"Παράλληλες μεταλλάξεις": Οι κρυπτογραφημένες βιωματικές ιστορίες της Ράνιας Σχορετσανίτη

Χρησιμοποιώντας μόνο ένα σχήμα, το τραπέζιο, η Σχορετσανίτη συνθέτει πολύπλοκα γεωμετρικά συμπλέγματα που παίζουν με την οπτική αντίληψη.

Παράλληλες μεταλάξεις

H Mamush Gallery εγκαινιάζει την ατομική έκθεση της εικαστικού Ράνιας Σχορετσανίτη, με τίτλο "Παράλληλες μεταλλάξεις". 

Η Ράνια Σχορετσανίτη παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Αθήνα μια ολοκληρωμένη σειρά των εντυπωσιακών επίτοιχων και ελεύθερων γλυπτών έργων της. Η εικαστικός εκπλήσσει τόσο με τα εμπνευσμένα έργα της όσο και με την εξαιρετική Ακαδημαϊκή κατάρτισή της.

Παράλληλες μεταλάξεις

Παρουσιάζονται πρόσφατα έργα, ανάγλυφα και περίοπτα γλυπτά καθώς και μονοχρωματικές συνθέσεις σε χαρτί που χαρακτηρίζονται για τη μορφολογική τους συνοχή. Χρησιμοποιώντας μόνο ένα σχήμα, το τραπέζιο, το οποίο επαναλαμβάνει, σε διαφορετικά μεγέθη και προοπτικές, η Σχορετσανίτη συνθέτει πολύπλοκα γεωμετρικά συμπλέγματα που παίζουν με την οπτική αντίληψη.

Παράλληλες μεταλάξεις

Παράλληλες μεταλάξεις

Όπως γράφει η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων, Μπία Παπαδοπούλου, "Οι ιδιόρρυθμες αυτές κατασκευές εξελίσσονται σε περίοπτα γλυπτά που καταλαμβάνουν τον πραγματικό χώρο. Με τον πολλαπλασιασμό των σημείων θέασης του έργου, η ψευδαίσθηση εντείνεται και το παιχνίδι μεταξύ απουσίας-παρουσίας, κενού- πλήρους κορυφώνεται. Με την κίνηση του θεατή, τα τρισδιάστατα τραπέζια μεταλλάσσονται σε νέα σχήματα˙ ανάλογα με την οπτική γωνία, σμίγουν και αραιώνουν, από συμπαγείς όγκοι μεταμορφώνονται σε διαπερατούς και τανάπαλιν… Η καλλιτέχνις μετατρέπει τους θεατές σε ενεργούς δέκτες και ιδιότυπους συν- δημιουργούς, αξιοποιώντας την υποκειμενική πλάνη της όρασης".

Παράλληλες μεταλάξεις

Τα έργα αφηγούνται αφηρημένες κρυπτογραφημένες βιωματικές ιστορίες. Οι τίτλοι διεγείρουν τον νου: "Τιμωρία", "Υποταγή", "Προσευχή", "Άγγελος", "Ζωή".  Μέσα από την ποίηση και την πνευματικότητα της γεωμετρίας, η Σχορετσανίτη μιλάει για την ανθρώπινη υπέρβαση και τον εξαγνισμό της ψυχής, υμνώντας ταυτόχρονα την πανδαισία της ζωής.

Εγκαίνια: 20/10 (8 μ.μ.)

Info: Mamush Gallery Μπενάκειο Εμπορικό Κέντρο | 20-31/10 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. - 4 μ.μ., Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. - 9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου προσκαλεί την ελληνική πολιτεία για την ολοκλήρωση του βραβευμένου Μνημείου Εθνικής Ενότητας

Το γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου που βραβεύτηκε στον διαγωνισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών το 1985 για την ανέγερση Μνημείου Εθνικής Αντίστασης στο Γοργοπόταμο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/12/2022

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (5-11/12)

Χορός, NFTs και πολυμεσικές ομαδικές αφηγήσεις στα εικαστικά project που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Ξενάγηση στην Υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού

Μια κυριακάτικη βόλτα σε ένα πρότυπο πολιτιστικό αστικό πάρκο με σημαντικά εκθέματα σύγχρονης τέχνης.

Στον νέο του εκθεσιακό κύκλο, το ΕΜΣΤ εξερευνά την "αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας"

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του μουσείου, Κατερίνα Γρέγου, επιμελείται τη μεγάλη ομαδική έκθεση "Modern Love" η οποία μελετά την αγάπη και τους στενούς ανθρώπινους δεσμούς στα χρόνια του ύστερου καπιταλισμού, της παγκοσμιοποίησης, της ψηφιακής διασύνδεσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

34 σύγχρονοι εικαστικοί δημιουργούν έργα με αφετηρία το κόκκινο χρώμα

Συνεχίζονται οι 6 + 1 ομαδικές εκθέσεις που πλαισιώνουν το project "Ουράνιο τόξο - Rainbow".

"The Drawing Project": Το σχέδιο ως αυτοτελές μέσο έκφρασης

Τετρακόσια περίπου έργα, συγκομιδή της εργασίας του Νίκου Κυριακόπουλου τα τελευταία τρία χρόνια, παρουσιάζονται υπό την μορφή μιας εγκατάστασης που προσομοιάζει σε ένα γιγάντιο τετράδιο σχεδίων.

Κλιματική Αλλαγή και Εμείς: Η πρώτη μόνιμη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας δημιούργησε την πρώτη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα, με σκοπό να αντιληφθούμε τις συνέπειές της, τον βαθμό στον οποίο μας επηρεάζουν, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να βοηθήσει.