"Το 1922 στις Εικαστικές Τέχνες": Διαλέξεις για την ιστορία της μικρασιατικής τέχνης στο Μουσείο Γουναρόπουλου

Δύο συναντήσεις στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Κόντογλου Ιωνική Δωδεκάπολη.jpg

Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου παρουσιάζει δύο διαλέξεις ιστορίας της τέχνης με θέμα "Το 1922 στις Εικαστικές Τέχνες", από την ιστορικό της τέχνης Δέσποινα Παρασκευά.

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί.

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου και ώρα 11 π.μ. - 12 μ.μ. θα παρουσιαστεί η διάλεξη "Μικρασιατική Εκστρατεία: εικόνες από μιαν έκθεση". 

Θα γνωρίσουμε το Ζάππειο τον Ιούνιο του 1922 μέσα από τα έργα σπουδαίσων ζωγράφων: Περικλής Βυζάντιος, Σπύρος Παπαλουκάς και Παύλος Ροδοκανάκης στο Μικρασιατικό Μέτωπο. Θα εκτεθεί επίσης το ζωγραφικό, φωτογραφικό και κινηματογραφικό έργο του Γιώργου Προκοπίου και τα σχέδια και οι ανταποκρίσεις της Θάλειας Φλωρά Καραβία από τη Μικρασιατική Εκστρατεία, ενώ θα παρακολουθήσουμε και τη "Δίκη των Έξι" μέσα από τα σχέδια του Περικλή Βυζάντιου. 

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου (11 π.μ.-12 μ.μ.), μέσα από τη διάλεξη "Πάθη και ελπίδες του Μικρασιατικού Ελληνισμού: έργα Μικρασιατών καλλιτεχνών" , οι Φώτης Κόντογλου, Γιώργος Σικελιώτης, Πάνος Βαλσαμάκης, Βάσος Καπάνταης και Θανάσης Απάρτης εικονοποιούν την περιπέτεια του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Γουναρόπουλου 6, Άνω Ιλίσια
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.