42 καλλιτέχνες οραματίζονται τις "Πόλεις του Αύριο"

Μια υπαίθρια έκθεση στη Βασιλίσσης Όλγας δίνει φωνή στους νέους που εκφράζονται δημιουργικά για τις πόλεις του μέλλοντος.

Πόλεις του Αύριο» - “Cities of Tomorrow”

Συνολικά 42 έργα Ελλήνων και ξένων δημιουργών από όλο το φάσμα της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης (εικαστικοί, αρχιτέκτονες, γραφίστες, φωτογράφοι κ.ά.) που φαντάζονται τις πόλεις του μέλλοντος, εκτίθενται αυτές τις μέρες στην οδό Βασιλίσσης Όλγας, στην "καρδιά" της Αθήνας. Πρόκειται για την υπαίθρια έκθεση με τίτλο "Πόλεις του Αύριο" - "Cities of Tomorrow”, που προέκυψε από την ανοιχτή πρόσκληση του Δήμου Αθηναίων, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Πόλεων, στις 31 Οκτωβρίου.

Η επιλογή των προτάσεων έγινε από επιτροπή που συστήθηκε για αυτόν τον σκοπό.
Οι συμμετέχοντες κατέθεσαν τις προτάσεις τους, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν ακόμη και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις πόλεις, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην κοινωνική συνοχή. Ορισμένα έργα "απαντούν" στις ανάγκες βιωσιμότητας και προσβασιμότητας, ενώ κάποια άλλα προσβλέπουν στην πόλη ως το κατεξοχήν πεδίο για τα κοινά, εκεί όπου αναδεικνύεται η ελευθερία της έκφρασης και η αλληλεγγύη.

"Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τις νέες και τους νέους που με τα έργα τους μάς ταξιδεύουν στις πόλεις του μέλλοντος. Λαμβάνουμε υπόψη τα μηνύματά τους μέσα από τη δημιουργική τους έκφραση. Έχουμε ανάγκη, άλλωστε, από φρέσκες ιδέες και προσεγγίσεις  που θα μάς εμπνεύσουν να δημιουργήσουμε τις νέες ιδανικές συνθήκες στις πόλεις. Το στοίχημα -πλέον- είναι να μπορέσουμε να μετουσιώσουμε κάποιες από αυτές σε πράξεις. Καλούμε τις Αθηναίες, τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας, να περιηγηθούν στις "Πόλεις του Αύριο", να θαυμάσουν τα έργα των νέων  δημιουργών και να οραματιστούν μαζί τους την πόλη στην οποία θα ήθελαν να ζουν τα επόμενα χρόνια", αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβαν η ιστορικός τέχνης και Σύμβουλος του Δημάρχου Αθηναίων σε θέματα πολιτισμού, Κατερίνα Κοσκινά και ο αρχιτέκτονας, Κωνσταντίνος Πίττας. 

Η έκθεση υλοποιείται με την υποστήριξη του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Δικτύου Eurocities.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Στέλλα Αμπατζή, Εύα Ανδρονικίδου, Μαλβίνα Αποστόλου & Δέσποινα Κορεντίνη, Λευκοθέα Αρβανιτάκη, Ελίνα Βαρουξάκη, Αλέξανδρος Βιτζηλαίος & Αναστασία Τοπαλιάν, Μαρία Βλασερού, Γεωργία Γιαννοπούλου, Σοφία Δαλαμάγκα, Λάουρα Δασκάλη, Γιάννης Δημόπουλος, Κωνσταντίνος Δημόπουλος, Μανώλης Ηλιάκης (YOLKSTUDIO), Έλενα Καμαργιάρη, Εβελίνα Καράτζιου, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Νίκος Λαγός, Αλέκα Λαμπίρη (Alcia), Μαρίνα Λαφαζάνη, Μάριος Λουριδάς, Όλγα Μαραγκού, Ιωάννης Μαρκάκης, Αντιγόνη Μιχαλακοπούλου, Φώτιος Μπάλας, Χαρά Μπογιατζή, Βασίλης Νικάκης, Νικολέτα Πανά, Ελευθερία Παπαδουράκη, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Βασιλική Σπύρου, Δήμητρα Σταυροπούλου, Τόλης Τατόλας, Ευτυχία Τσουλουχοπούλου, Βαλεντίνα Φαραντούρη, Πάβλος Χαμπίδης, Κλειώ-Γεωργία Χατζάκη & Στέφανος Γκουτζούπας (Μ.E. Architects), Νίκος Χήναρης, Metacities Creative Team, Toma Design Studio, The Krah, Point Supreme αρχιτέκτονες, Amarildo Topallis.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στοχεύει σε μια κληρονομιά ανθεκτική σε καταστροφές και συγκρούσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18/4, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Λαϊκή ζωγραφική και νοσταλγία για την αγροτική ζωή στον καμβά της Ιωάννας Λημνιού

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας που θα παρουσιαστεί στην The Breeder.

Δύο νέες εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Πρόκειται για την έκθεση του Δημήτρη Ανδρεάδη με τίτλο "Engram" και της εικαστικού Κατερίνας Παπαζήση "A dancefloor of one’s own".

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.

Ο Cacao Rocks μιλά για τη νέα τοιχογραφία του στο Mitsis N’U Piraeus Port και τη σύγχρονη ελληνική street art

Μια συζήτηση με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη για την έμπνευση πίσω από το νέο έργο που κοσμεί το ιστορικό κτίριο στον Πειραιά.