Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (28/11-4/12)

Το φαινόμενο της αστικοποίησης, ο γυναικείος ερωτισμός και η σύγχρονη ιταλική τέχνη εξερευνώνται στα εικαστικά πρότζεκτ που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

'Η Πολυκατοικία'

Η Πολυκατοικία

Εικαστικοί, φωτογράφοι και αρχιτέκτονες δημιουργούν έργα με βάση την "Πολυκατοικία" ως ισχυρό κοινωνικό, αισθητικό και συναισθηματικό σύμβολο στην αστική ζωή των τελευταίων 100 χρόνων. Ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, βίντεο και φωτογραφία συνδιαλέγονται με τεκμήρια, μακέτες, αναμνηστικές σημειώσεις και άλλο αρχειακό υλικό, ώστε να αρθρώσουν από κοινού ένα σύνθετο αφήγημα για την εμπειρία της κατοίκησης. Το πρότζεκτ πλαισιώνουν παράλληλες δράσεις και ξεναγήσεις στους εκθεσιακούς χώρους της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Εγκαίνια: 30/11 (7 μ.μ.)

Info: Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης | 30/11 - 31/1 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Παρ.: 12 - 8 μ.μ., Σαβ.: 10 π.μ. - 2 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Tόλης Τατόλας. SP Urbanogram [ATH]

SP Urbanogram [ATH] - Τόλης Τατόλας
SP Urbanogram I, 2019, μικτή τεχνική σε καλλιτεχνικό χαρτί Fabriano, 70cmx10m (λεπτομέρεια)

Με το σχέδιο και τη φωτογραφία καταπιάνεται ο Τόλης Τατόλας, τα οποία προσεγγίζει μέσα από επιστημονική έρευνα βασισμένη στο πώς η πόλη αναπτύσσεται ως ένας συνδυασμός οργανικών και ανόργανων στοιχείων. Τα έργα που παρουσιάζονται στην Πρεσβεία της Βραζιλίας επιλέχθηκαν από μία πολύ μεγαλύτερη έκθεση που εγκαινιάστηκε στο ΜΑΒ-FAAP Museu de Arte Brasileira την άνοιξη του 2022. Το Σάο Πάολο είναι εδώ το επίκεντρο της έρευνας του καλλιτέχνη, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο, η οποία για τον Τατόλα αντιπροσωπεύει το αστικό παρόν και μέλλον των μεγαλουπόλεων. Ο καλλιτέχνης μελετά την πραγματική συνθήκη διαβίωσης σε μια μητρόπολη, όπου τα ανεξέλεγκτα μεταναστευτικά κύματα και οι δημογραφικές αλλαγές καθορίζουν σημαντικά τη ζωή μας.

Εγκαίνια: 1/12 (7 μ.μ.)

Info: Πρεσβεία Βραζιλίας | 2/12/22-20/1/23 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10 π.μ. - 3 μ.μ | Είσοδος ελεύθερη

A Dog at your boop. Kinky Stories in Greek Clay

Τα έργα του Pat Andrea σπάνε κάθε κοινωνικό ταμπού, προκαλώντας τον θεατή με τα γεμάτα ερωτισμό σχέδια ζωγραφισμένα πάνω σε κάθε κεραμικό. Σκηνές με αναφορές στην κυνοφιλία, το παράδοξο, το ανείπωτο, δημιουργούν μια ονειρική συνθήκη και επιχειρούν να αποκαλύψουν όλα όσα κρύβει το ασυνείδητο. Ο καλλιτέχνης εμπνέεται σε μεγάλο βαθμό από τη γυναικεία φύση και τις ερωτογενείς της ζώνες, καθώς και το ελληνικό στοιχείο: την αρχαία μυθολογία και τα ελληνικά παραδοσιακά αγγεία. Τα σχέδια συνδυάζουν παιδικές ζωγραφιές και χαρακτηριστικά της ποπ κουλτούρας, ενώ η χρωματική παλέτα των έργων περιορίζεται στις μπλε αποχρώσεις, υπενθυμίζοντας την ελληνική επιρροή.

Εγκαίνια: 1/12 (7 - 10 μ.μ.)

Info: ΑΛΜΑ | 1/12 - 28/1 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. - 8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

ART FACTOR - The Pop Legacy in Post-War Italian Art

ART FACTOR - The Pop Legacy in Post-War Italian Art Βαρσοβία

Ένα αφιέρωμα στη σύγχρονη ιταλική τέχνη με έργα από την ιδιωτική συλλογή του Ομίλου BFF Banking Group. Η έκθεση αποτελεί συνέχεια της έκδοσης του ομώνυμου τόμου το 2021 και αποτυπώνει την πορεία της ιταλικής ποπ κουλτούρας μέσα από τα έργα των Ιταλών καλλιτεχνών Valerio Adami, Franco Angeli, Enrico Baj, Lucio Del Pezzo, Gianfranco Pardi, Mario Schifano και Emilio Tadini.

Εγκαίνια: 28/11 (7 μ.μ.)

Info: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών | 1/12/22-3/2/23 | Είσοδος ελεύθερη

Γιώργος Ιωάννου: Εσωτερική διαδρομή

Άλλο ένα εικαστικό ταξίδι στη ζωή και το έργο ενός σημαντικού Έλληνα ζωγράφου, με πάνω από 150 πίνακες, λάδια και μονοτυπίες, αρχειακό υλικό, σημειωματάρια, αντικείμενα και σχέδια σε προθήκες. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την εξελικτική πορεία του Ιωάννου, από τα σχέδια που έκανε κατά τη διάρκεια της Κατοχής έως και τα τελευταία έργα του 2008, όταν σταμάτησε πια να ζωγραφίζει.

Info: Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων | 30/11 /22- 29/1 /23 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Σαβ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ. & Κυρ.: 10 π.μ. - 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Ο κλέφτης της εικόνας

Ο Ανδρέας Λυμπεράτος συνομιλεί με τη ζωγραφική παράδοση της πατρίδας του σε συνδυασμό με το ζωγραφικό ρεύμα που σημάδεψε τη δεκαετία του ’80. Μετόπες και αρχαία ελληνικά επιτύμβια, ψηφιδωτά της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μεσαιωνικά χειρόγραφα και μεταβυζαντινές τοιχογραφίες μεταφέρονται στις συνθέσεις του. Οι εικαστικές αφηγήσεις που παρουσιάζονται στο Κέντρο Τεχνών εκφράζουν την πίστη του καλλιτέχνη στη δύναμη της εικόνας, την παιδαγωγική της αξία και την ικανότητά της να ανασυστήνεται ανά περιόδους από τα θραύσματά της. 

Εγκαίνια: 1/12 (6 - 10 μ.μ.)

Info: Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων | 1/12/22– 21/1/23 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Παρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

ΚΟΥΡΑΣΑΝΙ

Στο πλαίσιο της 4ης καλλιτεχνικής διαμονής σύγχρονης κεραμικής τέχνης 2022, η Αριάδνη Στροφύλλα και η Beatrice Guilleman παρουσιάζουν στην Αθήνα μια έκθεση που εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο. Οι δύο καλλιτέχνιδες κλήθηκαν να εξερευνήσουν κοινά σημεία στην τέχνη τους και να γεφυρώσουν τη ροδίτικη παραδοσιακή κεραμική με τη σύγχρονη κεραμική τέχνη. Μελέτησαν τα τοπία, την ιστορία, την αρχιτεκτονική και τη φύση του νησιού και στη συνέχεια δημιούργησαν έργα εμπνευσμένα από τις ιστορίες των ιπποτών, τα σκαλιστά αναρριχώμενα φυτά των τειχών του κάστρου, τα αρχαία μαρμάρινα γλυπτά με μορφές ζώων και τα παραδοσιακά μωσαϊκά των κτιρίων. Όλα τα έργα φιλοτεχνήθηκαν με παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες τεχνικές, φέρνοντας το παρελθόν πιο κοντά στο σήμερα.

Εγκαίνια: 2/12

Info: MON COIN Studio | 2-9/12 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ. - Σαβ.: 10 π.μ. - 5 μ.μ., Κυρ.: 10.30 π.μ. - 2.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Welcome to the Uncanny": Το 19ο ADAF επιστρέφει την άνοιξη

Το φεστιβάλ προσκαλεί καλλιτέχνες, θεωρητικούς, δημιουργούς και επισκέπτες να εισέλθουν σε έναν ανοίκειο κόσμο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/01/2023

Ξεναγηθείτε δωρεάν στο Μουσείο Φιλελληνισμού

Το Μουσείο Φιλελληνισμού ανοίγει τις πόρτες του για να γνωρίσετε τις συλλογές του δωρεάν.

Η επίδραση της τεχνολογίας στη σύγχρονη ζωή μέσα από τις νέες εκθέσεις του ΕΜΣΤ

Ο καινούργιος κύκλος των χειμερινών ατομικών εκθέσεων του μουσείου εγκαινιάζεται στα τέλη αυτής της εβδομάδας, με μια περφόρμανς από τη Hannah Toticki.

"Γνόφος αγνωσίας": Η γοητεία της μυστικιστικής ζωγραφικής παράδοσης

Ο τίτλος της έκθεσης του Κωνσταντίνου Καλογερόπουλου αναφέρεται σε ένα μυστικιστικό κείμενο του 14ου αιώνα γραμμένο από έναν ανώνυμο Άγγλο μοναχό.

"Without Which, Not / Sine Qua Non": Μία καλλιτεχνική απόπειρα αυτοπροσδιορισμού

Ο κοινός εννοιολογικός άξονας που ενώνει το έργο των Μαρίας Σταμάτη και Κώστα Βίττη, είναι η επιθυμία τους να αναγνώ-σουν και να εν-νοηματώσουν τα όρια της έκφρασης.

Οι "από σκουριά και αλμύρα" πίνακες του Γιάννη Μίχα

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά.