Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (14-20/11)

«Τέρατα» σε ένα μπαρ του Νέου Κόσμου, το νέο πρότζεκτ του Cantina ΑΝΤΙΣΟΣΙΑΛ και ό,τι άλλο εγκαινιάζουν οι αθηναϊκοί χώροι τέχνης αυτή την εβδομάδα.

Beastly Encounters Τέρας

Beastly Encounters

Δέκα εικαστικοί που προσεγγίζουν μέσω της τέχνης τους σουρεαλιστικές αφηγήσεις, καταλαμβάνουν τα 5 ατμοσφαιρικά δωμάτια στον πρώτο όροφο του "Τέρας", ενός νεοκλασικού κτιρίου του 1930 στη γειτονιά του Νέου Κόσμου, η ταράτσα του οποίου στεγάζει ένα food bar-στέκι για τους κατοίκους της περιοχής. Το πρότζεκτ αποτελεί το δεύτερο στη σειρά του προγράμματος #TheBlenderGalleryTakeOver. Μέσω αυτού, η The Blender στοχεύει στην προβολή εκθέσεων με διαφορετικούς τρόπους και σε αντισυμβατικούς χώρους τέχνης. Για 3 ημέρες, στα δωμάτια αναπτύσσονται δυστοπικά τοπία, υβριδικά όντα, φαινομενικά ασύνδετα στοιχεία συνθέτουν απροσδόκητες και "τερατώδεις" εικόνες.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Αιμιλία Γάκη, Νίκος Γιαβρόπουλος, Μαριάννα Δερβού, Ιορδάνης Καλημέρακης, Απόλλων Μαθιουδάκης, Δήμητρα Μπουρίτσα, Θόδωρος Μπρουσκομάτης, Άγγελος Χανιώτης, Άννα Χαρακτινού, Dionisios Fragias

Info: Τέρας | Ώρες λειτουργίας: 18/11: 7 - 10 μ.μ., 19, 20/11: 12 - 8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Aye mari x Cantina ΑΝΤΙΣΟΣΙΑΛ: heat and run, a summer tale

Aye mari x Cantina ΑΝΤΙΣΟΣΙΑΛ: heat and run, a summer tale
"Bury me", Froso Papadopoulou

Η επιμελήτρια Βασιλεία Κάγκα παρουσιάζει το νέο εγχείρημα από τη σειρά εκθέσεων "Aye Mari" που ξεκίνησε το 2018 στο Βερολίνο και πλέον φιλοξενείται στον χώρο τέχνης του μπαρ Cantina Social, Cantina ΑΝΤΙΣΟΣΙΑΛ. Πρόκειται για μια συνεργασία που στοχεύει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον εμπνευσμένο από το στυλ των σαλονιών του 19ου αιώνα, όταν οι γυναίκες μαζεύονταν σε αυτά για να συζητήσουν, να διαβάσουν και να ακούσουν τις ιδέες άλλων διανοούμενων. 

Το "heat and run, a summer tale" μελετά την Ελλάδα με βάση τον χαρακτηρισμό της χώρας ως μια ακαλλιέργητη επενδυτική γη ή ένας τόπος αντικουλτούρας. Ενώ οι τουρίστες τη βλέπουν ως μια ηλιόλουστη χώρα, ειδυλλιακή για καλοκαιρινές διακοπές και ξεκούραση, το 28,9% του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικής περιθωριοποίησης, η αστυνομική βία κυριαρχεί, οι γυναικοκτονίες γίνονται πρωτοσέλιδο κάθε μήνα και η οικονομική κατάσταση των απλών πολιτών χειροτερεύει. Παρόλα αυτά, το "summer state of mind" μας βγάζει από αυτή τη δυστοπική ατμόσφαιρα του σήμερα και το ομαδικό πρότζεκτ της Κάγκα προσπαθεί να απεικονίσει αυτές τις δύο αντιθετικές όψεις.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: alienprincesshasgreasyhair, Αντιγόνη Θεοδώρου, Αναστάσης Παναγής Μελέτης / Panas, Φρόσω Παπαδοπούλου, Alki Papastathopoulos, Σοφία Ροζάκη, Klaus Jurgen Schmidt, Αλέξανδρος Σιμόπουλος, Bois Futuri, Cantiniera

Εγκαίνια: 15/11 (7 μ.μ.)

Info: Cantina AΝΤΙΣΟΣΙΑΛ | 15/11-10/12 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Κυρ.: 6-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Lena Schmidt. Twilight Zone

Lena Schmidt

Η Γερμανίδα καλλιτέχνις εμπνέεται από τις φυσικές καταστροφές που πλήττουν τον πλανήτη τα τελευταία χρόνια και δημιουργεί έργα-φόρους τιμής στα σύγχρονα περιβαλλοντικά ζητήματα, εστιάζοντας στην έλλειψη φυσικών πόρων και τη βιωσιμότητα. Πορτραίτα νυχτερινών δασών, κατεστραμμένων δρόμων και δικτύων ηλεκτροδότησης αντηχούν νοερά στα βάθη των μοναχικών πόλεων. Μελάνι, βερνίκι, ακρυλικό, σκαλίσματα σε κόντρα πλακέ, είναι μερικές από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται, ενώ οι ξυλόγλυπτες αποτυπώσεις των αστικών και φυσικών τοπίων αποδίδουν μια διττή ερμηνεία στα έργα, συσχετίζοντας την οπτική αναπαράσταση με την φυσική προέλευση των υλικών.

Εγκαίνια: 18/11 (7-9 μ.μ.)

Ιnfo: Γκαλερί Σκουφά | 18/11 - 10/12 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ.: 10 π.μ. - 4 μ.μ. | Τρ., Πεμ.: 10 π.μ. - 9 μ.μ. | Παρ.: 10 π.μ. - 8 μ.μ. | Σαβ.: 10.30 π.μ. - 3.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Andre Monet. Legends

Andre Monet Legends Starman
© Andre Monet
"Starman"

Με την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα, ο Καναδός καλλιτέχνης τιμά μεγάλες μορφές του κινηματογράφου, της μουσικής, της λογοτεχνίας, καθώς και της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Μονρό, Μπόουι, Αντζελίνα Τζολί, Μαρία Κάλλας και η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ αποτυπώνονται σε κολάζ από χάρτες και εφημερίδες, πάνω στα οποία ο Monet ζωγραφίζει στη συνέχεια, αφήνοντας αποσπάσματα των χαρτών και αποκομμάτων να αναδύονται στην επιφάνεια και να γίνονται μέρος του προσώπου

Εγκαίνια: 14/11 (7-10.30 μ.μ.)

Info: Kapopoulos Fine Arts | 14-28/11 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Σαβ.: 10 π.μ. – 5 μ.μ., Τρ., Πεμ., Παρ.: 10 π.μ. – 7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

The New Together Vol. III

The New Together Vol. III Stitching Borders
"Stitching Borders"

Μέσα στη καραντίνα, η ιδρύτρια της Ngallery Νικολέτα Χατζοπούλου κάλεσε συνθέτες, μουσικούς, εικαστικούς, επιστήμονες, συγγραφείς, περφόρμερς και συγγραφείς να συνομιλήσουν καλλιτεχνικά σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ που ολοκληρώθηκε χωρίς παρουσία των συμμετέχοντων στον φυσικό χώρο της γκαλερί. Τώρα, οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τα έργα τους δια ζώσης, προσεγγίζοντας διάφορα επίκαιρα ζητήματα.

Info: Ngallery | 16/11-10/12 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Πεμ.: 9 π.μ. - 3 μ.μ., Παρ., Σαβ.: 10 π.μ. - 3 μ.μ. | Επίσκεψη στη γκαλερί κατόπιν ραντεβού στο ngallery18@gmail.com | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.