"Παράλληλες μεταλλάξεις": Οι κρυπτογραφημένες βιωματικές ιστορίες της Ράνιας Σχορετσανίτη

Χρησιμοποιώντας μόνο ένα σχήμα, το τραπέζιο, η Σχορετσανίτη συνθέτει πολύπλοκα γεωμετρικά συμπλέγματα που παίζουν με την οπτική αντίληψη.

Παράλληλες μεταλάξεις

H Mamush Gallery εγκαινιάζει την ατομική έκθεση της εικαστικού Ράνιας Σχορετσανίτη, με τίτλο "Παράλληλες μεταλλάξεις". 

Η Ράνια Σχορετσανίτη παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Αθήνα μια ολοκληρωμένη σειρά των εντυπωσιακών επίτοιχων και ελεύθερων γλυπτών έργων της. Η εικαστικός εκπλήσσει τόσο με τα εμπνευσμένα έργα της όσο και με την εξαιρετική Ακαδημαϊκή κατάρτισή της.

Παράλληλες μεταλάξεις

Παρουσιάζονται πρόσφατα έργα, ανάγλυφα και περίοπτα γλυπτά καθώς και μονοχρωματικές συνθέσεις σε χαρτί που χαρακτηρίζονται για τη μορφολογική τους συνοχή. Χρησιμοποιώντας μόνο ένα σχήμα, το τραπέζιο, το οποίο επαναλαμβάνει, σε διαφορετικά μεγέθη και προοπτικές, η Σχορετσανίτη συνθέτει πολύπλοκα γεωμετρικά συμπλέγματα που παίζουν με την οπτική αντίληψη.

Παράλληλες μεταλάξεις

Παράλληλες μεταλάξεις

Όπως γράφει η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων, Μπία Παπαδοπούλου, "Οι ιδιόρρυθμες αυτές κατασκευές εξελίσσονται σε περίοπτα γλυπτά που καταλαμβάνουν τον πραγματικό χώρο. Με τον πολλαπλασιασμό των σημείων θέασης του έργου, η ψευδαίσθηση εντείνεται και το παιχνίδι μεταξύ απουσίας-παρουσίας, κενού- πλήρους κορυφώνεται. Με την κίνηση του θεατή, τα τρισδιάστατα τραπέζια μεταλλάσσονται σε νέα σχήματα˙ ανάλογα με την οπτική γωνία, σμίγουν και αραιώνουν, από συμπαγείς όγκοι μεταμορφώνονται σε διαπερατούς και τανάπαλιν… Η καλλιτέχνις μετατρέπει τους θεατές σε ενεργούς δέκτες και ιδιότυπους συν- δημιουργούς, αξιοποιώντας την υποκειμενική πλάνη της όρασης".

Παράλληλες μεταλάξεις

Τα έργα αφηγούνται αφηρημένες κρυπτογραφημένες βιωματικές ιστορίες. Οι τίτλοι διεγείρουν τον νου: "Τιμωρία", "Υποταγή", "Προσευχή", "Άγγελος", "Ζωή".  Μέσα από την ποίηση και την πνευματικότητα της γεωμετρίας, η Σχορετσανίτη μιλάει για την ανθρώπινη υπέρβαση και τον εξαγνισμό της ψυχής, υμνώντας ταυτόχρονα την πανδαισία της ζωής.

Εγκαίνια: 20/10 (8 μ.μ.)

Info: Mamush Gallery Μπενάκειο Εμπορικό Κέντρο | 20-31/10 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. - 4 μ.μ., Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. - 9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ανακαλύψτε την κυπριακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το ΕΑΜ διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην κυπριακή συλλογή του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/07/2024

Παραδοσιακές νησιώτικες και ηπειρώτικες ενδυμασίες στο Φεστιβάλ Βωβούσας

Η φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Τατάκη παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας.

Η δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού για την παραίτηση του Προέδρου του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου

Η Λίνα Μενδώνη σχολίασε την παραίτηση, απαντώντας στην ερώτηση της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κυριακής Μάλαμα "Τι συμβαίνει τελικά με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο;".

Μια διαφορετική έκθεση ρούχων από την Κυριακή Χριστακοπούλου

Στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη" Δήμου Αθηναίων θα βρίσκεται η έκθεση "Φορώντας μύθους… και φουστάνια αδειανά".

Νέες αφίξεις στο Cycladic Shop με αφορμή την έκθεση της Cindy Sherman

Η νέα συλλογή του πωλητηρίου του μουσείου είναι εμπνευσμένη από την έκθεση για τη διάσημη Αμερικανίδα φωτογράφο.

Η ποίηση του Άγγελου Σικελιανού εμπνέει σύγχρονους εικαστικούς

Λίγο πριν το τέλος Ιουλίου η έκθεση "Άγγελος Αλαφροΐσκιωτος" θα συνεχίσει να δέχεται επισκέπτες, με ελεύθερη είσοδο.

Η έκθεση "Αν" είναι ένα αλληγορικό ταξίδι για την παιδικότητα και τον ερωτισμό

Η καλλιτέχνιδα Αννίτα Χριστοφίδου εγκαινιάζει ένα νέο πρότζεκτ στη Σύρο.