Ο Γεράσιμος Κανάκης επιχειρεί μια πνευματική προσέγγιση της ανθρώπινης μορφής

19 ελαιογραφίες σε καμβά παρουσιάζονται στην στην αίθουσα τέχνης Περί Τεχνών Καρτέρης.

Γεράσιμος Κανάκης

O Γεράσιμος Κανάκης, στη δεύτερη ατομική του έκθεση στην αίθουσα τέχνης Περί Τεχνών Καρτέρης, παρουσιάζει 19 ελαιογραφίες σε καμβά με θέμα την πνευματική προσέγγιση της ανθρώπινης μορφής, καθώς και την εμφάνιση του τοπίου στη ζωγραφική του.

Γεράσιμος Κανάκης
Αναζήτηση, λάδι σε καμβά, 115 x 120 cm, 2022
Γεράσιμος Κανάκης
Άνοδος, λάδι σε καμβά, 115 x 140 cm, 2022

Όπως σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης η επιμελήτριά της, Ελισάβετ Πλέσσα: "Τα πορτρέτα αυτά φέρουν το ήδη γνώριμο προσωπικό ιδίωμα του Κανάκη, με τα στιλιζαρισμένα ωοειδή πρόσωπα και τους ψηλόλιγνους, ιερατικούς σωματότυπους, που κάποτε φέρουν έντονα γλυπτικά στοιχεία, τόσο στη φυσιογνωμία όσο και στη στάση τους. Κυρίως, όμως, διαφαίνεται και εδώ ο ρυθμιστικός ρόλος του φωτός, το οποίο διαμορφώνει όσο και εξαϋλώνει τα εικονιζόμενα, εισάγοντας το στοιχείο της πνευματικότητας που αποτελεί πάγιο ζητούμενο στη ζωγραφική του Κανάκη. Το τοπίο, που εισέρχεται τώρα δυναμικά στη ζωγραφική του Κανάκη, είναι και αυτό ένα δημιούργημα του νου, ακόμα και όταν η απεικόνισή του έχει για αφετηρία της τοποθεσίες οικείες στον καλλιτέχνη. Οι δρόμοι, τα μονοπάτια, τα δέντρα, τα στάχυα χαρακτηρίζουν την εικονογραφία των τοπίων αυτών και έχουν για κοινό τους στοιχείο μια έντονα χειρονομιακή ζωγραφικότητα. Στρόβιλλοι και χείμαρροι από πινελιές προδίδουν την κίνηση του χεριού και αυτονομούνται από το θέμα το οποίο την ίδια στιγμή περιγράφουν, αγγίζοντας το πεδίο της αφαίρεσης – από το σώμα στο πνεύμα".

Εγκαίνια: 13/10 (6-10 μ.μ.)

Info: Περί Τεχνών Καρτέρης | 13/10-19/11 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. - 8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. - 2.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Λυκαυγές, λάδι σε καμβά, 85 x 120 cm, 2021 
​​​

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Περιτεχνών Καρτέρης

Ηροδότου 5, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Σπάνιες συλλογές ψηφιακών έργων στην έκθεση "Above Olympus to the Dogstar"

Οι παράλληλοι κόσμοι των "Above Olympus" και του Τζόναθαν Βόιντ συναντιούνται σε είκοσι ειδικές οθόνες για NFTs.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/12/2022

NFT Ελλήνων καλλιτεχνών στη Ζουμπουλάκη

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη, ένας χώρος με ιστορία 50 ετών, πρωτοπορεί για μία ακόμη φορά, υποστηρίζοντας την ψηφιακή τέχνη.

Η τέχνη μπαίνει στο "Αίνιγμα του Δάσους"

Εικαστικοί καλλιτέχνες, επιμελητές, θεωρητικοί αλλά και τροφοσυλλέκτες-τροφοσυνθέτες επισκέπτονται το "Αίνιγμα του Δάσους" μέσα από δικές τους εμπειρίες, έργα και αναζητήσεις.

"Time of Wonder": Σύγχρονοι καλλιτέχνες εμπνέονται από τη μαγεία των Χριστουγέννων

Παράλληλα, στον πρώτο όροφο της Γκαλερί Σκουφά θα παρουσιαστούν έργα από το ντεπό, γνωστών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Εγκλεισμοί: Eπισκεφτήκαμε την εικαστική έκθεση στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

48 Έλληνες καλλιτέχνες συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση με έργα που εξετάζουν τις έννοιες του εγκλεισμού και του απόλυτου ελέγχου, σε μία από τις εκθέσεις της χρονιάς.

Ένα τρίπτυχο εκθέσεων για τη Μικρασιατική Καταστροφή στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων φιλοξενεί στον εμβληματικό χώρο του Πρώην Δημοσίου Καπνεργοστασίου 3 εκθέσεις που μιλούν για τις διαφορετικές όψεις ενός κομβικού για τον Ελληνισμό γεγονότος.

Τα "Lifescapes" του Βαγγέλη Βαγγελάτου σκιαγραφούν στιγμιότυπα του "ευ ζην"

Στη νέα του έκθεση, ο Βαγγέλης Βαγγελάτος μάς μεταφέρει σε ένα κόσμο συνειρμών, καθημερινών παρατηρήσεων και ερμηνειών των παραστάσεων της ζωής.