"Πράξεις μοντερνισμού": Μια συζήτηση για την έκθεση του Αντώνη Πίττα

Με τη συζήτηση «Πράξεις μοντερνισμού», το ΕΜΣΤ επανέρχεται στα κεντρικά θέματα της έκθεσης του Αντώνη Πίττα.

Αντώνης Πίττας

Με αφορμή την ολοκλήρωση της έκθεσης του Αντώνη Πίττα "jaune, geel, gelb, yellow: Πράξεις μοντερνισμού με τον Αντώνη Πίττα και τον Theo van Doesburg", το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει τη Δευτέρα 14/11 συζήτηση για την πολιτική κληρονομιά του μοντερνισμού και τις εσωτερικές αντιφάσεις των μεγάλων κινημάτων διαμαρτυρίας. 

Το 2019 ξέσπασαν στη Γαλλία οι συχνά βίαιες διαδηλώσεις των "Κίτρινων Γιλέκων", ενός κινήματος που ζητούσε περισσότερη οικονομική δικαιοσύνη. Ο Αντώνης Πίττας, που εκείνη την περίοδο έκανε ένα residency στο σπίτι του Theo van Doesburg, πρωτεργάτη του κινήματος της ιστορικής πρωτοπορίας De Stijl, είδε την σύμπτωση αυτή σαν μια ευκαιρία να εξετάσει την κληρονομιά του μοντερνισμού μέσα από ένα πολιτικό πρίσμα.

Διαβάστε Επίσης

Φωτογράφισε τους διαδηλωτές, την αστυνομία και τις αντιπαραθέσεις τους στους δρόμους και δημιούργησε από το περίγραμμα των σωμάτων τους σιλουέτες φτιαγμένες από το κίτρινο ανακλαστικό υλικό που χρησιμοποιείται στις οδικές σημάνσεις. Για την έκθεση, τοποθέτησε τις σιλουέτες μπροστά από αυθεντικά έργα του van Doesburg, που για πρώτη φορά εκτέθηκαν στην Ελλάδα. Oι σιλουέτες έμοιαζαν να κλείνουν τον δρόμο αλλά και να προστατεύουν το έργο και την κληρονομιά του.

mail (3).jpg

Με τη συζήτηση "Πράξεις μοντερνισμού", το ΕΜΣΤ επανέρχεται στα κεντρικά θέματα της έκθεσης του Αντώνη Πίττα. Ποιες είναι οι φιλοσοφικές και πολιτικές αντιφάσεις του μοντερνισμού που επιζούν ως τις ημέρες μας; Ποιος είναι ο ρόλος του κίτρινου χρώματος στη σύγχρονη ιστορία της τέχνης; Υπάρχει άραγε μια διπλή υπόσταση στα μεγάλα κινήματα διαμαρτυρίας που από τη μία ζητούν περισσότερη δικαιοσύνη, ισονομία και ευημερία και από την άλλη διακινούν συχνά πολιτικές ιδεολογίες αυταρχισμού και ανορθολογισμού;

Mε την ευκαιρία της συζήτησης θα παρουσιαστεί η έκδοση του ΕΜΣΤ "jaune, geel, gelb, yellow: Πράξεις μοντερνισμού με τον Αντώνη Πίττα και τον Theo van Doesburg", η οποία εντάσσεται στο καινούριο πρόγραμμα ψηφιακών/έντυπων εκδόσεων του Μουσείου.

Συμμετέχουν οι Johan F. Hartle, φιλόσοφος και πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών της Βιέννης, ο Παναγής Παναγιωτόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο ΕΚΠΑ, και η Δάφνη Βιτάλη, επιμελήτρια του ΕΜΣΤ. Συντονίζει η επιμελήτρια εκδόσεων του ΕΜΣΤ, Άννυ Μάλαμα.

Info: 14/11 στις 5.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Αντώνης Πίττας. jaune, geel, gelb, yellow

  • Εικαστικά

Ο Αντώνης Πίττας γεμίζει τον δεύτερο όροφο με σιλουέτες διαδηλωτών του κινήματος των κίτρινων γιλέκων στη Γαλλία. Το έντονο κίτρινο χρώμα κυριαρχεί σε κάθε έργο, τη φωτεινότητα του οποίου "σπάνε" τα σχέδια του Ολλανδού καλλιτέχνη Theo Van Doesburg, ιδρυτή του κινήματος De Stijl. (Επανα)συστήνοντας στους επισκέπτες έναν από τους επιδραστικότερους καλλιτέχνες της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας της τέχνης και συνδέοντας τα έργα του με δημιουργίες εμπνευσμένες από την παγκόσμια επικαιρότητα, ο Πίττας γεφυρώνει την παλαιότερη με την σημερινή καλλιτεχνική και κοινωνικοπολιτική πρωτοπορία και ρίχνει φως σε ένα όχι τόσο γνωστό κεφάλαιο της ιστορίας, τις πολιτικές αναταραχές στην Ουτρέχτη, γενέτειρα του Van Doesburg, όταν η πόλη βρισκόταν υπό την επιρροή μιας στρατιωτικής δικτατορίας το '60 και το '70.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η πρώτη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα

Στο επιβλητικό Αίθριο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας εγκαινιάστηκε, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, από την ΑΕ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η νέα έκθεση "Κλιματική Αλλαγή και Εμείς".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/11/2022

Η διαχρονική δυστοπία του Σάο Πάολο στην έκθεση του Τόλη Τατόλα

Στόχος της έκθεσης είναι να προτρέψει τους θεατές να οραματιστούν ένα αστικό μέλλον, το οποίο θα προκύπτει με τρόπο φυσικό και θα καθοδηγεί κάθε πρωτοβουλία ανάπτυξης που ωφελεί τους κατοίκους των παγκόσμιων αστικών μορφωμάτων.

Ο Jeremiah Day διδάσκει τις στρατηγικές του "Νέου Χορού" με μια δημόσια performance

Θα προηγηθεί εργαστήριο στο Spiti Yoga όπου οι συμμετέχοντες θα αυτοσχεδιάσουν με βάση παρτιτούρες από την Anna Halprin, τον Steve Paxton και τη Simone Forti

7 διαφορετικά μουσεία που θα αγαπήσετε στην Αθήνα

Από το μοναδικό στην Ελλάδα, Μουσείο Αφής, σε μουσεία αφιερωμένα στα παιχνίδια, κοσμήματα, μετεωρίτες και στην αρχαία ελληνική τεχνολογία, η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα των ξεχωριστών μουσείων

Στη νέα έκθεση του Νικόλα Αντωνίου πνέει "ένας νέος άνεμος"

Ο Νικόλας Αντωνίου, όντας ανθρωποκεντρικός ζωγράφος, αποχωρίζεται για λίγο την φιγούρα και επικεντρώνεται στη σημασία που παίζει το φόντο στο έργο.

Ένα ομαδικό πρότζεκτ αναδεικνύει την ιταλική σύγχρονη τέχνη

Η έκθεση στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο περιλαμβάνει έργα τέχνης από την ιδιωτική συλλογή του Ομίλου BFF Banking Group.

Η τέχνη των The Callas είναι πάρα πολύ προσωπικά πράγματα που προκύπτουν από το πρωινό ξύπνημα, τον καφέ που πίνεις, τι φαγητό σ’αρέσει, τι ποτό πίνεις, πόσο ξενυχτάς

Το καλλιτεχνικό δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς γιορτάζει 20 χρόνια από την ίδρυση της κολεκτίβας και μας μιλά για το πόσο έχει αλλάξει η εγχώρια σκηνή, τη μέθοδο που ακολουθούν στις διάφορες συνεργασίες τους και την ιδέα πίσω από την ψυχεδελική έκθεση "Love Solidarity Death (L.S.D.)" στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.