Ξενάγηση στην έκθεση του Γιώργου Λαζόγκα στο Εθνικό Αρχαιολογικό

Η περιήγηση στα έργα του Γιώργου Λαζόγκα θα συνδυαστεί με τις συνεκτιθέμενες μοναδικές αρχαιότητες αναδεικνύοντας τις πηγές έμπνευσης για τη σύγχρονη εικαστική προσέγγιση του καλλιτέχνη και εν τέλει την αμφίδρομη σχέση τους.

Το στήσιμο της έκθεσης «Το χθες είναι τώρα. Γιώργος Λαζόγκας: Μύθοι και Αρχαιότητα»

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διοργανώνει μια ξενάγηση στην έκθεση του Γιώργου Λαζόγκα με τίτλο: "Το χθες είναι Τώρα. Γιώργος Λαζόγκας: Μύθοι και Αρχαιότητα", το Σάββατο 19 Νοεμβρίου και ώρα 12 μ.μ. Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από τον Δρα Ευθύμη Λαζόγκα, αρχαιολόγο και ιστορικό τέχνης, γιο του εκλιπόντος καλλιτέχνη.

Η περιήγηση στα έργα του Γιώργου Λαζόγκα θα συνδυαστεί με τις συνεκτιθέμενες μοναδικές αρχαιότητες αναδεικνύοντας τις πηγές έμπνευσης για τη σύγχρονη εικαστική προσέγγιση του καλλιτέχνη και εν τέλει την αμφίδρομη σχέση τους.

Η άποψη του Γιώργου Λαζόγκα ότι "ο ένας πολιτισμός γεννά τον επόμενο”, καθώς και ότι "η αναφορά στο αρχαϊκό εξασφαλίζει μια αδιάλειπτη συνέχεια χρόνου, τόπου και εικόνας" κυριαρχούν στις τρεις ενότητας της έκθεσης: "Αποδράσεις στη Μεσόγειο”, "Θραύσματα μνήμης” και "Μεταμορφώσεις”, οι οποίες αποτελούν το παλίμψηστο χρόνου, έννοια που καθιέρωσε ο Λαζόγκας στην ορολογία της εγχώριας ιστορίας τέχνης τη δεκαετία του ’70, προκειμένου να περιγράψει τη συνέχεια χρόνου και εικόνας.

Μετά την ξενάγηση, στο καφέ του Μουσείου θα μιλήσουν οι ιστορικοί τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος και Χριστόφορος Μαρίνος, ο καθηγητής αισθητικής φιλοσοφίας Γιώργος Ξηροπαΐδης και η επιμελήτρια της έκθεσης και ιστορικός τέχνης Μπία Παπαδοπούλου. 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Το χθες είναι τώρα. Γιώργος Λαζόγκας: Μύθοι και Αρχαιότητα

  • Εικαστικά

Ένας διάλογος μεταξύ πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης τέχνης αναπτύσσεται χάρη στα έργα του εικαστικού και ομότιμου καθηγητή της ΑΣΚΤ, Γιώργου Λαζόγκα. Οι συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου επικοινωνούν με το παρόν, καθώς οι δημιουργίες του καλλιτέχνη είναι μεν, μοντέρνες, έχουν δε, άμεση οπτική σύνδεση με αρχαία κειμήλια. Η ιστορία εκσυγχρονίζεται, καλώντας μας σε διαρκή αναστοχασμό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους": Ξεναγήσεις από τους καλλιτέχνες της έκθεσης

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τους ίδιους τους καλλιτέχνες να μιλούν για τα έργα τους, καθώς και για τον Φώτη Κόντογλου και την επιρροή που τους άσκησε.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/12/2022

"Πρόσωπο - Ζώο - Πράγμα": Ένα διαχρονικό παιχνίδι γίνεται αφορμή για μια πολυμεσική έκθεση

Η Στέφανι Ίρις Οράτη διερευνά το πραγματικό, το αυτοσχέδιο και τις περσινές διακοπές.

"good spaces left": Τι μυστικά κρύβει η πλατεία των Εξαρχείων;

Το cross section archive παρουσιάζει την έκθεση της Anu Vahtra, σηματοδοτώντας και την έναρξη της ετήσιας θεματικής του κέντρου για το 2022-23, "Ιστορία σε Πραγματικό Χρόνο".

Όλα όσα θα δούμε στην 8η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης

Εκθέσεις, δράσεις, καινοτόμες προτάσεις, συναντήσεις και νέες συνεργασίες στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης.

"Με Σφραγίδα το χρώμα": Η έκθεση της Ίριδας Ξυλά Ξαναλάτου στον Χώρο Τέχνης "Εκτός"

Οι εικόνες της Ξαναλάτου προσεγγίζουν την αφαίρεση, όπου τα απλά σχήματα και τα σύνθετα χρώματα γίνονται στιγμιότυπο της χάρης και της κίνησης.

Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει τα Χριστούγεννα!

Γιορτινά προγράμματα για οικογένειες, χριστουγεννιάτικες μελωδίες, βραδινοί περίπατοι στους εκθεσιακούς χώρους, κρυφές ιστορίες για τα εκθέματα, μοναδικές δημιουργίες στο κατάστημα και εορταστικά πιάτα στο εστιατόριο θα χαρίσουν ξεχωριστές στιγμές σε μικρούς και μεγάλους στο Μουσείο Ακρόπολης.

Η έκθεση "Το αίνιγμα του δάσους" ρίχνει φως στη νοημοσύνη των δέντρων

Το δημόσιο πρόγραμμα της έκθεσης "Το αίνιγμα του δάσους" του Τάσου Βρεττού.