Γνωρίστε το έργο του Γιώργου Σταθόπουλου μέσα από μια "ουτοπική" ξενάγηση

Η έκθεση «Νήσος Ουτοπία» θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, στη γκαλερί Sianti.

Γιώργος Σταθόπουλος Νήσος Ουτοπία

Στο πλαίσιο της ατομικής έκθεσης "Νήσος Ουτοπία" του σύγχρονου υμνογράφου του έρωτα, Γιώργου Σταθόπουλου, το Σάββατο 19 Νοεμβρίου (12.30 μ.μ.) θα γίνει ξενάγηση από τον επιμελητή της έκθεσης και ιστορικό τέχνης Γιώργο Μυλωνά, παρουσία του ζωγράφου.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του ομότιτλου βιβλίου των εκδόσεων Νίκας της σειράς τέχνης, ενώ θα ακολουθήσει ενδιαφέρουσα συζήτηση με την συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων.

Ο Σταθόπουλος φιλοτεχνεί πόλεις, στις οποίες ο καταλυτικά κυρίαρχος και πολύχρωμος κάθετος ή οριζόντιος άξονας των πόλεων, δεσμεύει τον θεατή με την πρώτη ματιά. Μέσα στο γεμάτο πληροφορίες περιβάλλον δημιουργούνται απλές καθημερινές ιστορίες με ανθρωποκεντικό χαρακτήρα. Νεανικά γυναικεία πρόσωπα και ερωτευμένα ζευγάρια μέσα σε μετέωρα κτίσματα ενισχύουν την ρομαντική αλλά κυρίως την χιμαιρική διάθεση του καλλιτέχνη. 

Στις ουτοπικές πόλεις του Σταθόπουλου η σύχρονη επικαιρότητα είτε είναι ζοφερή είτε όχι αλλά και οι αρχαιοελληνικοί μύθοι αποδίδονται με ευφυείς χρωματικούς συνδυασμούς, που συνθέτουν το απόλυτο σκηνικό μιας εκρηκτικής χίμαιρας. Έτσι, δημιουργείται ένας κόσμος ποιητικός, που δίνει την αίσθηση ότι  ίπταται αλλά τελικά είναι ονειρικά απελευθερωμένος. Τα έντονα, όμως, συμβολικά στοιχεία της ελληνικότητας πάντα σε πρώτο πλάνο στα έργα, μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν πρόκειται για μία ουτοπία ή για  μία πραγματικότητα με εξπρεσιονιστική γραφή. 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Γιώργος Σταθόπουλος. Νήσος Ουτοπία

  • Ζωγραφική

Η «Νήσος Ουτοπία» αποτυπώνει το ίδιο το εργαστήριο του καλλιτέχνη Γιώργου Σταθόπουλου. Πίνακες με ζωηρά χρώματα και σύμβολα κλασικά-παραδοσιακά, νεανικά γυναικεία πρόσωπα ή ποδηλάτισσες με σχεδόν γυμνό τον βωμό επί σέλας, σφριγηλά αγόρια ή και ερωτευμένα ζευγάρια μέσα σε μετέωρα κτίσματα συνθέτουν το απόλυτο σκηνικό μιας εκρηκτικής χίμαιρας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"good spaces left": Τι μυστικά κρύβει η πλατεία των Εξαρχείων;

Το cross section archive παρουσιάζει την έκθεση της Anu Vahtra, σηματοδοτώντας και την έναρξη της ετήσιας θεματικής του κέντρου για το 2022-23, "Ιστορία σε Πραγματικό Χρόνο".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/12/2022

Όλα όσα θα δούμε στην 8η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης

Εκθέσεις, δράσεις, καινοτόμες προτάσεις, συναντήσεις και νέες συνεργασίες στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης.

"Με Σφραγίδα το χρώμα": Η έκθεση της Ίριδας Ξυλά Ξαναλάτου στον Χώρο Τέχνης "Εκτός"

Οι εικόνες της Ξαναλάτου προσεγγίζουν την αφαίρεση, όπου τα απλά σχήματα και τα σύνθετα χρώματα γίνονται στιγμιότυπο της χάρης και της κίνησης.

Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει τα Χριστούγεννα!

Γιορτινά προγράμματα για οικογένειες, χριστουγεννιάτικες μελωδίες, βραδινοί περίπατοι στους εκθεσιακούς χώρους, κρυφές ιστορίες για τα εκθέματα, μοναδικές δημιουργίες στο κατάστημα και εορταστικά πιάτα στο εστιατόριο θα χαρίσουν ξεχωριστές στιγμές σε μικρούς και μεγάλους στο Μουσείο Ακρόπολης.

Η έκθεση "Το αίνιγμα του δάσους" ρίχνει φως στη νοημοσύνη των δέντρων

Το δημόσιο πρόγραμμα της έκθεσης "Το αίνιγμα του δάσους" του Τάσου Βρεττού.

Δημοπρασία στη μνήμη της Χριστίνας Πρέκα για καλό σκοπό

Με δωρεά της Μερόπης και του Γιώργου Πρέκα, 94 σπουδαία έργα γνωστών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών από τη συλλογή της Χριστίνας Πρέκα θα δημοπρατηθούν στη μνήμη της από τον Οίκο Vergos Auctions.

Θεόκλητε Τριανταφυλλίδη, το μετα-σύμπαν θα είναι ουτοπία ή εφιάλτης;

Ο καλλιτέχνης στήνει στη The Breeder μια πλούσια οπτικοακουστική εμπειρία και μας μιλά για τις δύο όψεις του ψηφιακού περιβάλλοντος στο πρότζεκτ "Pheromone Spa" και όλα όσα τον ενέπνευσαν για τη δημιουργία του.