Η πρώτη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα

Στο επιβλητικό Αίθριο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας εγκαινιάστηκε, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, από την ΑΕ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η νέα έκθεση "Κλιματική Αλλαγή και Εμείς".

Εκδήλωση Εγκαινίων Έκθεσης «Κλιματική Αλλαγή και εμείς» στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Στο επιβλητικό Αίθριο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, υπό τον ήχο της μουσικής του Βαγγέλη Παπαθανασίου, με την εμβληματική ΣΦΑΙΡΑ να δείχνει την κίνηση της Γης, εγκαινιάστηκε, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, από την ΑΕ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η νέα έκθεση "Κλιματική Αλλαγή και Εμείς".

Πρόκειται για την πρώτη διαδραστική Έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα, η οποία έχει ως σκοπό να κάνει τους επισκέπτες να αντιληφθούν τις συνέπειές της, τον βαθμό που μας επηρεάζουν, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας μπορεί να βοηθήσει.

Με εκθέματα σχετικά με την Ενέργεια, τις Μεταφορές, την Παραγωγή Τροφίμων, τη Χρήση του Νερού, τα Απορρίμματα και την Ανακύκλωση, την Επιστημονική Έρευνα, τις Επιπτώσεις, καθώς και την Προσωπική Ευθύνη και την Παγκοσμιότητα, η Έκθεση απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με έμφαση στη νέα γενιά.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε σε επίσημη πρώτη προβολή το υπερθέαμα "Η Αλήθεια Κατάματα", στην αίθουσα "Καίτη Κυριακοπούλου". Μέσω μίας προβολής 360 μοιρών ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με την κλιματική αλλαγή και αντικρίζουμε τα καταστροφικά αποτελέσματα της ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον σαν να βρισκόμαστε εκεί στην πραγματικότητα.

Στα εγκαίνια, απηύθυναν χαιρετισμό η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η Πρόεδρος του ΔΣ του ΜΓΦΙ Φαλή Βογιατζάκη και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος έκανε μία προσωπική αναδρομή της σύνδεσής του με το Μουσείο και την αείμνηστη Νίκη Γουλανδρή. Μηνύματα έστειλαν η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς. Ακολούθησε διάλογος ανάμεσα στον Ακαδημαϊκό κ. Κώστα Συνολάκη Διευθυντή/President Κολλεγίου Αθηνών, Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα και τη δημοσιογράφο κα Βίκυ Φλέσσα, την οποία το Μουσείο ευχαριστεί για τον συντονισμό της εκδήλωσης.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου διαπιστώνει ιδίοις όμμασι τη διαφορά κατανάλωσης νερού μεταξύ της οικολογικής και συμβατικής λειτουργίας, ενός πλυντηρίου ρούχων

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε την πολυετή αφοσίωση του Μουσείου στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και έρευνα και επεσήμανε τους κινδύνους για τον πλανήτη μας. 

Η Πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου τόνισε την προσφορά των ιδρυτών Άγγελου και Νίκης Γουλανδρή και τη σημασία της δημιουργίας οικολογικής συνείδησης για την αλλαγή και την πορεία προς την πρόοδο, επισημαίνοντας πως "το Μουσείο με την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση επιδιώκει τη δημιουργία οικολογικής συνείδησης, την αλλαγή στον τρόπο σκέψης, τον επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων και των αξιών μας, ώστε τα ηθικά κριτήρια να παίζουν ρόλο εξίσου με τα επιστημονικά".

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Λεβίδου 13 και Όθωνος 100
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τριήμερο μπαζάρ κεραμικών στη Vlastaris Antiques

5 συλλέκτες ανοίγουν τις συλλογές τους και παρουσιάζουν λαϊκά κεραμικά από τον ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο του 19ου και 20ου αιώνα, μαζί με άλλα συλλεκτικά αντικείμενα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/12/2022

"Διαδρομές Εικόνων": Οι συλλογές του Μπενάκη διερευνούν την ελληνορθόδοξη ταυτότητα από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα

Η έκθεση προσφέρει τη δυνατότητα να παρουσιαστούν στο κοινό πολυάριθμα σημαντικά έργα από τις αποθήκες του Μουσείου Μπενάκη, τα περισσότερα παλαιές και νέες δωρεές ιδιωτών που συνεχίζουν να εμπλουτίζουν με τις προσφορές τους τις μουσειακές συλλογές.

"Difficult Conversations": Ο Στέργιος Στάμος εστιάζει στην υπαρξιακή αφύπνιση

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα που προτείνουν και αναζητούν λύσεις μέσω ενός δύσκολου διαλόγου, μιας βαθιάς και ουσιαστικής επικοινωνίας που συγκρούεται με τη σκληρή πραγματικότητα.

Δυο Ελληνίδες εικαστικοί γεμίζουν τέχνη μια εκκλησία στη Βιέννη

Μια σειρά εικόνων εξετάζει τον αντίκτυπο του χρόνου σε διάφορα υλικά, στοιχεία που θεωρούμε δεδομένο ότι παραμένουν αμετάβλητα.

"Moods & Memories": 5 γυναίκες φέρνουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες στην Ελένη Κορωναίου

Η γκαλερί φιλοξενεί στον χώρο της περιλαμβάνει σχέδια σε χαρτί και κολάζ από τις Nel Aerts, Tamina Amadyar, Ειρήνη Ευσταθίου, Έλενη Μπαγάκη και Uman.

Το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου προσκαλεί την ελληνική πολιτεία για την ολοκλήρωση του βραβευμένου Μνημείου Εθνικής Ενότητας

Το γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου που βραβεύτηκε στον διαγωνισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών το 1985 για την ανέγερση Μνημείου Εθνικής Αντίστασης στο Γοργοπόταμο.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (5-11/12)

Χορός, NFTs και πολυμεσικές ομαδικές αφηγήσεις στα εικαστικά project που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.