"Όμοροι, μόνο ο χώρος θυμάται": Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Στον χώρο του Ιδρύματος θα προβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης το ντοκιμαντέρ "A-Kairos" που έγινε ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ STEFANIA PENNACCHIO ΣΤΙΣ ΣΥΡΑΚΟΥΣΕΣ

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Leucò, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, παρουσιάζει την εκδήλωση "Καιρός/Όμοροι - Μόνο ο χώρος θυμάται, μια συνάντηση μεταξύ Ελλήνων της Ανατολής και Ελλήνων της Δύσης", από μια ιδέα των Βασίλη Βασιλειάδη, Stefania Pennacchio και Jean Blanchaert.

Πρόκειται για μια περιοδεύουσα, διαπολιτισμική εκδήλωση η οποία χωρίζεται σε τρία μέρη, το πρώτο από τα οποία έχει ήδη πραγματοποιηθεί στις Συρακούσες. Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 13 έως τις 30 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στην Κύπρο τον Μάιο του 2023. Στόχος της έκθεσης είναι να προωθήσει τις πολιτιστικές συγγένειες που υπήρχαν ανέκαθεν στη λεκάνη της Μεσογείου.

Stefania Pennacchio

Η Stefania Pennacchio θα παρουσιάσει δύο από τα γλυπτά που εκτέθηκαν στις Συρακούσες και δέκα μεγάλες, έγχρωμες φωτογραφίες, μαζί  με τα υπόλοιπα έργα από την έκθεση. Ο Βασίλης Βασιλειάδης θα παρουσιάσει οκτώ ζωγραφικές εγκαταστάσεις, παραλλαγές των έργων που έλαβαν μέρος στην έκθεση στις Συρακούσες.

Βασίλης Βασιλειάδης

Στον χώρο του Ιδρύματος θα προβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης το ντοκιμαντέρ "A-Kairos" σε σκηνοθεσία της Katrina Eglite, που δημιουργήθηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση και παρουσιάστηκε πρώτη φορά στη διάσκεψη τύπου στο Μιλάνο.

Βασίλης Βασιλειάδης

Το σχέδιο ξεκινά με τη λέξη "Limitrofi", η οποία είναι σύνθετη της λατινικής λέξης limes, δηλαδή σύνορο, και της ελληνικής λέξης "τρέφω". Το σύνορο αντιπροσωπεύει έτσι την άκρη που μας τρέφει και μας προστατεύει, επιτρέποντάς μας να διαμορφώσουμε την ύλη και το χρώμα για να διηγηθούμε την ιστορία. Η διαχείριση των εκθεσιακών χώρων σχεδιάστηκε από τους καλλιτέχνες και τον επιμελητή με τέτοιο τρόπο ώστε να τονιστεί ο δυϊσμός μεταξύ της "χρονικής" συνιστώσας που αντιπροσωπεύουν τα υλικά και κάθετα έργα της Stefania Pennacchio και της "χωρικής και γραμμικής" συνιστώσας των ζωγραφικών έργων του Βασίλη Βασιλειάδη μέσω της κίνησης και της έντασης του χρώματος.

Stefania Pennacchio

Ο Βασίλης Βασιλειάδης γεννήθηκε στη Λευκωσία - Κύπρο το 1972. Σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών "Pietro Vannucci" στην Perugia. Η προσωπική καλλιτεχνική του πορεία είναι το αποτέλεσμα ενός έντονου διαλογισμού και μιας έρευνας που χαρακτηρίζονται εικαστικά από μια αίσθηση ισορροπίας σε ένα γεωμετρικά δομημένο περιβάλλον. Ο Βασιλειάδης θεωρεί το χώρο το κύριο συστατικό της ύπαρξής μας. Μια "κβαντική" τέχνη που έχει την ικανότητα να εμφανίζεται ταυτόχρονα σε διαφορετικούς, παράλληλους χρόνους και να λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά.

Η Stefania Pennacchio είναι καλλιτέχνης αφιερωμένη στην έρευνα και τον πειραματισμό της κεραμικής γλυπτικής. Η καλλιτέχνης αναμειγνύει τη χιλιετή τεχνική γνώση της Μεσογείου με αυτή της εξίσου μακρινής και συναρπαστικής ιαπωνικής τεχνικής του Raku. Τα αγαπημένα της υλικά είναι η απλή και αληθινή γη (κεραμική), τα συμπαγή αλλά και όλκιμα μέταλλα και αρχαίες πέτρες σμιλευμένες από την ιστορία και τις παραδόσεις.

Της έκθεσης προηγήθηκε μια διάσκεψη τύπου στις 21 Σεπτεμβρίου 2022, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, όπου μεταξύ άλλων προβλήθηκε το βίντεο-ντοκιμαντέρ "A-Kairos" ενώ έγινε και παρουσίαση του καταλόγου της εκδήλωσης, ο οποίος εκδόθηκε από την Leucò Art Gallery.

Info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης | 13-30/10 | 6-10 μ.μ.| Είσοδος ελεύθερη 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ξαναδιαβάζοντας τον Νίκο Φωκά μέσα από τις ποιητικές συναντήσεις "Με τα λόγια (γίνεται)"

Η εκδήλωση θα προβάλλεται ταυτόχρονα στην ιστοσελίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και στο κανάλι της στο YouTube.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/11/2022

Δηλώστε συμμετοχή για το Βραβείο Τέχνης 2023 του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη

Το ίδρυμα πραγματοποιεί ανοιχτό κάλεσμα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, προωθώντας έτσι τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και πρωτοπορία.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (28/11-4/12)

Το φαινόμενο της αστικοποίησης, ο γυναικείος ερωτισμός και η σύγχρονη ιταλική τέχνη εξερευνώνται στα εικαστικά πρότζεκτ που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Μια άγνωστη πτυχή του Αλέκου Φασιανού αποκαλύπτεται στην Carwan

Περισσότερα από 100 έργα design που ο ζωγράφος έφτιαξε για την οικογένειά του, σε συνεργασία με επαγγελματίες τεχνίτες, αντανακλούν το πάθος του για τη λεπτομέρεια και την ομορφιά.

Η πρώτη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα

Στο επιβλητικό Αίθριο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας εγκαινιάστηκε, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, από την ΑΕ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η νέα έκθεση "Κλιματική Αλλαγή και Εμείς".

Η διαχρονική δυστοπία του Σάο Πάολο στην έκθεση του Τόλη Τατόλα

Στόχος της έκθεσης είναι να προτρέψει τους θεατές να οραματιστούν ένα αστικό μέλλον, το οποίο θα προκύπτει με τρόπο φυσικό και θα καθοδηγεί κάθε πρωτοβουλία ανάπτυξης που ωφελεί τους κατοίκους των παγκόσμιων αστικών μορφωμάτων.

Ο Jeremiah Day διδάσκει τις στρατηγικές του "Νέου Χορού" με μια δημόσια performance

Θα προηγηθεί εργαστήριο στο Spiti Yoga όπου οι συμμετέχοντες θα αυτοσχεδιάσουν με βάση παρτιτούρες από την Anna Halprin, τον Steve Paxton και τη Simone Forti