"Difficult Conversations": Ο Στέργιος Στάμος εστιάζει στην υπαρξιακή αφύπνιση

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα που προτείνουν και αναζητούν λύσεις μέσω ενός δύσκολου διαλόγου, μιας βαθιάς και ουσιαστικής επικοινωνίας που συγκρούεται με τη σκληρή πραγματικότητα.

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΣΤΑΜΟΣ «Difficult Conversations»

Η Roma Gallery παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Στέργιου Στάμου με τίτλο "Difficult Conversations". Η έκθεση σηματοδοτεί το ξεκίνημα της συνεργασίας του καλλιτέχνη με τη γκαλερί. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Χριστόφορος Μαρίνος.

Όπως αφήνει να εννοηθεί ο τίτλος "Difficult Conversations", η έκθεση περιλαμβάνει έργα που προτείνουν και αναζητούν λύσεις μέσω ενός δύσκολου διαλόγου, μιας βαθιάς και ουσιαστικής επικοινωνίας που συγκρούεται με τη σκληρή πραγματικότητα.

Οι αδιήγητες ιστορίες, οι διαλογικοί λαβύρινθοι, το συλλογικό βάσανο και τα προσωπικά βιώματα συνυπάρχουν αρμονικά στο έργο του Στέργιου Στάμου. Μαθητής και άξιος συνεχιστής του Βαγγέλη Δημητρέα, ο Στάμος δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στα φλέγοντα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα του καιρού μας, όπως είναι η οικονομική κρίση, το προσφυγικό, η ανθρωπιστική καταστροφή και οι θανάσιμες συνέπειες -οι συμφορές- του πολέμου, εν προκειμένω του συριακού εμφυλίου και της ρωσοουκρανικής σύγκρουσης. Αποφεύγοντας την επανάληψη, την καταγγελτική διάθεση και τον διδακτισμό, ο καλλιτέχνης εστιάζει στην υπαρξιακή αφύπνιση.

Η ζωγραφική και οι γλυπτικές εγκαταστάσεις είναι αποτέλεσμα μιας εξπρεσιονιστικής γραφής στον χώρο και στον χρόνο. Τα έργα του Στάμου είναι οχήματα πηγαίας έκφρασης που μεταφέρουν φιλοσοφικές έννοιες, κωδικοποιημένα μηνύματα, δυσανάγνωστες φράσεις, συμπτυγμένες λέξεις και εμπειρίες, μια γλώσσα βιωμένη όσο και αποδομημένη.

Οι πίνακες και τα γλυπτά του βασίζονται στην ιδέα της αναδόμησης, της νέας μορφής που προκύπτει από τη φαινομενικά νεκρή ύλη, με τον ίδιο τρόπο που μέσα από τα συντρίμμια γεννιέται η ζωή.

Εγκαίνια: 13/12 (7 μ.μ.)

Info: Roma Gallery | 13/12 - 14/1 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 10 π.μ. - 8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 10 π.μ. - 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Roma Gallery

Ρώμα 5, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φωτογραφικό αφιέρωμα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Βασιλίσσης Όλγας

Το Αρχείο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος "μοιράζεται" στιγμές από τη ζωή των ελληνο-εβραϊκών κοινοτήτων και η Άρτεμις Αλκαλάη θέτει θέματα ελευθερίας και μνήμης, απώλειας και τραύματος, από μια εικαστική σκοπιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

26 εικαστικοί δημιουργούν έργα με αφετηρία το "ΜΩΒ"

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.

Η σύνθετη σχέση ατόμου-περιβάλλοντος στο "Green Era" του Ekene Stanley Emecheta

To έργο του καλλιτέχνη ξεχωρίζει για την εικονογραφία του, όπου κυριαρχούν φιγούρες που προέρχονται τόσο από τη φαντασία, την ιστορία και την προσωπική του ζωή.

"This Current Between Us": Συζήτηση με τον Ali Kazma στο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Η ομιλία του καλλιτέχνη πραγματοποιείται με αφορμή το έργο του Electric (2017).

Το νέο πρότζεκτ του OKAY initiative space γεφυρώνει δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Το πολυαφηγηματικό σκηνικό που αναπτύσσεται, αναδεικνύει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών/ιδων για την διερεύνηση νέων οντολογικών ταξινομήσεων.

2023 Ελευσίς: 8 εκθέσεις που περιμένουμε

Πήλινοι στρατοί, ιστορίες εργατών, κινηματογραφικές εμπνεύσεις και καλλιτεχνικά εγχειρήματα που μελετούν την ιστορία και το μέλλον της Ελευσίνας – αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα εικαστικά πρότζεκτ που μας επιφυλάσσει προσεχώς η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

"Σκιάς όναρ": Ο Στάθης Μαυρίδης θίγει φιλοσοφικά ερωτήματα

Ο καλλιτέχνης θέτει κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, σχολιάζοντας ζωγραφικά τα παραδοσιακά ή βουκολικά χρόνια.