"Το ημερολόγιο των βοσκών": Η σχέση του βουκολικού στοιχείου με την κλιματική κρίση στη νέα έκθεση του Κωστή Βελώνη

Η Kalfayan φιλοξενεί την καινούργια σειρά έργων του καλλιτέχνη από 19 Νοεμβρίου.

Κωστής Βελώνης «Κασταλία πηγή» (2022)

Η Kalfayan παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Κωστή Βελώνη με τον τίτλο "Το ημερολόγιο των βοσκών". Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 19 Νοεμβρίου. 

O Kωστής Βελώνης εμπνέεται από τα ημερολόγια και τα αλμανάκ των βοσκών τα οποία διατηρούσαν τον εφήμερο χαρακτήρα τους με προγνωστικά και σημειώσεις για τα αστρονομικά και μετεωρολογικά δεδομένα του επόμενου έτους, καθώς και πληροφορίες για τις καλλιέργειες και την ποιμενική ζωή. Στις πρόσφατες γλυπτικές εγκαταστάσεις με τον τίτλο "Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα", που διοργανώθηκε από την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ο καλλιτέχνης αναμετρήθηκε  με τις προκλήσεις της ιστορικής παράδοσης της πόλης της Ελευσίνας συνδυάζοντας οικολογικά και μυθολογικά αφηγήματα. Ο Βελώνης συνεχίζει την έρευνά του μέσα από τις εμπλεκόμενες σχέσεις της φύσης με τον πολιτισμό, όπου η "διάβρωση" του καιρού μεταβάλει την προσωπική διάθεση (mood) αλλά και επιφέρει μαζί με την κλιματική κρίση κοινωνικο-πολιτικές αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Στην έκθεση κυριαρχεί μια γλυπτική εγκατάσταση που αναπαράγει τις συνθήκες μιας συγκέντρωσης βοσκών, και αποτελείται από δεμάτια από άχυρα και πλάκες μαρμάρου. Ως σύνθεση λειτουργεί, μέσα στον αστικό πολιτισμό ως σύμβολο δηλωτικό μιας αγροτικής κοινότητας και θέτει ερωτήματα για τη σχέση μας με τη φύση. Καλεί τον επισκέπτη να αναλογιστεί τη σύνδεση του ανθρώπου με τη γη και τις "διαθέσεις" του καιρού, να σταθεί με κριτική σκέψη και αυτοκριτική απέναντι στην αλληλεπίδρασή του με το φυσικό περιβάλλον. Οι μετεωρολογικές διακυμάνσεις και η "πλαστικότητα" του καιρού, τα στοιχεία που συνθέτουν το αλμανάκ της αγροτικής ζωής αποτυπώνονται σε μία νέα σειρά ξύλινων επιτοίχιων έργων που τοποθετούνται κοντά το ένα στο άλλο με την επισήμανση της εποχής, την αναφορά στο μήνα και τη διάρκεια της ημέρας.

Τοποθετημένα κυρίως σε ζευγάρια στοχεύουν στην ανάδειξη της μετάβασης από τη μια εποχή στην άλλη, στη διαδοχή των μηνών και εναλλαγών της ημέρας με την νύχτα. Τα έργα του Βελώνη εκφράζουν την συνέχιση μιας μόνιμης υπαρξιακής αφήγησης με τον φυσικό κύκλο της ζωής και της σχέσης με το έδαφος της γης. Ταυτόχρονα τα ζωγραφικά-γλυπτά που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην έκθεση εκφράζουν την αέναη διάθεση του εικαστικού για πειραματισμό και τη διαμόρφωση ενός γλωσσικού ιδιώματος που ακροβατεί με επιτυχία μεταξύ λυρισμού και μοντερνισμού.  

Εγκαίνια: 19/11 (12-4 μ.μ.)

Info: Kalfayan | 19/11/22-7/1/23 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Σαβ.: 11 π.μ. – 3 μ.μ., Παρ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Κωστής Βελώνης "Κασταλία πηγή" (2022) ξύλο, λάδι, ακρυλικό, gesso, 100 x 100 εκ. Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και των Kalfayan Galleries.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Kalfayan

Χάρητος 11, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η πρώτη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα

Στο επιβλητικό Αίθριο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας εγκαινιάστηκε, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, από την ΑΕ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η νέα έκθεση "Κλιματική Αλλαγή και Εμείς".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/11/2022

Η διαχρονική δυστοπία του Σάο Πάολο στην έκθεση του Τόλη Τατόλα

Στόχος της έκθεσης είναι να προτρέψει τους θεατές να οραματιστούν ένα αστικό μέλλον, το οποίο θα προκύπτει με τρόπο φυσικό και θα καθοδηγεί κάθε πρωτοβουλία ανάπτυξης που ωφελεί τους κατοίκους των παγκόσμιων αστικών μορφωμάτων.

Ο Jeremiah Day διδάσκει τις στρατηγικές του "Νέου Χορού" με μια δημόσια performance

Θα προηγηθεί εργαστήριο στο Spiti Yoga όπου οι συμμετέχοντες θα αυτοσχεδιάσουν με βάση παρτιτούρες από την Anna Halprin, τον Steve Paxton και τη Simone Forti

7 διαφορετικά μουσεία που θα αγαπήσετε στην Αθήνα

Από το μοναδικό στην Ελλάδα, Μουσείο Αφής, σε μουσεία αφιερωμένα στα παιχνίδια, κοσμήματα, μετεωρίτες και στην αρχαία ελληνική τεχνολογία, η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα των ξεχωριστών μουσείων

Στη νέα έκθεση του Νικόλα Αντωνίου πνέει "ένας νέος άνεμος"

Ο Νικόλας Αντωνίου, όντας ανθρωποκεντρικός ζωγράφος, αποχωρίζεται για λίγο την φιγούρα και επικεντρώνεται στη σημασία που παίζει το φόντο στο έργο.

Ένα ομαδικό πρότζεκτ αναδεικνύει την ιταλική σύγχρονη τέχνη

Η έκθεση στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο περιλαμβάνει έργα τέχνης από την ιδιωτική συλλογή του Ομίλου BFF Banking Group.

Η τέχνη των The Callas είναι πάρα πολύ προσωπικά πράγματα που προκύπτουν από το πρωινό ξύπνημα, τον καφέ που πίνεις, τι φαγητό σ’αρέσει, τι ποτό πίνεις, πόσο ξενυχτάς

Το καλλιτεχνικό δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς γιορτάζει 20 χρόνια από την ίδρυση της κολεκτίβας και μας μιλά για το πόσο έχει αλλάξει η εγχώρια σκηνή, τη μέθοδο που ακολουθούν στις διάφορες συνεργασίες τους και την ιδέα πίσω από την ψυχεδελική έκθεση "Love Solidarity Death (L.S.D.)" στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.