Εκδήλωση στην ΑΣΚΤ με αφορμή τον "κήπο" του Μανώλη Μπαμπούση

Ο κατάλογος της πολυμεσικής έκθεσης του Μπαμπούση θα παρουσιαστεί σε σχετική εκδήλωση, τεκμηριώνοντας την ευρύτητα της πορείας του καλλιτέχνη.

Μανώλης Μπαμπούσης ο κήπος

Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (ΜΟΜus) παρουσιάζουν την Πέμπτη 24/11 (6.30 μ.μ.), τον κατάλογος της έκθεσης "ο κήπος" του Μανώλη Μπαμπούση. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης της ΑΣΚΤ.

Ο κατάλογος "ο κήπος" τεκμηριώνει την ευρύτητα της πορείας του Μανώλη Μπαμπούση, την οποία χαρακτηρίζει πρωτίστως η συνοχή των εικαστικών του προτάσεων. Στα έργα του, είτε πρόκειται για αναλογικές ή ψηφιακές φωτογραφίες, βίντεο και σχέδια, είτε για ηχητικές και εκτεταμένες εγκαταστάσεις-παρεμβάσεις στον χώρο, ο Μανώλης Μπαμπούσης εγείρει έναν γενικότερο προβληματισμό που εκτείνεται από τις πολιτιστικές πρακτικές, την τέχνη, τους θεσμούς, τα μουσεία και τους "εκπροσώπους" τους έως τις παγίδες, τις δυσαρμονίες και τον κατακερματισμό της σύγχρονης ζωής· και από την αρχιτεκτονική και τη λειτουργία της, τον χώρο, την έννοια της ουτοπίας και της συσσώρευσης κάθε λογής αντικειμένων, έως την ολοκληρωτική ρήξη και αποκοπή του ανθρώπου από τη φύση, τις σύνθετες και απρόβλεπτες κοινωνικές, θρησκευτικές, πολιτικές και οικονομικές πραγματικότητες.

Περιηγούμαστε σε φανταστικά μουσεία και σε μνημεία, σε δημόσιους χώρους και σε υπηρεσίες με ευρηματικούς τίτλους διαπνεόμενους από βιτριολικό χιούμορ, βλέπουμε τον ηθελημένα άναρχο κήπο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών που σχεδίασε, αλλά και ακούμε τον ίδιο τον εικαστικό να εκθέτει τις απόψεις του για την τέχνη. Οι εικόνες και ο λόγος του Μπαμπούση γίνονται απροσδόκητα οικείοι, το σύμπαν του είναι ένας υποβλητικός κόσμος αναφορών, οι οποίες φορτίζονται από τον τρόπο με τον οποίον τις επεξεργάζεται. Ο "κήπος" του επιζητεί τη συμμετοχή μας στην ανακάλυψη και στην εξερεύνησή του. (Γιάννης Μπόλης, 2022, από τον κατάλογο της έκθεσης).

Στην παρουσίαση του καταλόγου θα απευθύνoυν χαιρετισμό οι: Νίκος Τρανός, Καθηγητής και Πρύτανης της ΑΣΚΤ και Μαρία Τσαντσάνογλου, Αν. Γενική Διευθύντρια MOMus & Διευθύντρια MOMUs-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Για τον κατάλογο θα μιλήσουν οι: Θούλη Μισιρλόγλου, Αν. Διευθύντρια MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης & MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών, Γιάννης Μπόλης, Επιμελητής της έκθεσης, Ιστορικός της Τέχνης, Προϊστάμενος Τμήματος Σύγχρονης Γλυπτικής, MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά και ο Μανώλης Μπαμπούσης.

Πριν την παρουσίαση του καταλόγου "ο κήπος", στις 5.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην ομότιτλη έκθεση που παρουσιάζεται στην Αίθουσα Νίκος Κεσσανλής της ΑΣΚΤ έως τις 8 Δεκεμβρίου 2022. 

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μανώλης Μπαμπούσης. ο κήπος

  • Μεικτά Μέσα

Η αίθουσα «Νίκος Κεσσανλής» στην ΑΣΚΤ μετατρέπεται σε έναν εικαστικό «κήπο», χάρη στην πολυμεσική εγκατάσταση του φωτογράφου και αρχιτέκτονα Μανώλη Μπαμπούση. Τυπωμένες φωτογραφίες, βιντεοπροβολές εικόνων, σχέδια, εγκαταστάσεις και ηχητικά έργα δημιουργούν ένα πολιτικό (και αρκετά καυστικό) σχόλιο για την καταναλωτική κοινωνία, τους θεσμούς, ακόμα και την τέχνη. Στην έκθεση παρουσιάζεται επίσης η φωτογραφική σειρά "θέα" 2022, με πρωταγωνιστές δέντρα που μεγαλώνουν αντικρύζοντας τη θάλασσα, φυτεμένα στο νησί Κέα, 2000-2022, τα περισσότερα από τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Οι φωτογραφίες αυτές αντιπροσωπεύουν "το πράσινο ρεύμα" της ζωής και της τέχνης του Μπαμπούση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι νικητές των ΕΒΚ 2022 στο βιβλιοπωλείο Κομπραί

Η Ελληνική Ακαδημία Κόμικς διοργανώνει μία ξεχωριστή βραδιά για τους νικητές και τις νικήτριες των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς 2022, διερευνώντας τη θέση των ελληνικών έργων στην ευρωπαϊκή εκδοτική σκηνή κόμικς.

07/12/2022

Η έκθεση "Pott / Pott" διερευνά τη δημώδη παράδοση

Η έκθεση που εντάσσεται στον εκθεσιακό κύκλο "Τα δημώδη" του "The Symptom Projects".

Η ιστορία του χορού στην Αθήνα την τελευταία 15ετία μέσα από την πολυμεσική έκθεση "terri(s)tories"

Διανύοντας 15 χρόνια και μέσα από ορισμένα παραδείγματα καλλιτεχνικών χώρων, η έκθεση αναδεικνύει τον νομαδισμό ως κυρίαρχο στοιχείο της κοινότητας του χορού.

"Tender arrangements": Ο Maxence Chevreau εμπνέεται από το λιμάνι του Πειραιά

Ο δημιουργός της έκθεσης Maxence Chevreau επιχειρεί να μεταμορφώσει αντικείμενα που έβρισκε στη Finistère στη δυτική Βρετάνη, με υλικά, μορφές και χρώματα, επηρεασμένος από τη μηνιαία διαμονή του στην Αθήνα.

Oμαδική έκθεση "μικρού μεγέθους" στη Manifactura Gallery

Ζωγραφική, φωτογραφία, χαρακτικά, κατασκευές, έργα με μεικτή τεχνική, εκθέτουν οι 13 καλλιτέχνες στην ομαδική έκθεση "small size".

Χριστούγεννα στην Εθνική Πινακοθήκη

Η ανανεωμένη και με νέο όραμα Εθνική Πινακοθήκη ανοίγει τα Χριστούγεννα τις πόρτες της στο κοινό προτείνοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων.

Το "Ωμό Μουσείο" της Ελευσίνας μετακομίζει στον τόπο αναφοράς του

Μετά την επιτυχημένη της πρώτη παρουσίαση στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση για τα μυστήρια και τη μοναδικότητα της Ελευσίνας φιλοξενείται στο Παλαιό Δημαρχείο της πόλης.