"Ημερολόγιο Καταστρώματος Γ'": Μια εικαστική αποτύπωση του έργου του Σεφέρη από τον Γιώργο Κόρδη

Ο καλλιτέχνης μας μεταφέρει σε ένα παραμυθυτικό αφήγημα συνειρμών, με τη χρήση ηλεκτρονικής ταμπλέτας.

«Ημερολόγιο Καταστρώματος, Γ’» του Γ. Σεφέρη από τον Γ. Κόρδη

Το Μετς Κέντρο Τεχνών εγκαινιάζει την  έκθεση του Γιώργου Κόρδη - εικαστική αποτύπωση στο έργο του Γ.Σεφέρη "Ημερολόγια Καταστρώματος Γ'", την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, στο αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, Ε.Κ.Π.Α.

Ο Γιώργος Κόρδης μας μεταφέρει σε ένα παραμυθυτικό αφήγημα συνειρμών, με τη χρήση ηλεκτρονικής ταμπλέτας. Η προσέγγιση του έργου είναι περιγραφική με συναισθηματική παραμόρφωση και έντονες αποχρώσεις. Οι δύο καλλιτέχνες αλληλοσυμπληρώνονται με ποιητική άδεια. Tο πλήθος ετερόκλιτων στοιχείων, αφενός στο έργο του Γ. Σεφέρη και αφετέρου στη ζωγραφική του Γ. Κόρδη, εγείρουν το εικονοποιητικό της φαντασίας και φέρουν στο προσκήνιο στοιχεία ελληνικού, βυζαντινού και ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Με αποκορύφωμα μια μεταφορική απεικόνιση της πόλης, ως την "Πιετά" του Ευριπίδη, ο Γιώργος Κόρδης αποκρυσταλλώνει και θεοποιεί την ελληνική λαϊκή παράδοση. Οι βυζαντινότροπες φιγούρες φέρουν αρχαιοελληνική ομορφιά και μεσογειακή θέρμη, που γεννά μια πρωτόλεια ερωτική διάθεση.

Ο εικαστικός - ποιητικός διάλογος αναδύει στοιχεία του σύγχρονου ελληνικού αλλά και ευρωπαϊκού τεχνοχώρου. Η επιρροή του Παρθένη, αλλά και ο λαϊκότροπος χαρακτήρας με το μοντέρνο βυζαντινό στοιχείο, μας μεταφέρει στην κληρονομιά του Φ. Κόντογλου, ενώ ταυτόχρονα μας τοποθετεί πλάι στους μεγάλους πατέρες του μοντερνισμού.

Εγκαίνια: 10/11 (6.30-8.30 μ.μ.)

Info: Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, Ε.Κ.Π.Α. | 20/10-8/12 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10 π.μ. - 6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.