Η έκθεση "Από τη Μεγάλη...στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Α')" στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Μια ιστορική διαδρομή από τη Μεγάλη Ιδέα της εθνικής ολοκλήρωσης έως τη συνοριακή και πληθυσμιακή διαμόρφωση του σημερινού ελληνικού κράτους.

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο παρουσιάζει την έκθεση "Από τη Μεγάλη…στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Α΄)" που παρακολουθεί την πορεία από τη Μεγάλη Ιδέα της εθνικής ολοκλήρωσης στη συνοριακή και πληθυσμιακή διαμόρφωση του σημερινού ελληνικού κράτους. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη, 22 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα μιλήσουν οι Σωτήρης Ριζάς, Διευθυντής στο Κέντρο Έρευνας της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος, Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου (ΕΚΠΑ), και Γιώργος Μαυρογορδάτος, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης (ΕΚΠΑ). Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος, Λαμπρινή Κουζέλη.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο μέρη. Το πρώτο αναφέρεται στα γεγονότα της μικρασιατικής εκστρατείας που οδήγησαν στην παγίωση των ελληνικών συνόρων και το δεύτερο, που θα ακολουθήσει το 2023, αφορά στις μετακινήσεις και τις προσφυγικές ροές που διαμόρφωσαν την πληθυσμιακή ταυτότητα της σύγχρονης Ελλάδας.

Η έκθεση ξεκινά με ενδυμασίες και αντικείμενα καθημερινής χρήσης από τις περιοχές όπου άνθισε ο Ελληνισμός στη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη. Ένας εικονογραφημένος πολεοδομικός χάρτης της Σμύρνης των αρχών του 20ού αιώνα γίνεται αφορμή για τη δημιουργία ενός διαδραστικού εκθέματος, με τη βοήθεια του οποίου ο επισκέπτης αντλεί πληροφορίες για τις συνοικίες της Σμύρνης και τα κτήρια της πόλης πριν τη μεγάλη πυρκαγιά του 1922.  

Στο κύριο μέρος της έκθεσης, φωτογραφικά τεκμήρια, έγγραφα και αντικείμενα από τις συλλογές του ΕΙΜ, πλαισιωμένα από μαρτυρίες, αποσπάσματα ημερολογίων, δημοσιεύματα του Τύπου και βίντεο αφηγούνται την ελληνική παρουσία στη Μικρά Ασία και τα γεγονότα της εκστρατείας, μέχρι την υποχώρηση του ελληνικού στρατού και την καταστροφή της Σμύρνης. Η τελευταία ενότητα αναπτύσσεται στην αίθουσα συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής, η οποία μετατρέπεται σε έκθεμα, καθώς εκεί διαδραματίστηκε η δίκη όσων θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την εθνική τραγωδία. Εκεί, εκτίθενται τα πρωτότυπα σχέδια του Περικλή Βυζάντιου από τη Δίκη των Έξι, μαζί με τεκμήρια από τα γεγονότα που ακολούθησαν την Καταστροφή.

Info: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο | 6/11/22 - 30/6/23 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Παρ.: 9 π.μ. - 4 μ.μ. & Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. - 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Παλιά Βουλή, Σταδίου 13, Πλ. Κολοκοτρώνη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.

"Τζάμια Κρύσταλλα": Ένας χώρος αφιερωμένος στην περφόρμανς ανοίγει στο Μεταξουργείο

Η ανερχόμενη χορογράφος Αντωνία Οικονόμου μιλάει για το νέο πρότζεκτ με το οποίο δίνει στους καλλιτέχνες περισσότερο χώρο για αυθορμητισμό και δημιουργία, "αγκαλιάζοντας" τις παραστατικές τέχνες.

"Springtime Stories": Η Γεωργία Μπλιάτσου διηγείται ιστορίες απόλυτα συνδεδεμένες με τον αέναο κύκλο της ζωής

Η ζωγράφος παρουσιάζει τη δουλειά της σε πέντε εύγλωττες θεματικές ενότητες, στέλνοντας το μήνυμά της για την προστασία του πλανήτη, πιο επιτακτική από ποτέ.