"Το 1922 στις Εικαστικές Τέχνες": Διαλέξεις για την ιστορία της μικρασιατικής τέχνης στο Μουσείο Γουναρόπουλου

Δύο συναντήσεις στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Κόντογλου Ιωνική Δωδεκάπολη.jpg

Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου παρουσιάζει δύο διαλέξεις ιστορίας της τέχνης με θέμα "Το 1922 στις Εικαστικές Τέχνες", από την ιστορικό της τέχνης Δέσποινα Παρασκευά.

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί.

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου και ώρα 11 π.μ. - 12 μ.μ. θα παρουσιαστεί η διάλεξη "Μικρασιατική Εκστρατεία: εικόνες από μιαν έκθεση". 

Θα γνωρίσουμε το Ζάππειο τον Ιούνιο του 1922 μέσα από τα έργα σπουδαίσων ζωγράφων: Περικλής Βυζάντιος, Σπύρος Παπαλουκάς και Παύλος Ροδοκανάκης στο Μικρασιατικό Μέτωπο. Θα εκτεθεί επίσης το ζωγραφικό, φωτογραφικό και κινηματογραφικό έργο του Γιώργου Προκοπίου και τα σχέδια και οι ανταποκρίσεις της Θάλειας Φλωρά Καραβία από τη Μικρασιατική Εκστρατεία, ενώ θα παρακολουθήσουμε και τη "Δίκη των Έξι" μέσα από τα σχέδια του Περικλή Βυζάντιου. 

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου (11 π.μ.-12 μ.μ.), μέσα από τη διάλεξη "Πάθη και ελπίδες του Μικρασιατικού Ελληνισμού: έργα Μικρασιατών καλλιτεχνών" , οι Φώτης Κόντογλου, Γιώργος Σικελιώτης, Πάνος Βαλσαμάκης, Βάσος Καπάνταης και Θανάσης Απάρτης εικονοποιούν την περιπέτεια του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Γουναρόπουλου 6, Άνω Ιλίσια
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δημοπρασία στη μνήμη της Χριστίνας Πρέκα για καλό σκοπό

Με δωρεά της Μερόπης και του Γιώργου Πρέκα, 94 σπουδαία έργα γνωστών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών από τη συλλογή της Χριστίνας Πρέκα θα δημοπρατηθούν στη μνήμη της από τον Οίκο Vergos Auctions.

30/11/2022

Θεόκλητε Τριανταφυλλίδη, το μετα-σύμπαν θα είναι ουτοπία ή εφιάλτης;

Ο καλλιτέχνης στήνει στη The Breeder μια πλούσια οπτικοακουστική εμπειρία και μας μιλά για τις δύο όψεις του ψηφιακού περιβάλλοντος στο πρότζεκτ "Pheromone Spa" και όλα όσα τον ενέπνευσαν για τη δημιουργία του.

Το Bridge Festival 2022 είναι μια γέφυρα πολιτισμού ανάμεσα στην Ελλάδα και το Λουξεμβούργο

Το ετήσιο φεστιβάλ που λειτουργεί ως γέφυρα πολιτισμού ανάμεσα στην εκάστοτε τιμώμενη χώρα και την Ελλάδα, πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά με τιμώμενη χώρα το Λουξεμβούργο.

Αυθεντικά τεκμήρια από τη ζωή στη Μικρά Ασία στην έκθεση "Από την πατρίδα: Τεκμήρια και μνήμες"

Μια παρουσίαση αυθεντικών τεκμηρίων και προφορικών μαρτυρίων στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου, που επιτυγχάνει να αναδείξει τις ποικίλες πτυχές της περιπέτειας του μικρασιατικού ελληνισμού.

"Αθηναϊκές τοπογραφίες" στη Νέα Υόρκη από τη FokiaNou Art Space

Το καλλιτεχνικό δίδυμο της FokiaNou Art Space, Παναγιώτης Βούλγαρης - Mary Cox, θα πραγματοποιήσει μια διατομική έκθεση στο χώρο τέχνης ΑΑΑ3Α στη Νέα Υόρκη, που διευθύνει η Blanka Amezkua, ιδρύτρια επίσης της FokiaNou.

Η "φωτογραφική επανάσταση" της Έλλης Παπαδημητρίου

Η έκθεση "Η αδρή ουσία των πραγμάτων" που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη αποκαλύπτει την διαδρομή μιας σημαντικής προσωπικότητας των Γραμμάτων και των Τεχνών της Ελλάδας.

Δώρα εμπνευσμένα από τον κυκλαδικό πολιτισμό στο Cycladic Shop

Με αφορμή την έκθεση "Γυρισμός. Κυκλαδικοί θησαυροί στο ταξίδι της επιστροφής", αγαπημένα δώρα του Cycladic Shop εμπνευσμένα από τον κυκλαδικό πολιτισμό, ξεχωρίζουν στις επιλογές μας.