"Όμοροι, μόνο ο χώρος θυμάται": Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Στον χώρο του Ιδρύματος θα προβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης το ντοκιμαντέρ "A-Kairos" που έγινε ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ STEFANIA PENNACCHIO ΣΤΙΣ ΣΥΡΑΚΟΥΣΕΣ

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Leucò, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, παρουσιάζει την εκδήλωση "Καιρός/Όμοροι - Μόνο ο χώρος θυμάται, μια συνάντηση μεταξύ Ελλήνων της Ανατολής και Ελλήνων της Δύσης", από μια ιδέα των Βασίλη Βασιλειάδη, Stefania Pennacchio και Jean Blanchaert.

Πρόκειται για μια περιοδεύουσα, διαπολιτισμική εκδήλωση η οποία χωρίζεται σε τρία μέρη, το πρώτο από τα οποία έχει ήδη πραγματοποιηθεί στις Συρακούσες. Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 13 έως τις 30 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στην Κύπρο τον Μάιο του 2023. Στόχος της έκθεσης είναι να προωθήσει τις πολιτιστικές συγγένειες που υπήρχαν ανέκαθεν στη λεκάνη της Μεσογείου.

Stefania Pennacchio

Η Stefania Pennacchio θα παρουσιάσει δύο από τα γλυπτά που εκτέθηκαν στις Συρακούσες και δέκα μεγάλες, έγχρωμες φωτογραφίες, μαζί  με τα υπόλοιπα έργα από την έκθεση. Ο Βασίλης Βασιλειάδης θα παρουσιάσει οκτώ ζωγραφικές εγκαταστάσεις, παραλλαγές των έργων που έλαβαν μέρος στην έκθεση στις Συρακούσες.

Βασίλης Βασιλειάδης

Στον χώρο του Ιδρύματος θα προβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης το ντοκιμαντέρ "A-Kairos" σε σκηνοθεσία της Katrina Eglite, που δημιουργήθηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση και παρουσιάστηκε πρώτη φορά στη διάσκεψη τύπου στο Μιλάνο.

Βασίλης Βασιλειάδης

Το σχέδιο ξεκινά με τη λέξη "Limitrofi", η οποία είναι σύνθετη της λατινικής λέξης limes, δηλαδή σύνορο, και της ελληνικής λέξης "τρέφω". Το σύνορο αντιπροσωπεύει έτσι την άκρη που μας τρέφει και μας προστατεύει, επιτρέποντάς μας να διαμορφώσουμε την ύλη και το χρώμα για να διηγηθούμε την ιστορία. Η διαχείριση των εκθεσιακών χώρων σχεδιάστηκε από τους καλλιτέχνες και τον επιμελητή με τέτοιο τρόπο ώστε να τονιστεί ο δυϊσμός μεταξύ της "χρονικής" συνιστώσας που αντιπροσωπεύουν τα υλικά και κάθετα έργα της Stefania Pennacchio και της "χωρικής και γραμμικής" συνιστώσας των ζωγραφικών έργων του Βασίλη Βασιλειάδη μέσω της κίνησης και της έντασης του χρώματος.

Stefania Pennacchio

Ο Βασίλης Βασιλειάδης γεννήθηκε στη Λευκωσία - Κύπρο το 1972. Σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών "Pietro Vannucci" στην Perugia. Η προσωπική καλλιτεχνική του πορεία είναι το αποτέλεσμα ενός έντονου διαλογισμού και μιας έρευνας που χαρακτηρίζονται εικαστικά από μια αίσθηση ισορροπίας σε ένα γεωμετρικά δομημένο περιβάλλον. Ο Βασιλειάδης θεωρεί το χώρο το κύριο συστατικό της ύπαρξής μας. Μια "κβαντική" τέχνη που έχει την ικανότητα να εμφανίζεται ταυτόχρονα σε διαφορετικούς, παράλληλους χρόνους και να λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά.

Η Stefania Pennacchio είναι καλλιτέχνης αφιερωμένη στην έρευνα και τον πειραματισμό της κεραμικής γλυπτικής. Η καλλιτέχνης αναμειγνύει τη χιλιετή τεχνική γνώση της Μεσογείου με αυτή της εξίσου μακρινής και συναρπαστικής ιαπωνικής τεχνικής του Raku. Τα αγαπημένα της υλικά είναι η απλή και αληθινή γη (κεραμική), τα συμπαγή αλλά και όλκιμα μέταλλα και αρχαίες πέτρες σμιλευμένες από την ιστορία και τις παραδόσεις.

Της έκθεσης προηγήθηκε μια διάσκεψη τύπου στις 21 Σεπτεμβρίου 2022, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, όπου μεταξύ άλλων προβλήθηκε το βίντεο-ντοκιμαντέρ "A-Kairos" ενώ έγινε και παρουσίαση του καταλόγου της εκδήλωσης, ο οποίος εκδόθηκε από την Leucò Art Gallery.

Info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης | 13-30/10 | 6-10 μ.μ.| Είσοδος ελεύθερη 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Clap Prive

Πειραιώς 206
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.

Ο Cacao Rocks μιλά για τη νέα τοιχογραφία του στο Mitsis N’U Piraeus Port και τη σύγχρονη ελληνική street art

Μια συζήτηση με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη για την έμπνευση πίσω από το νέο έργο που κοσμεί το ιστορικό κτίριο στον Πειραιά.

Μια έκθεση "Δια χειρός" Άλεξ Μυλωνά εγκαινιάζεται στην Αθήνα

Το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά εγκαινιάζει την πρώτη έκθεση του αφιερώματος "Τέσσερις Καλλιτέχνιδες, Τέσσερις Στάσεις".

"Tην άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις": Η Ελένη Κανελλοπούλου συνθέτει ένα ανοιξιάτικο σκηνικό από κεραμικά

Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από το ποιητικό έργο του Ελύτη "Εκ Του Πλησίον".

9 στοιχεία που δε γνωρίζετε για το "Ξηρόμερο", την ελληνική εκπροσώπηση στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Ο επιμελητής Πάνος Γιαννικόπουλος γράφει μερικά fun facts για την εικαστική εγκατάσταση που θα εγκαινιαστεί στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας.