"Η ελιά στη Λέσβο": Μια διαδραστική έκθεση στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Με αφορμή μία νέα προσπάθεια προβολής του νησιού και του πολιτισμού της ελιάς, η Αθήνα υποδέχεται ένα πρότζεκτ εικόνων, εκθεμάτων, οπτικοακουστικού υλικού και ψηφιακών εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας.

Η ελιά στη Λέσβο

Η έκθεση "Η ελιά στη Λέσβο. Αναπαράσταση διαχρονικών τεχνικών παραγωγής ελαιολάδου με τη χρήση τεχνολογιών Εικονικής (VR) & Επαυξημένης (AR) Πραγματικότητας" θα παρουσιαστεί από 17 Οκτωβρίου 2022 έως 29 Ιανουαρίου 2023 στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα. 

Το πρότζεκτ αναδεικνύει τον πολιτισμό της ελιάς και την τεχνολογία της επεξεργασίας της για την παραγωγή του ελαιόλαδου μέσα από μια εντυπωσιακή παρουσίαση εικόνων, εκθεμάτων, οπτικοακουστικού υλικού και ψηφιακών εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας.

Στη διαδραστική έκθεση παρουσιάζεται η ιστορία της ελιάς, η σχέση της με το τοπίο και η διαχρονική εξέλιξη των τεχνικών παραγωγής ελαιολάδου που εφαρμόστηκαν μέσα στο πέρασμα του χρόνου, στο ελαιόφυτο νησί της Λέσβου. Οι ελαιώνες αποτελούν ξεχωριστό στοιχείο του τοπίου του νησιού και παράλληλα αναπόσπαστο μέρος της τοπικής παράδοσης και της ταυτότητας των κατοίκων, κατατάσσοντας έτσι την ελιά και το λάδι στα κυρίαρχα αναγνωρίσιμα στοιχεία της ταυτότητας της Λέσβου.

DSC_1986 PanoramaSMALL.jpg

Η έκθεση περιλαμβάνει 2 κύριες ενότητες, οι οποίες επικεντρώνονται στον ‘Πολιτισμό της ελιάς’ και την ‘Τεχνολογία της ελιάς’. Η πρώτη ενότητα διακρίνεται σε 4 επιμέρους υποενότητες σχετικά με την φυτό της ελιάς, τα τοπία της Ελιάς στην Λέσβο, με τις ελιές και τους ελαιώνες της.  Η ελιά στην τέχνη και τον πολιτισμό, όπως και η γαστρονομία της είναι οι άλλες δυο υποενότητες.

Η δεύτερη μεγάλη ενότητα της έκθεσης είναι αφιερωμένη στην τεχνολογία της ελιάς, τα ελαιοτριβεία με τους διαφορετικούς μηχανισμούς παραγωγής ελαιολάδου και τις περιόδους λειτουργίας τους.

Info: Ίδρυμα Ευγενίδου | 17/10/22-29/1/23 | Ώρες λειτουργίας: Σάβ., Κυρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.