Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (21-27/11)

Η κολεκτίβα The Callas καταλαμβάνει τη Στέγη ενώ στο Atopos καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που εκφράζουν το κουήρ βίωμα.

The Callas Lustlands

The Callas. Love Solidarity Death (L.S.D.)

Η κολεκτίβα The Callas, a.k.a. τα αδέλφια Λάκης και Άρης Ιωνάς, φέρνουν ένα ψυχεδελικό ξόρκι στη Στέγη, παντρεύοντας το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον της ελληνικής εικαστικής και μουσικής σκηνής. 20 χρόνια μετά τη δημιουργία του, το καλλιτεχνικό σχήμα παρουσιάζει ένα πολυμορφικό πρότζεκτ που αντιπροσωπεύει το σύνολο της δουλειάς του: ποπ-φολκ κεντήματα και υφαντά, γλυπτά και εγκαταστάσεις από κομμένα μάρμαρα των παλιών πεζοδρομίων της Αθήνας, πίνακες με working-class Μαντόνες, καφασοναοί-DIY Παρθενώνες, film screenings και happenings, καθώς και συνεργασίες με καλλιτέχνες από το εξωτερικό και την εγχώρια σκηνή.

Info: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (-1) | 26/11-30/12 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Κυρ.: 6-11 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

foodprint(s)

foodprints έκθεση
© Yiannis Hadjiaslanis

Το Ινστιτούτο Γκαίτε μας δίνει μια πρώτη γεύση από το μεγάλο φωτογραφικό πρότζεκτ που θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο του 2023 στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας. Η μικρής κλίμακας παρουσίαση πρόκειται για μια σειρά φωτογραφιών που επιλέχθηκαν από τον καλλιτέχνη Στάμο Μιχαήλ για να κοσμήσουν τους χώρους εργασίας του ινστιτούτου. Φωτογράφοι από διάφορα μέρη του κόσμου απαθανατίζουν τον μεσογειακό τρόπο ζωής και διατροφής, με λήψεις τραβηγμένες σε 7 χώρες όπου η μεσογειακή διατροφή έχει ανακηρυχθεί άυλη παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά: Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία, Κύπρος και Μαρόκο.

Στις 24/11 η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό μεταξύ 4.30-7.30 μ.μ.

Ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται από την Μάρλεν Μούλιου (επιστημονική συνεργάτιδα της ομάδας παραγωγής της έκθεσης) στις 4.30 μ.μ. (ελληνική γλώσσα), 5.30 μ.μ. (ελληνική γλώσσα) & 6.30 μ.μ. (ελληνική ή αγγλική γλώσσα)

Info: Ινστιτούτο Γκαίτε | 24/11-31/12 | Για την επίσκεψη στην έκθεση είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο prog-athen@goethe.de, αναγράφοντας την επιθυμητή ώρα προσέλευσης

Από τη Μεγάλη... στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Α΄)

Από τη Μεγάλη... στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Α΄)

Ο ανακαινισμένος χώρος υποδοχής του Εθνικού Ιστορικού φιλοξενεί μια έκθεση που μας ταξιδεύει από τη Μεγάλη Ιδέα της εθνικής ολοκλήρωσης μέχρι τη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας. Στο πρώτο μέρος της έκθεσης θα γνωρίσουμε τα γεγονότα της μικρασιατικής εκστρατείας που οδήγησαν στην παγίωση των ελληνικών συνόρων, ενώ το 2023 το μουσείο θα κάνει ένα αφιέρωμα στις προσφυγικές ροές που διαμόρφωσαν την ελληνική πληθυσμιακή ταυτότητα. Ενδυμασίες, φωτογραφικά τεκμήρια, έγγραφα και αντικείμενα από τις συλλογές του ΕΙΜ, πλαισιωμένα από μαρτυρίες, αποσπάσματα ημερολογίων, δημοσιεύματα του Τύπου και βίντεο αφηγούνται την ελληνική παρουσία στη Μικρασία και τα γεγονότα μέχρι την καταστροφή της Σμύρνης.

Εγκαίνια: 22/11 (7 μ.μ.)

Info: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο | 6/11/22 - 30/6/23 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Παρ.: 9 π.μ. - 4 μ.μ. & Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. - 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

The Tyvek Project

Atopos The Tyvek Project

Σε ένα αυτοβιογραφικό ποίημα, ο Αμερικανός James Merrill εκφράζει την αγωνία για το σώμα που νοσεί, την περιβαλλοντική καταστροφή και τον παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό. Το κείμενο του Merill, μαζί με μια φόρμα από τη συλλογή του Atopos που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σε ένα νεοϋρκέζικο περιοδικό των 70s και το οποίο πρότεινε εναλλακτικές καλλιτεχνικές πρακτικές, έδωσαν σε μια ομάδα καλλιτεχνών το έναυσμα για τη δημιουργία ενός πρότζεκτ που προσεγγίζει το υπερανθεκτικό, μαζικής παραγωγής υλικό, αντιστικτικά με τη φθορά, την επιτέλεση, την κοινωνική κρίση, το ενδόμυχο, το κουήρ βίωμα. Το πρότζεκτ υλοποιήθηκε στο ΙΑ’ Εργαστήριο Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ σε δύο εργαστήρια που διοργάνωσε ο Βασίλης Βλασταράς, η Σταματίνα Δημακοπούλου και η Ηλέκτρα Σταμπούλου.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Σεμέλη Αβραμιώτη, Εριφύλη Αγγελοπούλου, Ελευθερία Αμολοχίτη, Αλεξάνδρα Αψωκάρδου, Αριάδνη Δελημήτρου, Ελένη Δερμιτζάκη, Ορέστης Δημητρίου, Σοφία Καπουράνη, Ελένη Καράκου, Δέσποινα Κατσικώστα, Κατερίνα Κορρέ, Έλενα Κουμαριανού, Αλεξάνδρα Κρόκου, Μαρία Λαμπρινίδη, Αντωνία Μαμασούλα και Νικόλας Ράπτης, Χάρης Μαυρούλιας, Τριανταφυλλιά Ντουρούπη, Κυριακή Οσόγια, Έλλη Παπαδοπούλου, Χριστίνα Ρώση, Κατερίνα Σκόρδου, Έλενα Στίγκα, Αλέξης Τέτσης, Μαριτίνα Τσελέπη, Tατιάνα Χωρέμη, Alma-Clara Juarez

Εγκαίνια: 24/11 (6-10 μ.μ.)

Info: Atopos | 24/11-21/12 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.: 4-8 μ.μ., Πεμ., Παρ.: 12-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη με απαραίτητη προκράτηση θέσης στο Artsvp

Desire Lines

Desire Lines

Ο τίτλος της έκθεσης είναι παρμένος από την αρχιτεκτονική τοπίου και την κουήρ φαινομενολογία, το πεδίο της φιλοσοφίας που εξετάζει τη βιωμένη εμπειρία και την κουήρ ταυτότητα. Υποδηλώνει όλα τα στοιχεία που μας οδηγούν προς εναλλακτικά μονοπάτια, βασισμένα περισσότερο στην επιθυμία παρά στη λογική. Με αφορμή το τρίμηνο πρόγραμμα φιλοξενίας του Snehta, οι Iza Koczanowska, Minsun Kim και Ruby Reding συνομιλούν εικαστικά δημιουργώντας έργα που κατευθύνουν το σώμα τους προς ή μακριά από ορισμένα αντικείμενα και έτσι, επηρέασαν καθοριστικά η μια την κατεύθυνση της άλλης.

Εγκαίνια: 24/11 (7 μ.μ.)

Info: Snehta Residency | 24-30/11 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Πεμ.: 4-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

On Hearing of an Absence

On Hearing of an Absence
© Andreas Albrectsen
"Two nude figures kneeling and one standing between them. You can see some flowers as well.", 2015. oil on canvas, 115 x 190 cm

Στο Haus N Athen, ένα ανεξιχνίαστο σύμπαν κυριαρχεί ανάμεσα στα όρια φαντασίας και πραγματικότητας. Μια ομάδα καλλιτεχνών δημιουργούν έργα με απόκοσμα σύμβολα και αινιγματικές μορφές τα οποία επιχειρούν να μας μεταφέρουν την αίσθηση του ανοίκειου, του άγνωστου, και του φόβου που αυτά προκαλούν. Ενώ τα έργα αρχικά μοιάζουν γνώριμα, αν κανείς τα παρατηρήσει πιο προσεκτικά καταλαβαίνει τις απειλές που κρύβονται στις συνθέσεις, καθώς αυτές κρατούν μια απόσταση από την ορατή πραγματικότητα.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Kirstine Aarkrog, Andreas Albrectsen, Anna Gonzalez Noguchi, Francesco Pacelli, Deniz Saridas, Jura Shust, Sasha Streshna, Markus von Platen

Εγκαίνια: 25/11 (7-10 μ.μ.)

Info: Haus N Athen | 25/11/22-13/1/23 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Παρ.: 7-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.

"Τζάμια Κρύσταλλα": Ένας χώρος αφιερωμένος στην περφόρμανς ανοίγει στο Μεταξουργείο

Η ανερχόμενη χορογράφος Αντωνία Οικονόμου μιλάει για το νέο πρότζεκτ με το οποίο δίνει στους καλλιτέχνες περισσότερο χώρο για αυθορμητισμό και δημιουργία, "αγκαλιάζοντας" τις παραστατικές τέχνες.

"Springtime Stories": Η Γεωργία Μπλιάτσου διηγείται ιστορίες απόλυτα συνδεδεμένες με τον αέναο κύκλο της ζωής

Η ζωγράφος παρουσιάζει τη δουλειά της σε πέντε εύγλωττες θεματικές ενότητες, στέλνοντας το μήνυμά της για την προστασία του πλανήτη, πιο επιτακτική από ποτέ.