Η πρώτη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα

Στο επιβλητικό Αίθριο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας εγκαινιάστηκε, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, από την ΑΕ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η νέα έκθεση "Κλιματική Αλλαγή και Εμείς".

Εκδήλωση Εγκαινίων Έκθεσης «Κλιματική Αλλαγή και εμείς» στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Στο επιβλητικό Αίθριο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, υπό τον ήχο της μουσικής του Βαγγέλη Παπαθανασίου, με την εμβληματική ΣΦΑΙΡΑ να δείχνει την κίνηση της Γης, εγκαινιάστηκε, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, από την ΑΕ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η νέα έκθεση "Κλιματική Αλλαγή και Εμείς".

Πρόκειται για την πρώτη διαδραστική Έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα, η οποία έχει ως σκοπό να κάνει τους επισκέπτες να αντιληφθούν τις συνέπειές της, τον βαθμό που μας επηρεάζουν, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας μπορεί να βοηθήσει.

Με εκθέματα σχετικά με την Ενέργεια, τις Μεταφορές, την Παραγωγή Τροφίμων, τη Χρήση του Νερού, τα Απορρίμματα και την Ανακύκλωση, την Επιστημονική Έρευνα, τις Επιπτώσεις, καθώς και την Προσωπική Ευθύνη και την Παγκοσμιότητα, η Έκθεση απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με έμφαση στη νέα γενιά.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε σε επίσημη πρώτη προβολή το υπερθέαμα "Η Αλήθεια Κατάματα", στην αίθουσα "Καίτη Κυριακοπούλου". Μέσω μίας προβολής 360 μοιρών ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με την κλιματική αλλαγή και αντικρίζουμε τα καταστροφικά αποτελέσματα της ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον σαν να βρισκόμαστε εκεί στην πραγματικότητα.

Στα εγκαίνια, απηύθυναν χαιρετισμό η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η Πρόεδρος του ΔΣ του ΜΓΦΙ Φαλή Βογιατζάκη και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος έκανε μία προσωπική αναδρομή της σύνδεσής του με το Μουσείο και την αείμνηστη Νίκη Γουλανδρή. Μηνύματα έστειλαν η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς. Ακολούθησε διάλογος ανάμεσα στον Ακαδημαϊκό κ. Κώστα Συνολάκη Διευθυντή/President Κολλεγίου Αθηνών, Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα και τη δημοσιογράφο κα Βίκυ Φλέσσα, την οποία το Μουσείο ευχαριστεί για τον συντονισμό της εκδήλωσης.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου διαπιστώνει ιδίοις όμμασι τη διαφορά κατανάλωσης νερού μεταξύ της οικολογικής και συμβατικής λειτουργίας, ενός πλυντηρίου ρούχων

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε την πολυετή αφοσίωση του Μουσείου στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και έρευνα και επεσήμανε τους κινδύνους για τον πλανήτη μας. 

Η Πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου τόνισε την προσφορά των ιδρυτών Άγγελου και Νίκης Γουλανδρή και τη σημασία της δημιουργίας οικολογικής συνείδησης για την αλλαγή και την πορεία προς την πρόοδο, επισημαίνοντας πως "το Μουσείο με την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση επιδιώκει τη δημιουργία οικολογικής συνείδησης, την αλλαγή στον τρόπο σκέψης, τον επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων και των αξιών μας, ώστε τα ηθικά κριτήρια να παίζουν ρόλο εξίσου με τα επιστημονικά".

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Λεβίδου 13 και Όθωνος 100
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.