"Ενισχύοντας τις πολιτιστικές συνεργασίες XR" στο Metalogues

Μια σειρά ξεχωριστών εικαστικών εμπειριών με το βλέμμα στο μέλλον.

Metalogues

Το πρόγραμμα Metalogues 2022 εκτυλίσσεται σε 3 μέρη καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, με στόχο να εξερευνήσει και να ενθαρρύνει νέες συνεργασίες και εφαρμογές Διευρυμένης Πραγματικότητας (XR) στο χώρο των τεχνών και του πολιτισμού. Το τρίτο μέρος του προγράμματος ολοκληρώνεται με τη ζωντανή παρουσίαση των τεσσάρων έργων Διευρυμένης Πραγματικότητας (XR) που υποστήριξε το πρόγραμμα από τους δημιουργούς τους στην έκθεση νέας τεχνολογίας Beyond που διεξάγεται από την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου έως και το Σάββατο 1 Οκτωβρίου στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. 

Το Μetalogues συμμετέχει στην έκθεση με παρουσιάσεις και ολοήμερες επιδείξεις των έργων που προέκυψαν από τη συμμετοχή καλλιτεχνών, πολιτιστικών φορέων και εταιρειών παραγωγής XR στο πρόγραμμα. Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν μια μοναδική ευκαιρία εμβύθισης στις ιδέες έξι Ελλήνων και Ελληνίδων καλλιτεχνών μέσα από γυαλιά Εικονικής Πραγματικότητας (VR) στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο του προγράμματος. Κάθε έργο αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία που εμπνεύστηκαν οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες και υλοποίησαν σε συνεργασία με εταιρείες παραγωγής XR από την Ευρώπη:

-Etude for Virtual Space
Καλλιτέχνης: ΑλέξανδροςΣπύρου, Delian Academy for New Music
Εταιρεία XR: Cooperative Innovations, ΗνωμένοΒασίλειο

- Is This My Body?
Καλλιτέχνης: Ειρήνη Λαμπίρη 
Εταιρεία XR:  EL-GABAL, Γαλλία

- Hidden
Καλλιτέχνης: Έφη Παναγούλα, Σοφία Καλαμάκη
Εταιρεία XR: MALVI, Ελλάδα

- Explore Gauguin
Καλλιτέχνης: MαρίαΤερψίδου, Δρ Μαρκέλλα-Ελπίδα Τσίχλα 
Εταιρεία XR: Cooperative Innovations, Ηνωμένο Βασίλειο

Τις εμπειρίες των έργων πλαισιώνει ένα πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων που διεξάγονται στο stand του προγράμματος Metalogues, καθώς και στην ανοιχτή σκηνή του Περιπτέρου 14. 

Παρασκευή 30/9 (5.30 μ.μ-6 μ.μ)
Στην ομιλία του με θέμα A Billion People in aBox: The Cultural Exchange of the Metaverse, ο Daniel Colaianni, Διευθύνων Σύμβουλος της Ακαδημίας Διεθνούς Διευρυμένης Πραγματικότητας – AIXR, διερευνά τον πολιτιστικό αντίκτυπο του Metaverse-ενός εικονικού κόσμου που περιλαμβάνει όλη την ανθρωπότητα - και εμβαθύνει σε νέες παράγωγες προκλήσεις, όπως η προστασία της ελευθερίας του λόγου σε κλίμακα, η ενσωμάτωση του Metaverse στη λειτουργία οργανισμών, καθώς και οι δεξιότητες αλλά και η υποστήριξη που απαιτούνται για να ανθίσουν πραγματικά οι δημιουργοί.

Σάββατο 1/10 (3 μ.μ-6 μ.μ)
Η καλλιτεχνική ομάδα Die Wolke από τη Θεσσαλονίκη, συμμετέχει στο παράλληλο πρόγραμμα Metalogues 2022 με τις ακόλουθες εκδηλώσεις: 

-Δtopia: μια υβριδική performance σύγχρονου χορού βασισμένης στην ηλεκτρονική αλληλεπίδραση κίνησης και ήχου.

- Sound and body conversing: Μια σύντομη επισκόπηση των μεθοδολογιών διασύνδεσης κίνησης και ήχου σε δημιουργικά πλαίσια από τον DaniJos, καλλιτεχνικό διευθυντή Die Wolke

- Stream: city: Έναδιαδραστικόέργοκίνησης-ήχουβασισμένουσεαισθητήρες σώματος. Οι επισκέπτες του έργου φορούν περικάρπια με ασύρματους αισθητήρες και παράγουν ήχο με βάση τηνκίνηση.

Το Metalogues είναι μια πρωτοβουλία του Goethe-Institut Thessaloniki που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το δημιουργικό γραφείο Malvi, υποστηρίζεται από την Ακαδημία Διεθνούς Διευρυμένης Πραγματικότητας και τη ΔΕΘ-Helexpo, και χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

Τόπος επιδείξεων: Stand 11, Περίπτερο 14, Beyond Expo, ΔΕΘ | Ώρες επισκέψεων: 29/9: 10 π.μ-8 μ.μ, 30/9, 10 π.μ - 8 μ.μ, 1/10, 10 π.μ-6 μ.μ metalogues.eu.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

34 σύγχρονοι εικαστικοί δημιουργούν έργα με αφετηρία το κόκκινο χρώμα

Συνεχίζονται οι 6 + 1 ομαδικές εκθέσεις που πλαισιώνουν το project "Ουράνιο τόξο - Rainbow".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/12/2022

"The Drawing Project": Το σχέδιο ως αυτοτελές μέσο έκφρασης

Τετρακόσια περίπου έργα, συγκομιδή της εργασίας του Νίκου Κυριακόπουλου τα τελευταία τρία χρόνια, παρουσιάζονται υπό την μορφή μιας εγκατάστασης που προσομοιάζει σε ένα γιγάντιο τετράδιο σχεδίων.

Κλιματική Αλλαγή και Εμείς: Η πρώτη μόνιμη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας δημιούργησε την πρώτη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα, με σκοπό να αντιληφθούμε τις συνέπειές της, τον βαθμό στον οποίο μας επηρεάζουν, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να βοηθήσει.

Ένα ομαδικό καλλιτεχνικό show εξερευνά την έννοια του ιριδισμού

Μέσα από την πολυχρωμία και την πολυμορφία των έργων τους οι καλλιτέχνες μιλούν για έναν συγκεκριμένο συναισθηματικό ιριδισμό.

"Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους": Ξεναγήσεις από τους καλλιτέχνες της έκθεσης

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τους ίδιους τους καλλιτέχνες να μιλούν για τα έργα τους, καθώς και για τον Φώτη Κόντογλου και την επιρροή που τους άσκησε.

"Πρόσωπο - Ζώο - Πράγμα": Ένα διαχρονικό παιχνίδι γίνεται αφορμή για μια πολυμεσική έκθεση

Η Στέφανι Ίρις Οράτη διερευνά το πραγματικό, το αυτοσχέδιο και τις περσινές διακοπές.

"good spaces left": Τι μυστικά κρύβει η πλατεία των Εξαρχείων;

Το cross section archive παρουσιάζει την έκθεση της Anu Vahtra, σηματοδοτώντας και την έναρξη της ετήσιας θεματικής του κέντρου για το 2022-23, "Ιστορία σε Πραγματικό Χρόνο".