"Με Σφραγίδα το χρώμα": Η έκθεση της Ίριδας Ξυλά Ξαναλάτου στον Χώρο Τέχνης "Εκτός"

Οι εικόνες της Ξαναλάτου προσεγγίζουν την αφαίρεση, όπου τα απλά σχήματα και τα σύνθετα χρώματα γίνονται στιγμιότυπο της χάρης και της κίνησης.

Με Σφραγίδα το χρώμα

Η έκθεση "Με Σφραγίδα το χρώμα" της Ίριδας Ξυλά Ξαναλάτου περιλαμβάνει τριάντα τέσσερα έργα μικρών διαστάσεων φιλοτεχνημένα μετά το 1995. Αυτό που αρχικά θα ήταν μια απλή συμμετοχή σε μια έκθεση, έγινε πρόκληση και πείσμα: η αλλαγή μεγέθους δεν επιφέρει απλά μια σμίκρυνση του θέματος αλλά μια άλλη προσέγγιση. Η χρήση της αγαπημένης της τεχνικής -χειροποίητη μεταξοτυπία- σε αυτό το μέγεθος, την "ανάγκασε" να είναι ακόμα πιο λιτή στην έκφρασή της. Έτσι, το ενδεικτικό σχήμα ενός λουλουδιού ή μιας πεταλούδας γίνεται αφορμή για μια χρωματική συγκίνηση. Όταν αναπαριστά το αγαπημένο της θέμα, τα ιστιοπλοϊκά, οι εικόνες της Ίριδας Ξαναλάτου προσεγγίζουν την αφαίρεση, όπου τα απλά σχήματα και τα σύνθετα χρώματα γίνονται στιγμιότυπο της χάρης και της κίνησης. 

Με Σφραγίδα το χρώμα

Η Ίρις Ξυλά Ξαναλάτου έχει πραγματοποιήσει 30 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 200 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Απέσπασε πολλά βραβεία μεταξύ των οποίων το Grand Prize 2011 του Guanlan International Print Biennial, ενώ τo 2014 επιλέχθηκε ως μια από τους 6 καλλιτέχνες που εκπροσώπησαν την Ελλάδα, με αφορμή την προεδρία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην έκθεση της Κομισιόν στο Λουξεμβούργο. Το 2018 παρουσίασε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη. Έργα της παρουσιάζονται σε μουσεία και συλλογές σε όλο τον κόσμο. Είναι επίσης από τα ενεργά μέλη της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στο ΕΚΤόΣ, στις 12:00, παρουσία της καλλιτέχνιδας. 

Info: Εκτός Χώρος Τέχνης | 30/11/22-7/1/23 | Ώρες Λειτουργίας: Τετ., Παρ.: 6-9 μ.μ., Σάβ.: 12-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Χώρος τέχνης «ΕΚΤόΣ»

Ι. Δροσοπούλου 17Α , Κυψέλη
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μια έκθεση φωτογραφίας αφηγείται την αποστολή των Γιατρών του Κόσμου στην Ουκρανία

Στο πλαίσιο του προγράμματος O.D.I.SO.S Open Democracy in a Society of Solidarity, οι Γιατροί του Κόσμου διοργανώνουν έκθεση φωτογραφίας και θεματικές συζητήσεις στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων.

31/01/2023

"Δρόμοι Σύνθεσης": Έργα μεταπολεμικής γενιάς σε διάλογο με τη σύγχρονη τέχνη

Στην έκθεση παρουσιάζονται μνημειακά έργα "δασκάλων" της μεταπολεμικής γενιάς, επιχειρώντας μια μοναδική ώσμωση με συνθέσεις νεότερων δημιουργών με διακριτικό αποτύπωμα.

Η χαρακτική γίνεται παιχνίδι στον χώρο τέχνης Εκτός

Μετά από την έκθεση, μερικά από αυτά τα εκπαιδευτικά παιχνίδια θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΕΧ.

"CTRL+τ": Οι υπαρξιακοί συμβολισμοί του λαβύρινθου

Στο νέο πρότζεκτ του TAF, η Serena Poletti επικεντρώνεται στο θέμα του λαβύρινθου ως σύμβολο της ανακάλυψης του θανάτου και της αναγέννησης.

Άνθρωποι και υπολογιστές: Το έργο του Κωνσταντίνου Δοξιάδη και μια έρευνα για τη σύγχρονη Αθήνα εξετάζουν τη σχέση κοινοτήτων-πόλεων στη Στέγη

Πήραμε μία πρώτη γεύση από το ερευνητικό εγχείρημα "Κωνσταντίνος Δοξιάδης και Πληροφοριακός Μοντερνισμός: Η Μηχανή στην Καρδιά του Ανθρώπου" που εγκαινιάστηκε στις 28/1 στο υπόγειο της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση και μελετά τι συνιστά τις πόλεις του σήμερα, μέσα από το έργο του σπουδαίου αρχιτέκτονα αλλά και πρόσφατες έρευνες.

Γνωρίστε την κεραμική τέχνη μέσα από τα εργαστήρια του ARCHworkshop

Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τεχνικές ζωγραφικής σε ψημένο πηλό και θα δημιουργήσουν μια σύνθεση λουλουδιών με βιώσιμο αλλά και ταυτόχρονα δημιουργικό τρόπο.