Πρόγραμμα Φιλοξενίας για νέους επιμελητές και θεωρητικούς τέχνης

Το Πρόγραμμα υλοποιείται με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Η άλλη Αρκαδία» και την οικονομική υποστήριξη και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πρόγραμμα Φιλοξενίας Ακαδημαϊκής και Επιμελητικής Έρευνας Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης

Το Πανεπιστήμιο Ιστορίας της ΤέχνηςThe Courtauld Institute of Art του Λονδίνου, και η Συλλογή Σωτήρη Φέλιου συνεργάζονται για πρώτη φορά σε "Πρόγραμμα Φιλοξενίας Ακαδημαϊκής και Επιμελητικής Έρευνας Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης". 

Η σύμπραξη αυτή έχει ως στόχο τη δημιουργία καναλιών υποστήριξης για νέους επιμελητές και θεωρητικούς τέχνης, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ακαδημαϊκής έρευνας γύρω από την σύγχρονη ελληνική τέχνη και τη σύνδεση της με τη διεθνή εικαστική σκηνή.

Το Πρόγραμμα Φιλοξενίας απευθύνεται σε διδακτορικούς, μεταπτυχιακούς και τριτοετείς φοιτητές με ακαδημαϊκό υπόβαθρο στην επιμέλεια, ιστορία και θεωρία της τέχνης και δίνει την ευκαιρία να εμπλουτίσουν την έρευνα τους σχετικά με τη σύγχρονη ελληνική τέχνη, μέσα από τη συναναστροφή τους με τα έργα της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου, συναντήσεις με καλλιτεχνικούς δημιουργούς, κοινότητες και πολιτιστικούς φορείς του εικαστικού χώρου της Αθήνας.

Το Πρόγραμμα λαμβάνει χώρα δύο φορές το χρόνο με έναν συμμετέχοντα κάθε φορά, συντίθεται δε από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις: την ερευνητική-ακαδημαϊκή κατεύθυνση (Μάρτιος/Απρίλιος) με προοπτική εκπόνησης ενός κειμένου και την επιμελητική κατεύθυνση (Σεπτέμβριος/Οκτώβριος) με προοπτική επιμέλειας ενός έργου (project). H διάρκεια του προγράμματος είναι 6 εβδομάδες και ο συμμετέχων φοιτητής θα διαμένει στην Kυψέλη.

Oι αιτήσεις των συμμετεχόντων για τη δεύτερη φάση του προγράμματος (Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 2022) κρίθηκαν από κοινή επιτροπή που αποφάσισε για τις αιτήσεις των συμμετεχόντων και συντίθεται από τους: Deborah Swallow, Πρύτανης, The Courtauld Institute of Art, Anna Somers Cocks OBE, Ιδρυτής της "Arts Newspaper", Caroline Levitt, Διευθύντρια του Τμήματος Ιστορίας της Τέχνης, The Courtauld Institute of Art, Ελισάβετ Πλέσσα, ιστορικός τέχνης-επιμελήτρια, Δάφνη Πολίτη, Υπεύθυνη Σχεδιασμού και Επίβλεψη Υλοποίησης Προγράμματος Φιλοξενίας.

Για το Πρόγραμμα Φιλοξενίας Σεπτεμβρίου/Οκτωβρίου 2022 επελέγη ο Kirk H. Testa, ο οποίος ολοκλήρωσε το 2019 τις σπουδές του στην Ιστορία της Τέχνης και στην Φιλοσοφία στο Κολέγιο Vassar (Poughkeepsie, Νέα Υόρκη)  και το καλοκαίρι του 2022 αποφοίτησε από το The Courtauld Institute of Art, Λονδίνο με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης. Η έρευνα του εστιάζει στην παγκόσμια εννοιολογική τέχνη, καθώς και τη διασταύρωση του μέσου της ζωγραφικής με το ψηφιακό χώρο.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, ο Kirk θα ολοκληρώσει την επιμελητική κατεύθυνση του Προγράμματος, όπου θα αναπτύξει την έρευνα του καταλήγοντας στην παρουσίαση μίας έκθεσης στο χώρο "16 Φωκίωνος Νέγρη".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του "Βrown Acropol" από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην έκθεση "Μόδα και Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004 – Παρίσι 2024"

Η Υπουργός Τουρισμού τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η επιρροή των Ολυμπιακών Αγώνων στη μόδα είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς δημιουργεί τάσεις, επηρεάζει και εμπνέει σχεδιαστές σε όλο τον κόσμο.

Προκήρυξη διαγωνισμού για το Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη 2023 από τον Δήμο Αθηναίων

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε συγγραφείς ιστορικών, λαογραφικών, γλωσσολογικών και άλλων έργων που αναφέρονται στην ιστορία και τον πολιτισμό των Δωδεκανήσων.

"Travelogue": Η ελληνική κουλτούρα του DIY

Μια νέα έκδοση από τις papairlines παρουσιάζει το βιβλιοπωλείο Hyper Hypo.

Υπουργείο Πολιτισμού: Το 2024 αφιερωματικό έτος στον Λόρδο Βύρωνα

Η Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε την έκθεση "Ο Μπάυρον και η Ελλάδα", την οποία συνδιοργάνωσαν η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Βυρώνειο Κτήριο.

Αποστολή στη Μπιενάλε Βενετίας 2024: τα εθνικά περίπτερα που ξεχωρίσαμε

Ανταπόκριση από τις εθνικές συμμετοχές της 60ης κορυφαίας εικαστικής διοργάνωσης που συντονίζονται με το σκεπτικό της κεντρικής έκθεσης "Ξένοι Παντού" και από το "Ξηρόμερο/Dryland".

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (22-28/4)

Μια ομάδα δημιουργών τιμά τον Στέλιο Φαϊτάκη, ο Κώστας Τσόκλης διερευνά τα σύγχρονα ΜΜΕ, και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.