιτεχνική διεύθυνση πλέον, η Εθνική Πινακοθήκη γίνεται ενεργό μέλος της αθηναϊκής πολιτιστικής σκηνής και, μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, μας συστήνει εκ νέου στις συλλογές της. Θεματικές ξεναγήσεις για οικογένειες με παιδιά 3-12 ετών μας βάζουν στο πνεύμα των Χριστουγέννων όπως αυτό αποτυπώθηκε από σπουδαίους δημιουργούς της τέχνης. Τα παιδιά ανακαλύπτουν την πολυεπίπεδη τέχνη του Πικάσο μέσα από τη δράση "Γνωριμία με τον Πικάσο" και η θεματική ξενάγηση "Θρησκευτική Ζωγραφική" μας πάει πίσω στον χρόνο παρουσιάζοντας τη δουλειά του Ελ Γκρέγκο αλλά και τις πιο σύγχρονες δημιουργίες του Στήβεν Αντωνάκου. Οι εκδηλώσεις της Πινακοθήκης θα διαρκέσουν έως 6 Ιανουαρίου 2023.

Στήβεν Αντωνάκος Λευκό Εικονοστάσιο 2003
Στήβεν Αντωνάκος "Λευκό Εικονοστάσιο" (2003)

Εορταστικά μπαζάρ φιλοξενούνται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (έως 18/12) με παλιές και νέες εκδόσεις της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, λευκώματα, μελέτες, καταλόγους εκθέσεων, αλλά και στο νέο pop up store της Art Appel Gallery (έως 24/12) όπου μπορείτε να ανακαλύψετε πρωτότυπα καλλιτεχνικά δώρα για τις γιορτές.

Christmas Bazaar στο νέο Pop Up Store της Art Appel Gallery

Την Κυριακή 18/12 (11 π.μ.) το Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αφορμή την έκθεση "Μικρά Ασία" για παιδιά από 6 ετών. Την ίδια μέρα, στις 12 μ.μ., η Χορωδία Δόμνα Σαμίου υπό τη διεύθυνση της Κατερίνας Παπαδοπούλου θα ψάλλει μικρασιάτικα κάλαντα από τη Σμύρνη, την Ερυθραία, τον Πόντο, την Καππαδοκία, την Προποντίδα, καθώς και τραγούδια επιλεγμένα από το Αρχείο Δόμνας Σαμίου. Ακόμη, την Πέμπτη 29/12 πραγματοποιείται μια "Γιορτινή παιχνιδοδρομία" στο Μουσείο Παιχνιδιών του Μπενάκη, για παιδιά από 5 ετών.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης εργαστήρια Χριστούγεννα

Παιδικές εκδηλώσεις ετοιμάζει και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, καλώντας τους μικρούς επισκέπτες να δημιουργήσουν τα δικά τους μυρωδάτα στολίδια ή να επισκεφθούν τα χολιγουντιανά κινηματογραφικά στούντιο μέσα από δημιουργικά χριστουγεννιάτικα εργαστήρια.

Προπώληση για τα εργαστήρια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης μέσω viva.gr.

Παράλληλα, πολλές μεγάλες εκθέσεις κλείνουν τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι γκαλερί ετοιμάζουν το εκθεσιακό πρόγραμμα του νέου έτους. Εμείς προτείνουμε τα 5 πιο ενδιαφέροντα εικαστικά πρότζεκτ που μπορείτε να δείτε μέχρι το τέλος του μήνα στην πόλη.

Εγκλεισμοί - έως 18/12

Εγκλεισμοί

Τρεις εγκαταλειμμένοι χώροι του Δρομοκαΐτειου καταλαμβάνονται από 48 καλλιτέχνες, οι οποίοι δημιουργούν έργα σύγχρονης τέχνης με πυρήνα έμπνευσης την έννοια του εγκλεισμού. 

Διαβάστε Επίσης

The Callas. Love Solidarity Death (L.S.D.) - έως 30/12

The Callas Love Solidarity Death
© Pinelopi Gerasimou

Τα αδέλφια Λάκης και Άρης Ιωνάς έχουν στήσει ένα ψυχεδελικό ξόρκι στο υπόγειο της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση με πολύχρωμα υφαντά, φτιαγμένα από τη θεία και τη μητέρα τους, και επιβλητικά γλυπτά-ναούς που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά ελληνικά στοιχεία με μια σύγχρονη ματιά.

Διαβάστε Επίσης

Waste/d Pavilion 3 – έως 22/12

Waste/d Pavilion 3

Το τρίτο και καταληκτικό επεισόδιο του "Waste/d Pavilion" στο State of Concept εστιάζει στη γλώσσα, το σώμα και κοινωνικά και πολιτισμικά θέματα ή γεγονότα-"παραβιάσεις" που εξακολουθούν να εκτοπίζουν το άτομο.

Tόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου. Σημειακές αρχειακές συγκλίσεις – έως 22/12

Η Ινώ Βαρβαρίτη και ο Γιάννης Δελαγραμμάτικας δημιούργησαν έναν πολιτισμικό χάρτη σε μορφή εικαστικής εγκατάστασης, ο οποίος αποτυπώνει τη κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα τα τελευταία 70 έτη. Για την υλοποίηση του έργου οι καλλιτέχνες χρησιμοποίησαν αντικείμενα από το ιστορικό αρχείο του Ινστιτούτου Γκαίτε. 

Διαβάστε Επίσης

Ελαστικότητα & Ο Γάμος του Ουρανού και της Γης – έως 24/12

Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης Radio Athenes

Ένας εικαστικός διάλογος ανάμεσα στο Ανδρέα Ράγκναρ Κασάπη και τη Μαριάννα Παπαγεωργίου, μέσω ηχητικών κολάζ στη σειρά "Ελαστικότητα" και κεραμικών πιάτων στο πρόζεκτ "Ο Γάμος του Ουρανού και της Γης".

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Tόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου. Σημειακές αρχειακές συγκλίσεις

 • Ιστορικές - Αρχαιολογικές

Το Ινστιτούτο Γκαίτε γίνεται 70 και το γιορτάζει με μια εικαστική εγκατάσταση από την Ινώ Βαρβαρίτη και τον Γιάννη Δελαγραμμάτικα: οι δυο τους μελετούν διεξοδικά το πολύχρονο ιστορικό αρχείο του ινστιτούτου και μέσα από φωτογραφίες, προγράμματα, φυλλάδια, καταλόγους και εκδόσεις πολιτιστικών δράσεων που το Γκαίτε υποστήριξε ανά τα χρόνια, κατασκευάζουν έναν πολιτισμικό χάρτη ο οποίος αποτυπώνει την κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα τα τελευταία 70 έτη. Οι καλλιτέχνες μας προσκαλούν να γίνουμε συμμέτοχοι στην έκθεση και να συλλέξουμε κομμάτια από το ιστορικό αρχείο, δημιουργώντας τη δική τους προσωπική συλλογή.

Waste/d Pavilion, Επεισόδιο 3

 • Μεικτά Μέσα

Το τρίτο και καταληκτικό επεισόδιο του "Waste/d Pavilion" εστιάζει στη γλώσσα και το σώμα και διάφορα ζητήματα που τα πλαισιώνουν. Έργα, πρότζεκτ και κείμενα κάνουν αναφορές σε κοινωνικά και πολιτισμικά θέματα ή γεγονότα-"παραβιάσεις" που εξακολουθούν να εκτοπίζουν το άτομο.

Εγκλεισμοί

 • Μεικτά Μέσα

Το πρώτο ψυχιατρείο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, το Δρομοκαΐτειο, γίνεται χώρος συνεύρεσης 48 καλλιτεχνών, οι οποίοι μελετούν την ευρύτερη έννοια του εγκλεισμού, εστιάζοντας όχι μόνο στους περιορισμούς της πραγματικότητας, αλλά και σε εκείνους που έχουν να κάνουν με την ηθική μας. Στρατόπεδα, φυλακές, νοσοκομεία, αλλά και η πιο πρόσφατη καραντίνα που μας ταλαιπώρησε επί 2 έτη, γίνονται πυρήνας έμπνευσης για το ομαδικό πρότζεκτ υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Τρίκα, μέσα από το οποίο ανακαλύπτουμε ένα εγχείρημα έργων από όλο το φάσμα της τέχνης: γλυπτά, και εγκαταστάσεις, βίντεο, ηχητικές κατασκευές, ζωγραφική, φωτογραφία και επιτελεστικές δράσεις.

Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης. Ελαστικότητα & Μαριάννα Παπαγεωργίου. Ο Γάμος του Ουρανού και της Γης

 • Μεικτά Μέσα

Το σκεπτικό πίσω από τη διπλή έκθεση στο Radio Athènes ήταν μια εξερεύνηση των ονείρων, του ασυνείδητου, της ψυχανάλυσης, της μνήμης, της γλώσσας, της γραφής και των υλικών και φυσικών σημαδιών της ζωγραφικής. Κατέληξε ως ένας εικαστικός διάλογος ανάμεσα στο Ανδρέα Ράγκναρ Κασάπη και τη Μαριάννα Παπαγεωργίου, μέσω ηχητικών κολάζ στη σειρά «Ελαστικότητα» και κεραμικών πιάτων στο πρόζεκτ «Ο Γάμος του Ουρανού και της Γης».

The Callas. Love Solidarity Death (L.S.D.)

 • Μεικτά Μέσα

Με την έκθεση-ψυχεδελικό ξόρκι στο παρελθόν, στο τώρα και στο μέλλον της ελληνικής εικαστικής και μουσικής σκηνής, οι The Callas γιορτάζουν τα 20 χρόνια δημιουργίας τους. Παρουσιάζουν νέα δουλειά, με τα ποπ-φολκ κεντήματα και υφαντά τους, γλυπτά και εγκαταστάσεις από κομμένα μάρμαρα των παλιών πεζοδρομίων της Αθήνας, πίνακες με working-class Μαντόνες, καφασοναούς-DIY Παρθενώνες, film screenings και happenings, καθώς και με συνεργασίες με guest contributors από το εξωτερικό, αλλά και την εγχώρια σκηνή.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι
 • Βινιέτες Τεχνών - City life

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Παλιά Βουλή, Σταδίου 13, Πλ. Κολοκοτρώνη
 • Βινιέτες Τεχνών - City life

Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
 • Εικαστικά

Μουσείο Ακρόπολης

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15
 • Βινιέτες Τεχνών - City life

Μουσείο Παιχνιδιών Μουσείου Μπενάκη

Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1
 • Βινιέτες Τεχνών - City life

Art Appel Gallery

Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι
 • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μια έκθεση φωτογραφίας αφηγείται την αποστολή των Γιατρών του Κόσμου στην Ουκρανία

Στο πλαίσιο του προγράμματος O.D.I.SO.S Open Democracy in a Society of Solidarity, οι Γιατροί του Κόσμου διοργανώνουν έκθεση φωτογραφίας και θεματικές συζητήσεις στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων.

31/01/2023

"Δρόμοι Σύνθεσης": Έργα μεταπολεμικής γενιάς σε διάλογο με τη σύγχρονη τέχνη

Στην έκθεση παρουσιάζονται μνημειακά έργα "δασκάλων" της μεταπολεμικής γενιάς, επιχειρώντας μια μοναδική ώσμωση με συνθέσεις νεότερων δημιουργών με διακριτικό αποτύπωμα.

Η χαρακτική γίνεται παιχνίδι στον χώρο τέχνης Εκτός

Μετά από την έκθεση, μερικά από αυτά τα εκπαιδευτικά παιχνίδια θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΕΧ.

"CTRL+τ": Οι υπαρξιακοί συμβολισμοί του λαβύρινθου

Στο νέο πρότζεκτ του TAF, η Serena Poletti επικεντρώνεται στο θέμα του λαβύρινθου ως σύμβολο της ανακάλυψης του θανάτου και της αναγέννησης.

Άνθρωποι και υπολογιστές: Το έργο του Κωνσταντίνου Δοξιάδη και μια έρευνα για τη σύγχρονη Αθήνα εξετάζουν τη σχέση κοινοτήτων-πόλεων στη Στέγη

Πήραμε μία πρώτη γεύση από το ερευνητικό εγχείρημα "Κωνσταντίνος Δοξιάδης και Πληροφοριακός Μοντερνισμός: Η Μηχανή στην Καρδιά του Ανθρώπου" που εγκαινιάστηκε στις 28/1 στο υπόγειο της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση και μελετά τι συνιστά τις πόλεις του σήμερα, μέσα από το έργο του σπουδαίου αρχιτέκτονα αλλά και πρόσφατες έρευνες.

Γνωρίστε την κεραμική τέχνη μέσα από τα εργαστήρια του ARCHworkshop

Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τεχνικές ζωγραφικής σε ψημένο πηλό και θα δημιουργήσουν μια σύνθεση λουλουδιών με βιώσιμο αλλά και ταυτόχρονα δημιουργικό τρόπο.