"Kick Off": Ένα ζευγάρι καλλιτεχνών συνομιλεί εικαστικά στα Δύο Χωριά

Μια έκθεση residency από τους Σουηδούς καλλιτέχνες Joakim Ojanen και Sunna Hansdóttir.

Kick Off © Sunna Hansdótti

Η γκαλερί Δύο Χωριά παρουσιάζει την έκθεση "Kick Off", με νέα έργα των Σουηδών καλλιτεχνών Joakim Ojanen και Sunna Hansdóttir. Η έκθεση του ντουέτου θα εγκαινιαστεί μετά το residency των δύο καλλιτεχνών στην Ελλάδα (Οκτώβριος 2022). Κεραμικά του Ojanen και πίνακες ζωγραφικής της Hansdóttir θα παρουσιαστούν σε αυτή την έκθεση που σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το ζευγάρι στη ζωή εκθέτει από κοινού. 

Ο Ojanen παρουσιάζει 7 κεραμικά γλυπτά και ένα μεγάλο κεραμικό επιτοίχιο έργο. Ο Ojanen είναι ένας δημιουργός χαρακτήρων: τα γλυπτά του προκύπτουν ως καρικατούρες, με υπερτονισμένα χαρακτηριστικά που φαντάζουν αστεία και παιχνιδιάρικα εκ πρώτης όψεως, αλλά διαθέτουν προσωπικότητες με αλλεπάλληλες διαστρωματώσεις, λεπτές αποχρώσεις και συναισθηματικό βάθος. Η καλλιτεχνική διαδικασία συντελείται σε διαδοχικά στάδια: πλάσιμο, ξήρανση των έργων, ψήσιμο στον φούρνο, χρωματισμός και εφυάλωση. Ζώντας μαζί με τα έργα για κάποιο χρονικό διάστημα, η τελική τους μορφή αναδύεται μέσα σε ένα σπειροειδές χρονικό πλαίσιο, όπου το παρελθόν και το παρόν συναντιούνται και οι προϋπάρχοντες χαρακτήρες υλοποιούνται εκ νέου. Επιχειρώντας να συλλάβει συναισθήματα και στιγμές μοναξιάς, θλίψης, χαράς, αγνωσίας κ.ο.κ., το έργο του Ojanen είναι ένας τόπος για αναμνήσεις και συνήθεις καταστάσεις – αλλά διαστρεβλωμένες (μερικές φορές απόλυτα διαστρεβλωμένες), "ένας τόπος όπου το παιχνίδι είναι σοβαρό ζήτημα και το σοβαρό γίνεται παιχνίδι", όπως αναφέρει ο Jakob Ojanen, αδελφός του καλλιτέχνη. Ένας τόπος όπου ο Ojanen επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τον κόσμο και τον εαυτό του.

Kick Off
© Joakim Ojanen
"Ooh everything looks marvelous from up here", Glazed stoneware, 78 x 30 x 26 cm. Courtesy Nanzuka Underground (2022)
Kick Off
© Joakim Ojanen
"Don't we look stunning together!", Glazed stoneware, 64 x 20 x 20 cm. Courtesy Nanzuka Underground (2022)

Η Hansdóttir παρουσιάζει συνολικά 13 πίνακες ζωγραφικής, φιλοτεχνημένους με βάση τη γνώση της στη χειροτεχνική και την πείρα της με τα υφάσματα. Το κύριο ενδιαφέρον της εξακολουθεί να έγκειται στις δυνατότητες που προσφέρει η υλικότητα του καμβά στις σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές, όμως εδώ πρόκειται για μια πιο πειραματική φάση στην πρακτική της καλλιτέχνιδας, με μια νέα αισθητική διάσταση. Συνδυάζοντας στο έργο της διαφορετικές δεξιότητες, με τον καμβά να καλύπτεται από χρώμα με βάση το νερό πριν δημιουργηθεί η επάνω στρώση της ελαιογραφίας, το εικαστικό σύμπαν της Hansdóttir αποτελείται από έναν συνδυασμό επαναλαμβανόμενων μορφών και χρωμάτων, όπως ένα φανταχτερό παλλόμενο πορτοκαλί ή μια απλή κυματιστή γραμμή. Με έναν παιγνιώδη και ποιητικό τρόπο, η καλλιτέχνιδα επιζητά την ένταση, την αντίθεση και τη γαλήνη μέσα από τις διαφορετικές συνθέσεις της φόρμας, τις διαστρωματώσεις, τα χρώματα και τις ποικίλες υφές – αντλώντας έμπνευση από το μετάξι και το λινό ως τον καμβά λεπτής ή τραχιάς ύφανσης και την ισλανδική ηφαιστειογενή άμμο, συνδυάζοντας την παράδοση της ζωγραφικής με τη γνώση της στην υφαντουργική, και αντλώντας δύναμη από αυτήν τη σύντηξη.

Kick Off
© Sunna Hansdóttir
"Twelve", Silk paint & oil paint on linen, 70x100 cm (2020)

Παρόλο που μια διπλή έκθεση θεωρείται γενικά ένας εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στο έργο δύο ξεχωριστών καλλιτεχνών, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια κάπως ιδιαίτερη περίπτωση. Οι θεατές προσκαλούνται να βιώσουν την έκθεση ως εμβύθιση σε έναν δελεαστικό νέο χώρο, που δημιούργησε το χέρι και το μυαλό των δύο καλλιτεχνών, περιστόλιστο και κατοικημένο από πνευματώδη πλάσματα. Η έκθεση σηματοδοτεί την επιστροφή του ζευγαριού στην επαγγελματική ζωή μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού τους. Τα έργα τους ενσωματώνουν μοτίβα που αντλούνται από τη συγκατοίκησή τους. Σαν χαρτογράφηση των νέων πληροφοριών που ρέουν από το ένα πρόσωπο στο άλλο, η έκθεση αποτυπώνει μια υπερβατική περίοδο στη διαδρομή των καλλιτεχνών που χαρακτηρίζεται από μια τόσο ολοκληρωτική δέσμευση και απορρόφηση ώστε δράση και επίγνωση συγχωνεύονται. Άλλωστε, ο ρους της ζωής είναι θέμα νοοτροπίας – κι η έκθεση μας καλεί να ενστερνιστούμε τη συναρπαστική και ενδυναμωτική συνειδητοποίηση ότι δεν είμαστε παρά η έκφραση ισχυρών ενεργειών που εκρέουν στον κόσμο. Εν τω μεταξύ, ας το απολαύσουμε.

Εγκαίνια: 3/11 (7-10 μ.μ.)

Info: Dio Horia Ακρόπολη | 3/11-3/12 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. – 6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Sunna Hansdóttir, "Drying towel", Oil on linen, silk paint on viscos, 150x112 cm (2021)

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Dio Horia Ακρόπολη

Λεμπέση 5-7 & Πορίνου 16, Ακρόπολη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.