Οι "Μικρές Τελετουργίες" του Θοδωρή Μπαργιώτα

Την έκθεση ζωγραφικής προλογίζουν με τα κείμενά τους oι Γιάννης Κουκουλάς και Ανδρέας Σπηλιωτόπουλος.

Θοδωρής Μπαργιώτας «Μικρές Τελετουργίες»

Η γκαλερί Genesis παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Θοδωρή Μπαργιώτα, με τίτλο "Μικρές Τελετουργίες". Την έκθεση προλογίζουν με τα κείμενά τους oι: Γιάννης Κουκουλάς, ιστορικός τέχνης και Ανδρέας Σπηλιωτόπουλος, αρχιτέκτονας, εικαστικός.

Θοδωρής Μπαργιώτας

Ο Γιάννης Κουκουλάς σημειώνει πως τα έργα του Μπαργιώτα αναπαριστούν μικρές τελετουργίες στις οποίες οι θεατές καλούνται να συμμετάσχουν και να συνδιαμορφώσουν τους όρους και τους κανόνες του παιχνιδιού. Αρχετυπικές πόζες και εικόνες σημασιοδοτημένες από σπουδαία έργα του παρελθόντος, όπως η "Pieta" του Μικελάντζελο ή το "Μάθημα Ανατομίας" του Ρέμπραντ (μετονομασμένο σε Dirty South Farewells – Best Party Ever) ή ακόμα και οι "Τρεις Χάριτες" του Ραφαήλ (A Greenhouse in the South) γίνονται παιχνίδια, όχι ανταγωνισμού ούτε σύγκρισης, αλλά μεταδιακειμενικής (κατά Gérard Genette) και διεικονικής (κατά Margaret Rose) προσαρμογής και αναπλαισίωσης σε έναν απομαγευμένο κόσμο που έχει απαρνηθεί τις αιτίες των τελετουργιών του αλλά εξακολουθεί να τις εφαρμόζει και να τις αναπαράγει μηχανικά. 

Ο Μπαργιώτας φροντίζει να ανοίγει παντού ερμηνευτικές οπές και να μας προκαλεί, να μας ερεθίζει να κοιτάξουμε όχι τα έργα του αλλά μέσα στα έργα του και πίσω από αυτά, να τα φανταστούμε στο βάθος του χρόνου, στο πριν και στο μετά, στην επέκταση του χώρου, πέρα από τους περιορισμούς των καδραρισμένων πλαισίων και των εξεζητημένων στάσεων της πρώτης θέασης και ανάγνωσης.

Ως ζωγράφος πάνω απ’ όλα επιλέγει να ζωγραφίσει με την κλασική σημασία της ζωγραφικής. Αλλά οι πίνακές του συμπαρατιθέμενοι και ιδωμένοι εν συνόλω συνθέτουν μια μεγαλύτερη αφήγηση, γίνονται σελίδες από κόμικς που μπορεί να διαβαστεί και με τυχαία σειρά βγάζοντας νόημα. Ακόμα και οι ίδιοι οι πίνακες, μεμονωμένα, αποκαλύπτουν αφηγήσεις και θέτουν αινίγματα με πολλαπλές απαντήσεις.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Σπηλιωτόπουλο, οι πίνακες του Θοδωρή Μπαργιώτα είναι μια πρόσκληση, μια πρόσκληση για θέαση από κοντά αλλά και δέλεαρ ενός μάγου που επιθυμεί να σε προσηλυτίσει. Σου γεννάται η ανάγκη να πλησιάσεις έχοντας έντονη την απορία εάν αυτό που βλέπεις είναι κάποιου είδους κολάζ ή παράξενη φωτογραφία, αναζητώντας σημάδια από σκισμένα χαρτιά και ενώσεις που δεν διακρίνονται από μακριά. 

"Μικρές τελετουργίες" είναι η καθημερινή πρωινή προετοιμασία του καφέ, η ανάγνωση ενός προσευχηταρίου, οι ομαδικές εκφράσεις παροξυσμού και έντασης, το άγγιγμα εξαγνισμού ενός μαγικού ραβδιού. Άλλες ζοφερές και μυστηριακές, άλλες ακτινοβόλες και διάδηλες, σίγουρα όλες οι παραστάσεις του Μπαργιώτα είναι τελετουργικές.

Εγκαίνια: Πέμπτη 10/11 (8 μ.μ.) 

Info: Genesis | 10-26/11 | Τρ., Τετ., Παρ.: 12 - 9 μ.μ., Σαβ.: 12 - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Genesis

Χάρητος 35, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου προσκαλεί την ελληνική πολιτεία για την ολοκλήρωση του βραβευμένου Μνημείου Εθνικής Ενότητας

Το γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου που βραβεύτηκε στον διαγωνισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών το 1985 για την ανέγερση Μνημείου Εθνικής Αντίστασης στο Γοργοπόταμο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/12/2022

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (5-11/12)

Χορός, NFTs και πολυμεσικές ομαδικές αφηγήσεις στα εικαστικά project που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

"Μικρά Ζωγραφικά Έργα" στη Sianti Gallery

Η καθιερωμένη ομαδική έκθεση της Sianti παρουσιάζει έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, νεότερων αλλά και παλαιότερων συνεργατών με στόχο να γεμίσουν τις μέρες των εορτών με χρώματα και ευχές.

Ξενάγηση στην Υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού

Μια κυριακάτικη βόλτα σε ένα πρότυπο πολιτιστικό αστικό πάρκο με σημαντικά εκθέματα σύγχρονης τέχνης.

Στον νέο του εκθεσιακό κύκλο, το ΕΜΣΤ εξερευνά την "αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας"

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του μουσείου, Κατερίνα Γρέγου, επιμελείται τη μεγάλη ομαδική έκθεση "Modern Love" η οποία μελετά την αγάπη και τους στενούς ανθρώπινους δεσμούς στα χρόνια του ύστερου καπιταλισμού, της παγκοσμιοποίησης, της ψηφιακής διασύνδεσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

34 σύγχρονοι εικαστικοί δημιουργούν έργα με αφετηρία το κόκκινο χρώμα

Συνεχίζονται οι 6 + 1 ομαδικές εκθέσεις που πλαισιώνουν το project "Ουράνιο τόξο - Rainbow".

"The Drawing Project": Το σχέδιο ως αυτοτελές μέσο έκφρασης

Τετρακόσια περίπου έργα, συγκομιδή της εργασίας του Νίκου Κυριακόπουλου τα τελευταία τρία χρόνια, παρουσιάζονται υπό την μορφή μιας εγκατάστασης που προσομοιάζει σε ένα γιγάντιο τετράδιο σχεδίων.