"On Hearing of an Absence": Ο φόβος για το άγνωστο στο Haus N Athen

Ένα ομαδικό εγχείρημα ταλαντεύεται ανάμεσα σε πραγματικότητα και φαντασία, προκαλώντας μας να εξερευνήσουμε έναν ανεξιχνίαστο κόσμο που δεν μπορεί να επαληθευτεί, παρά μόνο να γίνει αισθητός "στην ατμόσφαιρα".

On Hearing of an Absence έκθεση

Η έκθεση "On Hearing of an Absence" αποτελεί έναυσμα για την εξερεύνηση ενός δυσπρόσιτου πεδίου με προορισμό το άγνωστο. Παρέχει ερεθίσματα για τη δημιουργία μιας υποβλητικής ατμόσφαιρας, η οποία υπερβαίνει τα όρια της προσδιοριστικότητας και χαρακτηρίζεται από πλήθος αμφισημιών. Σε αυτή τη βιωματική κατάσταση, κεντρικό ρόλο έχει αυτό που τα έργα τέχνης εκλύουν, προάγοντας ένα είδος φορτισμένου διαλόγου–σημείου συνάντησης με τον θεατή, το οποίο λειτουργεί στη σφαίρα του θυμικού.

Ταλαντεύοντας ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, κάποια από τα έργα που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση πραγματεύονται καταστάσεις που δεν υπάρχουν πια και γεγονότα που αφήνουν πίσω τους ανείπωτα μυστήρια. Ως εκ τούτου, τοποθετούν το κενό στο επίκεντρο, ελλείψει κάποιου απτού σημείου αναφοράς. Στο σύνολό τους, εμπίπτουν στο φάσμα του ανοίκειου, καθώς δύνανται να φέρουν στην επιφάνεια απωθημένες αναμνήσεις και ψυχικά στάδια ή εμπειρίες. Ενδίδοντας στον αισθητηριακό κόσμο, πέραν του στυγνού ορθολογισμού, αναδεικνύουν αυτό που ο Gordon Burn αποκαλεί "αντι-υψηλό", καθώς απέχουν από την ψυχαναλυτική αρχή της ηδονής.

Απόκοσμα σύμβολα και αινιγματικές οντότητες συνθέτουν ένα μη στατικό θέαμα στο οποίο τα πάντα συγκαλύπτονται με την επίφαση της οικειότητας. Εμποτισμένα με μια αίσθηση λιτότητας, αυστηρότητας αλλά και εγκατάλειψης, τα έργα που εκτίθενται χαρακτηρίζονται από μια διττή, αντιφατική διάσταση: ενώ φαίνονται γνώριμα, ταυτόχρονα στέκονται απειλητικά απέναντι στον θεατή, αποποιούμενα σαφούς ταυτοποίησης ή προσανατολισμού. Δελεαστικά, και συγχρόνως αποτρεπτικά, προκαλούν σύγχυση ή και αναστάτωση μέσω της αποστασιοποίησής τους από την ορατή πραγματικότητα.

Ο βασικός άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η έκθεση αφορά την ανάμειξη με έναν ανεξιχνίαστο κόσμο που δεν μπορεί να επαληθευτεί, παρά μόνο να γίνει αισθητός "στην ατμόσφαιρα". Έτσι, οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ του παρόντος/πραγματικού και των αντιθέτων τους καταλήγουν να είναι θολές. Στο πλαίσιο αυτής της οντολογικής ασυνέπειας, η παρουσία παίρνει τη μορφή απουσίας, ενώ η απουσία εισάγεται με όρους παρουσίας που επεκτείνεται πέρα από τα όρια του άμεσα αντιληπτού.

Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στον Ντίνο Χατζηραφαηλίδη.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Kirstine Aarkrog, Andreas Albrectsen, Anna Gonzalez Noguchi, Francesco Pacelli, Deniz Saridas, Jura Shust, Sasha Streshna, Markus von Platen

Εγκαίνια: 25/11 (7-10 μ.μ.)

Info: Haus N Athen | 25/11/22-13/1/23 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Παρ.: 7-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Moods & Memories": 5 γυναίκες φέρνουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες στην Ελένη Κορωναίου

Η γκαλερί φιλοξενεί στον χώρο της περιλαμβάνει σχέδια σε χαρτί και κολάζ από τις Nel Aerts, Tamina Amadyar, Ειρήνη Ευσταθίου, Έλενη Μπαγάκη και Uman.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/12/2022

Το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου προσκαλεί την ελληνική πολιτεία για την ολοκλήρωση του βραβευμένου Μνημείου Εθνικής Ενότητας

Το γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου που βραβεύτηκε στον διαγωνισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών το 1985 για την ανέγερση Μνημείου Εθνικής Αντίστασης στο Γοργοπόταμο.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (5-11/12)

Χορός, NFTs και πολυμεσικές ομαδικές αφηγήσεις στα εικαστικά project που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Το εμπόριο και η επιχειρηματικότητα της Θεσσαλονίκης μέσα από την έκθεση "Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και εβραίοι στη Θεσσαλονίκη"

Ο τρίτος κύκλος του εκθεσιακού πρότζεκτ παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

"Μικρά Ζωγραφικά Έργα" στη Sianti Gallery

Η καθιερωμένη ομαδική έκθεση της Sianti παρουσιάζει έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, νεότερων αλλά και παλαιότερων συνεργατών με στόχο να γεμίσουν τις μέρες των εορτών με χρώματα και ευχές.

Ξενάγηση στην Υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού

Μια κυριακάτικη βόλτα σε ένα πρότυπο πολιτιστικό αστικό πάρκο με σημαντικά εκθέματα σύγχρονης τέχνης.

Στον νέο του εκθεσιακό κύκλο, το ΕΜΣΤ εξερευνά την "αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας"

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του μουσείου, Κατερίνα Γρέγου, επιμελείται τη μεγάλη ομαδική έκθεση "Modern Love" η οποία μελετά την αγάπη και τους στενούς ανθρώπινους δεσμούς στα χρόνια του ύστερου καπιταλισμού, της παγκοσμιοποίησης, της ψηφιακής διασύνδεσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.