"Πράξεις μοντερνισμού": Μια συζήτηση για την έκθεση του Αντώνη Πίττα

Με τη συζήτηση «Πράξεις μοντερνισμού», το ΕΜΣΤ επανέρχεται στα κεντρικά θέματα της έκθεσης του Αντώνη Πίττα.

Αντώνης Πίττας

Με αφορμή την ολοκλήρωση της έκθεσης του Αντώνη Πίττα "jaune, geel, gelb, yellow: Πράξεις μοντερνισμού με τον Αντώνη Πίττα και τον Theo van Doesburg", το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει τη Δευτέρα 14/11 συζήτηση για την πολιτική κληρονομιά του μοντερνισμού και τις εσωτερικές αντιφάσεις των μεγάλων κινημάτων διαμαρτυρίας. 

Το 2019 ξέσπασαν στη Γαλλία οι συχνά βίαιες διαδηλώσεις των "Κίτρινων Γιλέκων", ενός κινήματος που ζητούσε περισσότερη οικονομική δικαιοσύνη. Ο Αντώνης Πίττας, που εκείνη την περίοδο έκανε ένα residency στο σπίτι του Theo van Doesburg, πρωτεργάτη του κινήματος της ιστορικής πρωτοπορίας De Stijl, είδε την σύμπτωση αυτή σαν μια ευκαιρία να εξετάσει την κληρονομιά του μοντερνισμού μέσα από ένα πολιτικό πρίσμα.

Διαβάστε Επίσης

Φωτογράφισε τους διαδηλωτές, την αστυνομία και τις αντιπαραθέσεις τους στους δρόμους και δημιούργησε από το περίγραμμα των σωμάτων τους σιλουέτες φτιαγμένες από το κίτρινο ανακλαστικό υλικό που χρησιμοποιείται στις οδικές σημάνσεις. Για την έκθεση, τοποθέτησε τις σιλουέτες μπροστά από αυθεντικά έργα του van Doesburg, που για πρώτη φορά εκτέθηκαν στην Ελλάδα. Oι σιλουέτες έμοιαζαν να κλείνουν τον δρόμο αλλά και να προστατεύουν το έργο και την κληρονομιά του.

mail (3).jpg

Με τη συζήτηση "Πράξεις μοντερνισμού", το ΕΜΣΤ επανέρχεται στα κεντρικά θέματα της έκθεσης του Αντώνη Πίττα. Ποιες είναι οι φιλοσοφικές και πολιτικές αντιφάσεις του μοντερνισμού που επιζούν ως τις ημέρες μας; Ποιος είναι ο ρόλος του κίτρινου χρώματος στη σύγχρονη ιστορία της τέχνης; Υπάρχει άραγε μια διπλή υπόσταση στα μεγάλα κινήματα διαμαρτυρίας που από τη μία ζητούν περισσότερη δικαιοσύνη, ισονομία και ευημερία και από την άλλη διακινούν συχνά πολιτικές ιδεολογίες αυταρχισμού και ανορθολογισμού;

Mε την ευκαιρία της συζήτησης θα παρουσιαστεί η έκδοση του ΕΜΣΤ "jaune, geel, gelb, yellow: Πράξεις μοντερνισμού με τον Αντώνη Πίττα και τον Theo van Doesburg", η οποία εντάσσεται στο καινούριο πρόγραμμα ψηφιακών/έντυπων εκδόσεων του Μουσείου.

Συμμετέχουν οι Johan F. Hartle, φιλόσοφος και πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών της Βιέννης, ο Παναγής Παναγιωτόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο ΕΚΠΑ, και η Δάφνη Βιτάλη, επιμελήτρια του ΕΜΣΤ. Συντονίζει η επιμελήτρια εκδόσεων του ΕΜΣΤ, Άννυ Μάλαμα.

Info: 14/11 στις 5.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Αντώνης Πίττας. jaune, geel, gelb, yellow

  • Εικαστικά

Ο Αντώνης Πίττας γεμίζει τον δεύτερο όροφο με σιλουέτες διαδηλωτών του κινήματος των κίτρινων γιλέκων στη Γαλλία. Το έντονο κίτρινο χρώμα κυριαρχεί σε κάθε έργο, τη φωτεινότητα του οποίου "σπάνε" τα σχέδια του Ολλανδού καλλιτέχνη Theo Van Doesburg, ιδρυτή του κινήματος De Stijl. (Επανα)συστήνοντας στους επισκέπτες έναν από τους επιδραστικότερους καλλιτέχνες της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας της τέχνης και συνδέοντας τα έργα του με δημιουργίες εμπνευσμένες από την παγκόσμια επικαιρότητα, ο Πίττας γεφυρώνει την παλαιότερη με την σημερινή καλλιτεχνική και κοινωνικοπολιτική πρωτοπορία και ρίχνει φως σε ένα όχι τόσο γνωστό κεφάλαιο της ιστορίας, τις πολιτικές αναταραχές στην Ουτρέχτη, γενέτειρα του Van Doesburg, όταν η πόλη βρισκόταν υπό την επιρροή μιας στρατιωτικής δικτατορίας το '60 και το '70.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.

"Τζάμια Κρύσταλλα": Ένας χώρος αφιερωμένος στην περφόρμανς ανοίγει στο Μεταξουργείο

Η ανερχόμενη χορογράφος Αντωνία Οικονόμου μιλάει για το νέο πρότζεκτ με το οποίο δίνει στους καλλιτέχνες περισσότερο χώρο για αυθορμητισμό και δημιουργία, "αγκαλιάζοντας" τις παραστατικές τέχνες.

"Springtime Stories": Η Γεωργία Μπλιάτσου διηγείται ιστορίες απόλυτα συνδεδεμένες με τον αέναο κύκλο της ζωής

Η ζωγράφος παρουσιάζει τη δουλειά της σε πέντε εύγλωττες θεματικές ενότητες, στέλνοντας το μήνυμά της για την προστασία του πλανήτη, πιο επιτακτική από ποτέ.