Μια συζήτηση για την κοινωνική πλευρά της τέχνης στην Ελευσίνα

Οι προγραμματισμένες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας (ΕΚΕΔΑ), X-Bowling Art Center, καθώς και σε άλλους χώρους της Ελευσίνας.

Μυστήριο 56 Συνάντηση Ελευσίνα © Γιάννης Στάθης

Το "Μυστήριο_56 Συνάντηση Πολιτισμός 2030", ένα σημαντικό πρόγραμμα παρακαταθήκης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, επιστρέφει από τις 10 έως τις 13 Νοεμβρίου στην Ελευσίνα. Μια τετραήμερη συνάντηση αφιερωμένη στις τέχνες και τον Πολιτισμό με συζητήσεις, εργαστήρια, παρουσιάσεις καλλιτεχνικών έργων και εκδηλώσεις δικτύωσης, με τη συμμετοχή θεωρητικών, καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, κατοίκων και επισκεπτών της πόλης. 

Τη συνάντηση επιμελείται η Κέλλυ Διαπούλη, τέως Καλλιτεχνική Διευθύντρια της διοργάνωσης, ένα πρόσωπο που εργάστηκε με ζήλο για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, υλοποιώντας ένα μέρος του προγράμματος του θεσμού έως το 2020. Η συνεργασία της με την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σηματοδοτεί την αδιαπραγμάτευτη αξία της συμπόρευσης προς έναν κοινό στόχο. 

Μυστήριο 56 Συνάντηση Ελευσίνα

Το "Μυστήριο_56", στην τρίτη του διοργάνωση, αναπτύσσεται γύρω από τα θέματα της καλλιτεχνικής ιθαγένειας (artistic citizenship), της κοινωνικής τέχνης (art of sociability) και της πολιτιστικής ανάπτυξης των πόλεων και των κοινοτήτων. Κύριος στόχος των δράσεων, που θα πραγματοποιηθούν στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας (ΕΚΕΔΑ), στο X - Bowling Art Center και σε άλλους χώρους της πόλης, είναι η ανάδειξη των τρόπων σύνδεσης της σύγχρονης τέχνης με την καθημερινότητα μιας πόλης και των κοινοτήτων της.

Δυο χρόνια μετά την τελευταία διοργάνωση τον Νοέμβριο 2019, με έναν πολιτιστικό χώρο βαθιά πληγέντα από την πανδημία, το "Μυστήριο_56  Συνάντηση Πολιτισμός 2030" επιστρέφει δημιουργώντας καταρχάς έναν φυσικό χώρο συνάντησης για Έλληνες και ξένους επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου, καλλιτέχνες, πολιτιστικούς διαχειριστές, θεωρητικούς, θεσμικούς φορείς από Δήμους της Αττικής και την Περιφέρεια, καθώς και για όσους πολίτες ενδιαφέρονται για την πολιτιστική ανάπτυξη της περιφέρειας, τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Μυστήριο 56 Συνάντηση Ελευσίνα

Μέσα από μια σειρά καλλιτεχνικών δράσεων και εκδηλώσεων, η Συνάντηση Πολιτισμός 2030 επιχειρεί αφενός να αναδείξει τους λόγους που οδηγούν καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου στην περιφέρεια και τους τρόπους με τον οποίο εντάσσονται, εμπνέουν και αναπτύσσουν τις τοπικές κοινότητες και αφετέρου να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα να επενδύσουν οι πόλεις στην τέχνη και τον πολιτισμό τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Μυστήριο 56 Συνάντηση Ελευσίνα
© Γιάννης Στάθης

Τις πρωινές ώρες, πρόκειται να πραγματοποιηθούν συζητήσεις, εργαστήρια και εκδηλώσεις δικτύωσης ανάμεσα σε επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πάνω σε ζητήματα πολιτιστικής ανάπτυξης των πόλεων και των κοινοτήτων, πολιτικής του πολιτισμού, καλλιτεχνικής παραγωγής, θεσμικού πλαισίου, συνεργασιών, όπως επίσης και καλών πολιτιστικών και καλλιτεχνικών πρακτικών.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του 4ημέρου θα παρουσιαστούν περισσότερα από 10 καλλιτεχνικά έργα από όλο τα φάσμα των τεχνών, προϊόντα διαλόγου ανάμεσα στους καλλιτέχνες και την πόλη, αλλά και ανεξάρτητες εκδηλώσεις, περίπατοι, gaming και άλλες δράσεις που έχουν δημιουργηθεί μέσα από μία διαδικασία συνεργασίας και συνδημιουργίας μεταξύ καλλιτεχνών, διαφορετικών κοινοτήτων στην Ελευσίνα και σε άλλα μέρη του κόσμου.  

Τέλος, για πρώτη φορά θα λειτουργήσει ο "Ανοιχτός Χώρος", ένας τόπος έμπνευσης και  δικτύωσης, στο πλαίσιο του οποίου συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να προβάλουν τη δραστηριότητά τους. Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής εδώ έως τις 5 Νοεμβρίου.

Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα. 

Τοποθεσίες: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής (Χαριλάου 28), X - Bowling Art Center (Χαριλάου 12) κ.α.

Εγγραφές εδώ & αιτήσεις συμμετοχής στον "Ανοιχτό Χώρο" εδώ έως τις 5 Νοεμβρίου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η διαχρονική δυστοπία του Σάο Πάολο στην έκθεση του Τόλη Τατόλα

Στόχος της έκθεσης είναι να προτρέψει τους θεατές να οραματιστούν ένα αστικό μέλλον, το οποίο θα προκύπτει με τρόπο φυσικό και θα καθοδηγεί κάθε πρωτοβουλία ανάπτυξης που ωφελεί τους κατοίκους των παγκόσμιων αστικών μορφωμάτων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/11/2022

Ο Jeremiah Day διδάσκει τις στρατηγικές του "Νέου Χορού" με μια δημόσια performance

Θα προηγηθεί εργαστήριο στο Spiti Yoga όπου οι συμμετέχοντες θα αυτοσχεδιάσουν με βάση παρτιτούρες από την Anna Halprin, τον Steve Paxton και τη Simone Forti

7 διαφορετικά μουσεία που θα αγαπήσετε στην Αθήνα

Από το μοναδικό στην Ελλάδα, Μουσείο Αφής, σε μουσεία αφιερωμένα στα παιχνίδια, κοσμήματα, μετεωρίτες και στην αρχαία ελληνική τεχνολογία, η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα των ξεχωριστών μουσείων

Στη νέα έκθεση του Νικόλα Αντωνίου πνέει "ένας νέος άνεμος"

Ο Νικόλας Αντωνίου, όντας ανθρωποκεντρικός ζωγράφος, αποχωρίζεται για λίγο την φιγούρα και επικεντρώνεται στη σημασία που παίζει το φόντο στο έργο.

Ένα ομαδικό πρότζεκτ αναδεικνύει την ιταλική σύγχρονη τέχνη

Η έκθεση στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο περιλαμβάνει έργα τέχνης από την ιδιωτική συλλογή του Ομίλου BFF Banking Group.

Η τέχνη των The Callas είναι πάρα πολύ προσωπικά πράγματα που προκύπτουν από το πρωινό ξύπνημα, τον καφέ που πίνεις, τι φαγητό σ’αρέσει, τι ποτό πίνεις, πόσο ξενυχτάς

Το καλλιτεχνικό δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς γιορτάζει 20 χρόνια από την ίδρυση της κολεκτίβας και μας μιλά για το πόσο έχει αλλάξει η εγχώρια σκηνή, τη μέθοδο που ακολουθούν στις διάφορες συνεργασίες τους και την ιδέα πίσω από την ψυχεδελική έκθεση "Love Solidarity Death (L.S.D.)" στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

"Στο κάτω κάτω της ΑΦΗς": Μια έκθεση για την έννοια του χρόνου στο Μπενάκη

Η έκθεση τιμά την για τόσα χρόνια συνοδοιπόρισσα και φίλη ζωής, Κορίννα Κουτουζή, ενεργό μέλος της ομάδας που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.