"Ενισχύοντας τις πολιτιστικές συνεργασίες XR" στο Metalogues

Μια σειρά ξεχωριστών εικαστικών εμπειριών με το βλέμμα στο μέλλον.

Metalogues

Το πρόγραμμα Metalogues 2022 εκτυλίσσεται σε 3 μέρη καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, με στόχο να εξερευνήσει και να ενθαρρύνει νέες συνεργασίες και εφαρμογές Διευρυμένης Πραγματικότητας (XR) στο χώρο των τεχνών και του πολιτισμού. Το τρίτο μέρος του προγράμματος ολοκληρώνεται με τη ζωντανή παρουσίαση των τεσσάρων έργων Διευρυμένης Πραγματικότητας (XR) που υποστήριξε το πρόγραμμα από τους δημιουργούς τους στην έκθεση νέας τεχνολογίας Beyond που διεξάγεται από την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου έως και το Σάββατο 1 Οκτωβρίου στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. 

Το Μetalogues συμμετέχει στην έκθεση με παρουσιάσεις και ολοήμερες επιδείξεις των έργων που προέκυψαν από τη συμμετοχή καλλιτεχνών, πολιτιστικών φορέων και εταιρειών παραγωγής XR στο πρόγραμμα. Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν μια μοναδική ευκαιρία εμβύθισης στις ιδέες έξι Ελλήνων και Ελληνίδων καλλιτεχνών μέσα από γυαλιά Εικονικής Πραγματικότητας (VR) στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο του προγράμματος. Κάθε έργο αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία που εμπνεύστηκαν οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες και υλοποίησαν σε συνεργασία με εταιρείες παραγωγής XR από την Ευρώπη:

-Etude for Virtual Space
Καλλιτέχνης: ΑλέξανδροςΣπύρου, Delian Academy for New Music
Εταιρεία XR: Cooperative Innovations, ΗνωμένοΒασίλειο

- Is This My Body?
Καλλιτέχνης: Ειρήνη Λαμπίρη 
Εταιρεία XR:  EL-GABAL, Γαλλία

- Hidden
Καλλιτέχνης: Έφη Παναγούλα, Σοφία Καλαμάκη
Εταιρεία XR: MALVI, Ελλάδα

- Explore Gauguin
Καλλιτέχνης: MαρίαΤερψίδου, Δρ Μαρκέλλα-Ελπίδα Τσίχλα 
Εταιρεία XR: Cooperative Innovations, Ηνωμένο Βασίλειο

Τις εμπειρίες των έργων πλαισιώνει ένα πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων που διεξάγονται στο stand του προγράμματος Metalogues, καθώς και στην ανοιχτή σκηνή του Περιπτέρου 14. 

Παρασκευή 30/9 (5.30 μ.μ-6 μ.μ)
Στην ομιλία του με θέμα A Billion People in aBox: The Cultural Exchange of the Metaverse, ο Daniel Colaianni, Διευθύνων Σύμβουλος της Ακαδημίας Διεθνούς Διευρυμένης Πραγματικότητας – AIXR, διερευνά τον πολιτιστικό αντίκτυπο του Metaverse-ενός εικονικού κόσμου που περιλαμβάνει όλη την ανθρωπότητα - και εμβαθύνει σε νέες παράγωγες προκλήσεις, όπως η προστασία της ελευθερίας του λόγου σε κλίμακα, η ενσωμάτωση του Metaverse στη λειτουργία οργανισμών, καθώς και οι δεξιότητες αλλά και η υποστήριξη που απαιτούνται για να ανθίσουν πραγματικά οι δημιουργοί.

Σάββατο 1/10 (3 μ.μ-6 μ.μ)
Η καλλιτεχνική ομάδα Die Wolke από τη Θεσσαλονίκη, συμμετέχει στο παράλληλο πρόγραμμα Metalogues 2022 με τις ακόλουθες εκδηλώσεις: 

-Δtopia: μια υβριδική performance σύγχρονου χορού βασισμένης στην ηλεκτρονική αλληλεπίδραση κίνησης και ήχου.

- Sound and body conversing: Μια σύντομη επισκόπηση των μεθοδολογιών διασύνδεσης κίνησης και ήχου σε δημιουργικά πλαίσια από τον DaniJos, καλλιτεχνικό διευθυντή Die Wolke

- Stream: city: Έναδιαδραστικόέργοκίνησης-ήχουβασισμένουσεαισθητήρες σώματος. Οι επισκέπτες του έργου φορούν περικάρπια με ασύρματους αισθητήρες και παράγουν ήχο με βάση τηνκίνηση.

Το Metalogues είναι μια πρωτοβουλία του Goethe-Institut Thessaloniki που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το δημιουργικό γραφείο Malvi, υποστηρίζεται από την Ακαδημία Διεθνούς Διευρυμένης Πραγματικότητας και τη ΔΕΘ-Helexpo, και χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

Τόπος επιδείξεων: Stand 11, Περίπτερο 14, Beyond Expo, ΔΕΘ | Ώρες επισκέψεων: 29/9: 10 π.μ-8 μ.μ, 30/9, 10 π.μ - 8 μ.μ, 1/10, 10 π.μ-6 μ.μ metalogues.eu.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει πρώτη φορά μέρος της συλλογής της για τη Μαρία Κάλλας

Οι επισκέπτριες και οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν μια μεγάλη ποικιλία εκδόσεων για την Κάλλας -από μυθιστορηματικές βιογραφίες και μελέτες έως κόμικς και βιβλία μαγειρικής- σε πάρα πολλές γλώσσες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/11/2023

Έκθεση - αφιέρωμα στον Michael Schmidt, έναν από τους πιο σημαντικούς μεταπολεμικούς φωτογράφους της Γερμανίας

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 163 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, τόσο του ίδιου του Schmidt όσο και φωτογραφίες από ντοκουμέντα και υλικό από αρχεία και εφημερίδες, τα οποία ξαναφωτογράφισε.

Μαθαίνουμε για τη ζωή του Στάθη Λιβαθινού μέσα από το βιβλίο του που παρουσιάζεται στον Ιανό της Αθήνας

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Ιανό και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του Ιανού.

Διαβάσαμε το γκράφικ νόβελ του Soloup "Ζορμπάς. Πράσινη πέτρα ωραιοτάτη" του Νίκου Καζαντζάκη

Ο σεναριογράφος και σκιτσογράφος μεταφέρει στο χαρτί ένα από τα πιο επιτυχημένα, επιδραστικά και χαρακτηριστικά βιβλία του Καζαντζάκη.

Η ΕΒΕ παρουσιάζει ένα εκθεσιακό αφιέρωμα για την εικαστική δραστηριότητα του Μάρκου Καμπάνη

Το δημιουργικό οδοιπορικό του ζωγράφου, από τις αρχές του 1990, όταν πρωτοπήγε στο Άγιον Όρος, μέχρι σήμερα εκφράζεται με ποικίλα μέσα, συνδέοντας τις πιο παραδοσιακές τεχνικές με τα σύγχρονα εικαστικά εργαλεία.

"Επιφάνειες, οδηγίες χρήσης": Η Ρένα Παπασπύρου μετατρέπει τις απαιτήσεις της καθημερινότητας σε καλλιτεχνικό πεδίο δημιουργίας

Η έκθεση είναι η πρώτη μίας σειράς δράσεων που ανήκουν στο νέο πρόγραμμα του Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου με τίτλο "Ενδιάμεσος Χώρος".

Εικαστική έκθεση και θεματικό συνέδριο στο πλαίσιο του προγράμματος "Τέχνη, μια σιωπηλή επανάσταση"

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός πεδίου συζήτησης για την αντιμετώπιση της βίας, της κακοποίησης και του εκφοβισμού.