"Τα παιδιά της Ριτσώνας": Βλαδίμηρος Κυριακίδης και Έφη Μουρίκη γεμίζουν χρώμα το Ίδρυμα Κακογιάννη

Tα έργα της έκθεσης θα πωληθούν σε συμβολική τιμή και τα έσοδα θα πάνε στα παιδιά της Ριτσώνας.

Τα παιδιά της Ριτσώνας

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με δυο ευαισθητοποιημένους κοινωνικά καλλιτέχνες, την Έφη Μουρίκη και τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη, διοργανώνουν μια ιδιαίτερη έκθεση ζωγραφικής με θέμα "Τα παιδιά της Ριτσώνας” από τις 3 έως τις 11 Οκτωβρίου στον Εκθεσιακό Χώρο του Ιδρύματος.

Οι έφηβες από το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων της Ριτσώνας δίνουν χρώμα στη ζωή τους μέσω της τέχνης και διέξοδο στους φόβους τους αποτυπώνοντάς τους στους καμβάδες. Εκφράζονται, δημιουργούν κι υψώνουν τη φωνή τους, έχοντας πάντα στραμμένο το βλέμμα προς τον ανοιχτό ορίζοντα ενώ δίνουν στις ελπίδες τους φτερά για να πετούν πάνω από τους τοίχους, τα όρια και τα σύνορα και να ξεχνούν έτσι τον εγκλεισμό και τα βάσανα τους.

Τα παιδιά της Ριτσώνας

Η τέχνη άλλωστε δεν έχει σύνορα. Μόνο πρόσφορα εδάφη έχει. Ο καμβάς γίνεται και δρόμος γι’αυτές. Δρόμος προς την ελευθερία, δρόμος μακριά από τον πόνο, το φόβο, την αβεβαιότητα, την απελπισία. Όποιον δρόμο δεν μπορούν να τον βαδίσουν τον ζωγραφίζουν. Τα τελάρα μετατρέπονται σε παράθυρα. Προς άλλους κόσμους. Καλύτερους, ομορφότερους, πιο φωτεινούς.

Τα παιδιά της Ριτσώνας

Γι’ αυτές η τέχνη είναι απόδραση από την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά και ο σκοπός τους είναι να γίνουν επιτέλους ορατές, οι ίδιες,οι εμπειρίες τους, οι κακουχίες τους, οι σκέψεις τους, οι ελπίδες και οι προσδοκίες τους. Αλλά μέσω αυτής επιτυγχάνουν και κάτι άλλο παράλληλα. Να αφυπνίσουν τις συνειδήσεις μας και να στρέψουν το βλέμμα μας προς εκείνη την πλευρά του κόσμου μας που κάποιοι θέλουν να κρατάνε στη σκιά.

Τα παιδιά της Ριτσώνας

Στο κλείσιμο της έκθεσης "Τα παιδιά της Ριτσώνας”, την Τρίτη 11 Οκτωβρίου, κάποιες από τις κοπέλες που οραματίστηκαν το αύριο μέσα από τα πινέλα τους θα βρίσκονται εκεί για να μοιραστούν τις σκέψεις και τις εμπειρίες τους.

Info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης | 3-11/10 | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Clap Prive

Πειραιώς 206
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Broken Mirror": Δέκα καλλιτέχνες, εννέα ζωγράφοι και ένας γλύπτης, στέκονται απέναντι στον σπασμένο καθρέφτη

Οι καλλιτέχνες διερευνούν τα όρια τόσο του προσωπικού τους κόσμου όσο και του κόσμου που τους περιβάλλει, ενός κόσμου απειλητικού, που αλλάζει συνεχώς με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/02/2024

Οι εκδόσεις Ίκαρος καλωσορίζουν τον συγγραφέα Γιάννη Παλαβό με την βραβευμένη συλλογή "Αστείο"

Η νέα αυτή συνεργασία εγκαινιάζεται με την επανέκδοση της βραβευμένης του συλλογής διηγημάτων που αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες, ενώ θα ακολουθήσει και η επανέκδοση της συλλογής "Το παιδί".

Μια ανορθολογική βραδιά συζητήσεων για την εκμετάλλευση του δημόσιου χώρου

Το Γραφείο Ανορθολογικής Διαχείρισης Ανθρωπιστικών Κρίσεων παρουσιάζει μια έκθεση των δράσεων που πραγματοποίησε κατά την περίοδο Δεκέμβριος 2023-Ιανουάριος 2024, με καλεσμένους διακεκριμένους εικαστικούς.

4+1 νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Κέδρος

Ξένη και ελληνική πεζογραφία, μελέτες, δοκίμια και ελληνική ποίηση στις νέες εκδόσεις.

Η αίθουσα τέχνης "Αστρολάβος-Δεξαμενή" παρουσιάζει δύο εκθέσεις ζωγραφικής με επίκεντρο τον άνθρωπο

Ο Κώστας Λαμπρόπουλος δημιουργεί συνθέσεις κατά βάση ανθρωποκεντρικές, ενώ η Βασιλική Πανταζή αφηγείται αυτοσχέδια και αυτοαναφορικά γοητευτικά παραμύθια.

Τριήμερο επιστημονικό συνέδριο στο πλαίσιο της έκθεσης "Χαιρώνεια"

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνει ένα συνέδριο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Columbia στη Νέα Υόρκη και την Αμερικάνικη Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

"Αστικά σημεία": Ο Γιώργος Κρανίος εστιάζει σε αρχιτεκτονικά στοιχεία της σημερινής Αθήνας

Μέσα από 20 περίπου ελαιογραφίες μεγάλων και μικρότερων διαστάσεων, ο καλλιτέχνης δημιουργεί στη ζωγραφική επιφάνεια ποιητικά σπαράγματα ενός αστικού τοπίου.