"Η Αφροδίτη σήμερα": Η αρχαία θεά μέσα από την τσεχική τέχνη

Σκοπός της έκθεσης στο Μουσείο Γουναρόπουλου είναι η διερεύνηση της πρόσληψης της αρχαίας θεάς του έρωτα από τη σύγχρονη τσεχική τέχνη.

Petr Fiala - Το πρόσωπο της πόλης Η Αφροδίτη σήμερα © Petr Fiala

Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου, σε συνεργασία με το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας, παρουσιάζει την έκθεση "Η Αφροδίτη σήμερα". Η έκθεση αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ένωσης Τσέχων Χαρακτών Hollar και του Κέντρου Κλασικών Σπουδών του Ινστιτούτου Φιλοσοφίας της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών, στην Πράγα, όπου και πρωτοπαρουσιάστηκε το 2021. Σκοπός της έκθεσης είναι η διερεύνηση της πρόσληψης της αρχαίας θεάς του έρωτα από τη σύγχρονη τσεχική τέχνη.

Η έκθεση στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου περιλαμβάνει περισσότερα από 50 έργα από είκοσι δύο σύγχρονους χαράκτες και χαράκτριες. Μέσω των πολλαπλών προσεγγίσεων του θέματος, προκύπτουν νέες προσθήκες στην επίκαιρη συζήτηση για τη θέση της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία και την αντανάκλασή της στην καλλιτεχνική δημιουργία.

Mikoláš Axmann - Το κορίτσι των πουλιών Η Αφροδίτη σήμερα

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Mikoláš Axmann, Karel Beneš, Jan Blaha, Šimon Brejcha, Dušan Černý, Petr Fiala, Petr Hampl, Pavel Holeka, Tomáš Hřivnáč, Ditta Jiřičková, Martin Mulač, Petr Palma, Pavel Piekar, Martin Raudenský, Zuzana Růžičková, Jiří Slíva, Ladislav Sýkora, Petr Štěpán, Hana Šuranská, Jana Šindelová, Eva Vlasáková, Bohunka Waageová

Petr Fiala - Το πρόσωπο της πόλης Η Αφροδίτη σήμερα

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων θα παρουσιαστούν ομιλίες από τους επιμελητές της έκθεσης και ένας κύκλος τριών διαλέξεων με τίτλο "Mucha, Kupka, Toyen: Τρεις σπουδαίοι Τσέχοι δημιουργοί στην καμπή του 19ου προς τον 20ο αιώνα". 

Το πρόγραμμα ομιλιών

12/11 11 π.μ. - 12 μ.μ.
Η πρόσληψη της Αφροδίτης στη σύγχρονη εποχή
Jan Bažant, Κέντρο Κλασικών Σπουδών, Ινστιτούτο Φιλοσοφίας της Τσεχικής Ακαδημίας
Επιστημών
21/1 11 π.μ. - 12 μ.μ. 
Η έκθεση "Η Αφροδίτη σήμερα" και οι αναζητήσεις της σύγχρονης τσεχικής χαρακτικής
Pavel Piekar, Πρόεδρος της Ένωσης Τσέχων Χαρακτών HOLLAR

Eva Vlasáková - Αφροδίτη των Μαορί Η Αφροδίτη σήμερα

Διαλέξεις ιστορίας της τέχνης

3/12 11 π.μ. - 12 μ.μ.
Alphonse Mucha, ένας μετρ της Αρ Νουβώ
10/12 11 π.μ. - 12 μ.μ.
Frank Kupka, ένας ορφιστής της αφαίρεσης
17/12 11 π.μ. - 12 μ.μ.
Έμφυλες ταυτότητες και σουρεαλισμός στο έργο της Toyen

Dušan Černý - Τσουκνίδες Η Αφροδίτη σήμερα

Εγκαίνια: 9/11 (7 μ.μ.)

Info: Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου | 9/11/22-31/1/23 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Σάβ.: 9 π.μ. - 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη στην έκθεση και σε όλες τις εκδηλώσεις

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Γουναρόπουλου 6, Άνω Ιλίσια
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η πρώτη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα

Στο επιβλητικό Αίθριο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας εγκαινιάστηκε, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, από την ΑΕ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η νέα έκθεση "Κλιματική Αλλαγή και Εμείς".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/11/2022

Η διαχρονική δυστοπία του Σάο Πάολο στην έκθεση του Τόλη Τατόλα

Στόχος της έκθεσης είναι να προτρέψει τους θεατές να οραματιστούν ένα αστικό μέλλον, το οποίο θα προκύπτει με τρόπο φυσικό και θα καθοδηγεί κάθε πρωτοβουλία ανάπτυξης που ωφελεί τους κατοίκους των παγκόσμιων αστικών μορφωμάτων.

Ο Jeremiah Day διδάσκει τις στρατηγικές του "Νέου Χορού" με μια δημόσια performance

Θα προηγηθεί εργαστήριο στο Spiti Yoga όπου οι συμμετέχοντες θα αυτοσχεδιάσουν με βάση παρτιτούρες από την Anna Halprin, τον Steve Paxton και τη Simone Forti

7 διαφορετικά μουσεία που θα αγαπήσετε στην Αθήνα

Από το μοναδικό στην Ελλάδα, Μουσείο Αφής, σε μουσεία αφιερωμένα στα παιχνίδια, κοσμήματα, μετεωρίτες και στην αρχαία ελληνική τεχνολογία, η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα των ξεχωριστών μουσείων

Στη νέα έκθεση του Νικόλα Αντωνίου πνέει "ένας νέος άνεμος"

Ο Νικόλας Αντωνίου, όντας ανθρωποκεντρικός ζωγράφος, αποχωρίζεται για λίγο την φιγούρα και επικεντρώνεται στη σημασία που παίζει το φόντο στο έργο.

Ένα ομαδικό πρότζεκτ αναδεικνύει την ιταλική σύγχρονη τέχνη

Η έκθεση στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο περιλαμβάνει έργα τέχνης από την ιδιωτική συλλογή του Ομίλου BFF Banking Group.

Η τέχνη των The Callas είναι πάρα πολύ προσωπικά πράγματα που προκύπτουν από το πρωινό ξύπνημα, τον καφέ που πίνεις, τι φαγητό σ’αρέσει, τι ποτό πίνεις, πόσο ξενυχτάς

Το καλλιτεχνικό δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς γιορτάζει 20 χρόνια από την ίδρυση της κολεκτίβας και μας μιλά για το πόσο έχει αλλάξει η εγχώρια σκηνή, τη μέθοδο που ακολουθούν στις διάφορες συνεργασίες τους και την ιδέα πίσω από την ψυχεδελική έκθεση "Love Solidarity Death (L.S.D.)" στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.